Papa Francisc a fost internat la începutul lunii februarie într-o secție specială a Spitalului Gemelli din Roma cu o infecție respiratorie, fiind nevoit să-și anuleze o serie de apariții publice. Aceasta este cea mai recentă criză de sănătate a Suveranului Pontif, în vârstă de 88 de ani, căruia i-a fost extirpată o parte dintr-un plămân în tinerețe. Oficialii Sfântului Scaun au declarat că papa a primit ieri Sfânta Împărtășanie.
Biroul de presă de la Vatican a transmis actualizări continue ale stării sale de sănătate, iar luni a declarat că bronșita papei a evoluat spre o „infecție polimicrobiană”, cu un „tablou clinic complex”, care necesită schimbarea tratamentului.
Potrivit unor persoane familiarizare cu starea Suveranului Pontif, Papa Francisc are dureri intenese și și-a exprimat temerile că nu va reuși să învingă boala de această dată. Duminică, medicii l-au neliniștit pe acesta interzicându-i să-și țină predica obișnuită de dimineață, Angelus, pe care a ratat-o de foarte puține ori, chiar și atunci când era spitalizat. Inițial, acesta s-ar fi împotrivit să meargă la spital, dar i s-a spus că riscă să moară dacă rămîne în camera sa de la Vatican.
Citește și: Administrația Trump face presiuni pentru ridicarea restricțiilor asupra fraților Tate (Financial Times)
Pe măsură ce starea sa de sănătate s-a deteriorat în ultima perioadă, Papa a trecut la finalizarea unor inițiative-cheie și la numirea unor figuri simpatizate în posturi importante, după un pontificat cu tentă progresistă.
De când a devenit papă, în 2013, Fracisc și-a propus să facă Biserica mai incluzivă, numind femei și persoane din comunitatea LGBTQ+ în funcții-cheie. Acest lucru a provocat reacții furibunde din partea conservatorilor, dar liberalii sunt de părere că reformele au fost insuficiente.
La 6 februarie, înainte de a fi internat, Papa Francisc a prelungit mandatul cardinalului italian Giovanni Batista Re ca decan al Colegiului Cardinalilor, rol care va supraveghea unele pregătiri pentru un potențial conclav, adunarea secretă care alege un nou papă.
Re, un colaborator de lungă durată al Vaticanului, este prea în vârstă pentru a participa el însuși la conclav. Cu toate astea, el va reprezenta o figură centrală în discuțiile cu ușile închise care au loc înainte de conclav. Faptul că Papa a decis să aleagă un decan în locul unui candidat mai tânăr sugerează că a dorit să păstreze în funcție o figură care să îi apere moștenirea.
Din postura de decan al Colegiului Cardinalilor, cardinalul Re va trebui să oficieze ritualuri funerare pentru Francisc în cazul în care acesta va muri.
Înainte ca starea sa de sănătate să se agraveze, Papa traversa un moment sensibil din punct de vedere politic. La începutul lunii februarie, el a emis o mustrare la adresa caracterizării pe care vicepreședintele SUA JD Vance a făcut-o în privința Orlo Amoris, un concept teologic referitor la iubire pe care Vance l-a folosit pentru a justifica politica lui Trump privind imigranții. Reacția sa a declanșat furiea Casei Albe. Reacția Suveranului Pontif ar putea duce la politizarea succesiunii în cazul în care acesta ar muri.
Sâmbătă, suveranul pontif a accelerat, de asemenea, mişcarea sa reformistă fără precedent de a numi o călugăriţă, sora Raffaella Petrini, ca următoarea şi prima femeie guvernator al Cetăţii Vaticanului, anunţând că mandatul lui Petrini va începe la 1 martie.
Chiar dacă papa supraviețuiește, observatorii consideră că acesta este un punct de cotitură, deoarece Francisc va trece de la realizarea de progrese în reformă la blocarea acesteia.
„Poate că nu moare acum, dar bineînţeles că va muri în cele din urmă”, a declarat un oficial de la Vatican. „Cu toţii murim – iar el este un om de 88 de ani cu probleme pulmonare”, a spus oficialul.