Paștele ortodox și Paștele catolic pică, de regulă, la date diferite. Între sărbătorile Învierii Domnului ale celor două confesiuni există o diferență de timp cuprinsă între 1 și 5 săptămâni. La anumite intervale de timp, însă, Paștele pică în aceeași zi pentru ambele culte religioase.
Papa Francisc a afirmat sâmbătă că Biserica Catolică este gata să accepte o singură dată pentru Paște, în timp ce această sărbătoare religioasă este adesea celebrată la date diferite în funcție de calendarele religioase folosite, notează AFP.
‘Biserica Catolică este dispusă accepte data dorită de toți, o dată a unității’, a declarat el improvizând și îndepărtându-se de textul omiliei rostite la liturghia de închidere a săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor.
Vine o nouă minivacanță pentru români. Când pică Paștele Ortodox și Catolic în 2025
‘Într-o manieră providențială, Paștele va fi celebrat în acest an în aceeași zi în calendarele gregorian și iulian, tocmai în cursul acestei aniversări ecumenice’, a spus papa referindu-se la Conciliul de la Niceea, care a avut loc în urmă cu 1700 de ani și este considerat primul conciliu care a avut ca scop rezolvarea problemelor dintre diferitele biserici.
‘Îmi reînnoiesc apelul ca această coincidență să servească drept aducere aminte tuturor creștinilor să facă un pas decisiv spre unitate și asta în jurul unei date comune pentru Paște’, a conchis suveranul pontif.
Ziua în care se sărbătorește Paștele este calculată în general, în funcție de biserică, după calendarul iulian sau gregorian, ducând uneori la diferențe de câteva săptămâni.
Pentru a se stabili data la care pică Paștele la ortodocși și la catolici se iau în calcul ciclurile solare și lunare, cu o bază de 19 ani.
Calcularea datei la care creştinii sărbătoresc Paştele ţine două fenomene naturale, unul cu dată fixă – echinocţiul de primăvară, iar altul cu dată variabilă – Luna Plină. Aceasta din urmă face ca data sărbătorii să difere în fiecare an.
Această formulă de calcul a fost stabilită în cadrul Primului Conciliu de la Niceea, din anul 325 d.Hr, în care s-a cerut ca Paștele să fie sărbătorit în ”duminica imediat următoare Lunii Pline după echinocţiul de primăvară”.
De asemenea, cele două Biserici calculează data Paștelui după calendare diferite. Mai exact, Biserica Catolică se raportează la echinocţiul de primăvară după calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează echinocțiul după calendarul iulian (pe stil vechi).
În consecință, sărbătoarea de Învierea Domnului poate avea loc în perioadele 22 martie – 25 aprilie, cu unele excepții.
În 2025, Paștele ortodox și Paștele catolic pică în aceeași zi, respectiv pe data de 20 aprilie 2025. Și sărbătoarea de Florii va fi în aceeași zi pentru catolici și ortodocși, mai exact pe 13 aprilie 2025.
Celebrarea comună a Paștelui, cel catolic și ortodox, nu a mai fost în aceeași zi din anul 2017, când a fost sărbătorită în ziua de 16 aprilie.
Paştele catolic poate cădea în luna martie sau aprilie şi niciodată în luna mai, în timp ce cel ortodox poate cădea în aprilie sau mai şi niciodată în martie.
Citeste si
În 2028, sărbătoarea Paștelui va pica din nou în aceeași zi pentru ambele culte religioase. În următorii ani, sărbătoarea Învierii Domnului va pica, pentru ortodocși, la următoarele date:
Paștele Ortodox 2026 – 12 aprilie;
Paștele Ortodox 2027 – 2 mai;
Paștele Ortodox 2028 – 16 aprilie;
Paștele Ortodox 2029 – 8 aprilie;
Paștele Ortodox 2030 – 28 aprilie.
Catolicii vor sărbători Paștele, în anii următori, la următoarele date:
Paștele Catolic 2026 – 5 aprilie;
Paștele Catolic 2027 – 28 martie;
Paștele Catolic 2028 – 16 aprilie;
Paștele Catolic 2029 – 1 aprilie;
Paștele Catolic 2030 – 21 aprilie.