Papa Francisc a spălat picioarele deţinuţilor. Ritualul spălării picioarele aminteşte de gestul de smerenie al Mântuitorului Iisus Hristos, care a spălat picioarele apostolilor la Cina cea de Taină. Biserica Catolică a reluat acest ritual după doi ani de pauză din cauza restricţiilor legate de pandemia de coronavirus. Suveranul Pontif a mers la închisoarea Civitavecchia, din nord-vestul Romei. Acolo, în prezenţa deţinuţilor şi a gardienilor, Papa Francisc a afirmat că Dumnezeu oferă întotdeauna iertare, notează Agerpres.
După slujbă, Papa Francisc a săvârşit ritualul spălării picioarelor a 12 deţinuţi – bărbaţi şi femei de diferite vârste şi etnii, a anunţat Sfântul Scaun. Papa Francisc predică în mod repetat smerenia şi caritatea, adesea amintindu-le credincioşilor catolici de oamenii aflaţi la marginea societăţii.
Reacţia unuia dintre cei 12 deţinuţi ale căror picioare au fost spălate de Papă i-a impresionat pe toţi cei prezenţi.
„Are 38 de ani, italian, și a ajuns la închisoare pentru un furt comis în timpul pandemiei. A fost pedepsit la doi ani de detenție și în curând se va întoarce liber în sânul familiei. Văzându-i rozariul de plastic la gât, Papa Francisc, după ce i-a spălat și i-a sărutat picioarele, l-a îndemnat să se roage rozariul în fiecare zi. ”Desigur”, a răspuns tânărul, care prezenta o față de om dur, dar la finalul ritalului era vizibil răvășit și emoționat. ”Așa ceva ți se întâmplă numai o singură dată în viață… Pot să-ți spun ceva? În cazul meu, închisoarea m-a salvat. Aș fi ajuns pe drumuri mult mai rele”. Ceilalți colegi de detenție aud cuvintele lui, dar nu mai adaugă nimic, își pleacă ochii în jos și fac semn cu capul în semn de aprobare„, relatează site-ul vaticannews.va
În Vinerea Mare, Suveranul Pontif va oficia seara târziu slujba Patimilor în Bazilica Sfântul Petru din Roma.
De la începutul pontificatului său, Papa Francisc a ales să meargă el la oamenii cărora le spală picioarele – deținuți și persoane din centre pentru refugiați – și nu să îi cheme pe aceștia la Vatican, așa cum procedau predecesorii săi. Gestul simbolizează atât smerenia, cât și curățarea de păcate.
Şi în Ierusalim, sute de credincioşi au revenit, după doi ani de pandemie, la Biserica Sfântului Mormânt, pentru a asista la ritualul sacru al spălării picioarelor.
Paștele Catolic din acest an va fi sărbătorit duminică, 17 aprilie, cu o săptămână înaintea Paștelui ortodox, de peste un miliard de creștini din intreaga lume.
Citeste si Papa Francisc îi transmite un mesaj ferm lui Vladimir Putin: „Îmi reînnoiesc apelul: ajunge!”