Primul papă latino-american şi iezuit din istorie va prezida Zilele Mondiale ale Tineretului de la Rio de Janeiro, un fel de „Woodstock catolic”, la care sunt aşteptaţi 1,5 milioane de tineri pelerini din toată lumea, între 23 şi 29 iulie, scrie Agerpres.
Fostul arhiepiscop de Buenos Aires, în vârstă de 76 de ani, vrea să dea un impuls, prin cuvinte şi gesturi, unei Biserici catolice în pierdere de viteză pe continentul sud-american, în faţa dezvoltării continue a bisericilor evanghelice în ultimele trei decenii. Fenomenul afectează întreg continentul, pe care se află 40% din miliardul de catolici din lume, dar unde 20% de creştini sunt evanghelici.
Peste 30.000 de poliţişti şi militari vor fi mobilizaţi pentru ceea ce s-a anunţat a fi cea mai mare operaţiune de securitate din istoria oraşului Rio. Planul de securitate a fost întărit după masivele manifestaţii care au tulburat metropola chiar în timpul desfăşurării Cupei Confederaţiilor la fotbal. Sute de mii de tineri brazilieni au manifestat în toată ţara, cerând servicii publice mai bune, protestând împotriva corupţiei şi a cheltuielilor uriaşe pentru organizarea CM-2014. Manifestaţiile au degenerat adesea în înfruntări violente cu poliţia, acte de vandalism şi jafuri.
Vaticanul nu se arată îngrijorat de manifestările de protest. Papa nu va folosi maşina blindată, ci un jeep descoperit, în care va parcurge de luni bulevardele din centrul oraşului Rio.
Brazilia este ţara cu cea mai mare populaţie de catolici din lume – la ultimul recensământ, din 2010, erau 123 milioane de brazilieni, însă proporţia catolicilor a scăzut de la 91,8%, în 1970, la 64,6%, în 2010. Evanghelicii, care controlează posturi de televiziune, sunt foarte activi pe reţelele sociale şi dispun de o reţea de temple bine pusă la punct, unde credincioşii pot lua cuvântul. Proporţia lor a crescut de la 5,2% la 22,2% din brazilieni, adică la 42,3 milioane de credincioşi.
Potrivit unui profesor de teologie, opţiunea papei pentru o Biserică mai austeră şi mai apropiată de cei săraci se identifică profund cu orizontul Americii latine şi cu teologia eliberării.