‘Exprimând dorința legitimă a creștinilor catolici din România, și nu numai a lor, episcopii catolici din țara noastră au decis să îl invite pe Sfântul Părinte Papa Francisc să viziteze România. Venirea Papei în țara noastră va putea fi, fără îndoială, o mărturie a grijii părintești a Urmașului Sfântului Petru pentru binele poporului nostru, care poartă Roma în nume și latinitatea în spirit‘, se precizează în comunicat.
Cei 18 episcopi catolici de ambele rituri din România, romano-catolici și greco-catolici, s-au reunit la Oradea, în perioada 26-28 septembrie, în sesiunea plenară de toamnă a Conferinței Episcopilor catolici din România (CER).
Invitația adresată Papei Francisc de a vizita România, analiza diferitelor aspecte ale vieții bisericești și indicarea unor inițiative comune ale Bisericii locale — inclusiv în contextul încheierii Anului Sfânt al Milostivirii — sunt câteva dintre subiectele care s-au aflat în centrul discuțiilor episcopilor catolici.
Lucrările au fost găzduite de Episcopia Romano-Catolică de Oradea. La deschidere a participat și nunțiul apostolic în România, Miguel Maury Buendia, care a transmis mulțumirile pentru colecta făcută, la inițiativa Papei Francisc, pentru Ucraina.
În plenul lucrărilor, episcopii au discutat și despre Olimpiada națională de religie catolică, ce va fi organizată la Timișoara, în 2017, subliniind, de asemenea, și necesitatea unei coordonări naționale a educației catolice.
Episcopii catolici au dat, totodată, o declarație cu privire la alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016, în care îi îndeamnă pe credincioșii catolici și pe toți oamenii de bună credință să participe la vot deoarece ‘cetățenii catolici au datoria morală de a-și exercita cu responsabilitate drepturile cetățenești și de a participa la viața politică’.
Punând în practică faptele de milostenie, episcopii au vizitat centrul diecezan Caritas și Căminul de bătrâni ‘Sfânta Elisabeta’, dar și Cetatea Oradiei, unde s-au rugat pe pragul primei catedrale catolice ridicate de Sfântul Ladislau, în urmă cu aproape o mie de ani, vestigii recent descoperite de arheologi în acest areal și au celebrat Sfânta Liturghie în biserica din cetate. În ultima zi au celebrat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în rit greco-catolic în biserica seminarului din Oradea.
S-a stabilit ca următoarea sesiune ordinară a Conferinței Episcopilor catolici din România să se desfășoare la Cluj-Napoca, la sediul Episcopiei Greco-Catolice Cluj-Gherla, în perioada 3-5 mai 2017.