După o scurtă întrevedere privată cu prizonieri bolnavi, Papa a celebrat joi după-amiază Slujba Cinei şi ritualul spălării picioarelor pentru 12 deţinuţi, provenind din şapte ţări, încarceraţi în închisoarea pentru bărbaţi Regina Coeli din Roma.
„Fiecare are şansa de a-şi schimba viaţa şi nu trebuie să fie judecat”, a subliniat papa, notând că se consideră el însuşi „un păcătos”, într-o predică transmisă de Radio Vatican.
În tradiţia creştină, Joia Mare comemorează ziua în care Hristos a spălat picioarele apostolilor săi şi a instaurat euharistia (împărtăşania) în timpul ultimei sale mese (Cina). Ritualul a fost perpetuat în creştinism, cu excepţia unor ramuri ale bisericii protestante. Această zi reprezintă o dată importantă din Săptămâna Mare, care comemorează ultimele zile din viaţa lui Iisus, potrivit Agerpres.
Citeşte şi Papa Francisc, lacrimi pentru un copil român. „Viaţa e nedreaptă”
„Pentru mine, să îi vizitez pe bolnavi, să merg în închisori, să îi ajut pe prizonieri să simtă că poate exista speranţă în reintegrarea lor în socitate înseamnă să predic învăţămintele Bisericii”, a explicat papa Francisc într-o recentă carte de interviuri.
Papa Francisc merge cu regularitate în închisori în timpul călătoriilor sale în străinătate. El a spus că primirea călduroasă de care a avut parte în luna ianuarie într-un penitenciar pentru femei din Santiago de Chile a reprezentat întâlnirea cea mai emoţionantă din timpul timpul vizitei sale în Chile, potrivit Agerpres.
Joi dimineaţă, Papa Francisc a prezidat, în Bazilica Sfântul Petru, tradiţionala slujbă de „miruire”, ce constă în binecuvântarea cu ulei sfinţit, folosit cu ocazia anumitor ritualuri pe parcursul întregului an. În timpul acelei slujbe, ce a avut loc în faţa prelaţilor şi călugărilor din Roma, papa Francisc le-a recomandat celor din urmă să fie „preoţi ai străzii”, dispuşi să îi asculte pe credincioşi.