Avertismentul a fost lansat de Papa Francisc cu ocazia lansării unor servicii care sunt bazate pe AI și care permit accesul virtual la comorile arhitecturale renascentiste, precum şi tururi optimizate pentru vizitatori la Bazilica Sfântul Petru, relatează agenția Reuters, citată de newsweek.
Noile servicii au fost realizate în colaborare cu Microsoft și Iconem, companie specializată în digitalizarea siturilor de patrimoniu. Concret, Vaticanul a lansat un nou website interactiv, o replică digitală a bazilicii şi două expoziţii bazate pe AI.
Replica digitală a fost ”edificată” după ce bazilica a fost scanată cu ajutorul dronelor, camerelor de luat vederi şi laserelor, iar datele obținute au fost compilate cu ajutorul algoritmilor AI.
Cele patru servicii lansate de Vatican răspund interesului uriaș pentru Bazilica Sfântul Petru, care este vizitată zilnic de 40.000 – 50.000 de oameni.
Prezent la evenimentul de lansare, Papa Francisc a admis că AI poate extinde accesul la cunoaştere, însă a avertizat totodată inteligența artificială trebuie folosită exclusiv într-o manieră etică, în beneficiul umanităţii. AI este în mod cert utilă, dar ”poate fi ambivalentă, depinde de noi”, a avertizat șeful de la Vatican.
Tot Papa Francisc sublinia, în iunie, că oamenii nu trebuie să piardă controlul asupra inteligenței artificiale. ”Am condamna omenirea la un viitor fără speranță dacă le-am lua oamenilor capacitatea să ia decizii despre ei înșiși și despre viața lor, condamnându-i să depindă de alegerile mașinilor”, a avertizat șeful de la Vatican.
În opinia Papei Francisc, oamenii nu ar trebui să lase algoritmii AI să le decidă destinul.