„În schimb, dacă banii și profitul cu orice preț devin fetișuri adorate, dacă la baza sistemului nostru social și economic stă lăcomia, atunci societatea noastră se îndreaptă spre ruină”, a adăugat papa.
Suveranul pontif consideră că „oamenii și întreaga creație nu trebuie să fie în serviciul banului: consecințele a ceea ce este gata să se întâmple sunt sub ochii noștri, ai tuturor”, a spus el.
„Omenirea trebuie să renunțe să se închine banului și să pună din nou în centru persoana umană, demnitatea sa, binele comun, viitorul generațiilor care vor popula Terra după noi”, a adăugat papa Francisc pentru care una din temele preferate este protejarea planetei.
Vorbind despre actualele conflicte, îndeosebi cele din Siria și Irak, suveranul pontif a făcut un apel la o acțiune pe măsura urgenței situației, fără a uita însă atenția acordată „cauzelor”.
„Să ne întrebăm de ce există atât de multe războaie și violențe…Să nu uităm ipocrizia celor puternici ai planetei, care vorbesc de pace, dar care, pe ascuns, vând arme”, a mai spus papa, recomandând „realizarea unor modele de dezvoltare economică menite să plaseze în centru ființa umană, și nu banul”.