„A sosit momentul să dezrădăcinăm prejudecățile vechi de secole, ideile preconcepute și neîncrederea reciprocă, care sunt de cele mai multe ori baza discriminării, rasismului și xenofobiei. Mi-aș dori ca poporul gitan să înceapă o nouă filă a istoriei, să întoarcă pagina”, a spus Suveranul Pontif, citat de Radio Vatican.
Papa Francisc a pledat, de asemenea, pentru o conviețuire în care diferitele culturi și tradiții să își păstreze valorile prin „dialog și integrare”, potrivit Agerpres.
„Nu dorim să mai asistăm la tragedii familiale în care copiii mor de frig, sunt cuprinși de flăcări sau devin obiecte în mâinile persoanelor depravate”, a mai spus acesta, solicitând nomazilor să facă și ei eforturi pentru a” se integra”.
Citeşte şi Papa Francisc deplânge în Parlamentul European imaginea unei Europe „îmbătrânite”
Papa Francisc a menționat ca model figura Fericitului Ceferino Giménez Malla, „fiu al poporului gitan”, „Martir al Rozariului”, care s-a distins prin „onestitate și umilință”, semnalează Radio Vatican. „Nu oferiți mass-media și opiniei publice ocazia de a vorbi urât despre voi”, a mai afirmat Papa.
Sfântul Părinte a evidențiat, de asemenea, importanța școlarizării copiilor. „Copiii voștri au dreptul să meargă la școală, nu îi împiedicați!”, a subliniat Papa Francisc.
Cu ocazia acestei audiențe s-a spus Tatăl Nostru în limba romani, cântăreața („cantaora”) de muzică flamenco María José Santiago Medina a cântat alături de chitaristul Francisco López Cepero și a fost prezentat un dans al unor nomazi din Italia.