„Toți membrii poporului lui Dumnezeu” pot fi aleși pentru a le fi spălate picioarele în respectivul ritual, întrucât în acest fel reies „pe deplin semnificația gestului Mântuitorului de a se jertfi pentru a salva lumea, precum și milostivirea lui fără limite”, a afirmat suveranul pontif, explicându-și inițiativa de modificare a tradiționalului ritual.
El și-a prezentat hotărârea într-o scrisoare adresată prefectului Congregației pentru Cultul Divin, Robert Sarah, datată 20 decembrie, dar publicată joi, 21 ianuarie 2016. Totodată, Papa a recomandat ca de acum înainte să se ofere credincioșilor „o explicație adecvată în legătură cu semnificația acestui ritual”.
Citeşte şi Propunere istorică a Bisericii: Ce se întâmplă cu Paştele
Vaticanul a difuzat joi și un document din 6 ianuarie al Congregației pentru Cultul Divin prin care intră în vigoare modificările sugerate de Suveranul Pontif. În acest fel, pentru ritualul spălării picioarelor se vor putea alege „bărbați, femei, tineri, bătrâni, persoane sănătoase și oameni bolnavi, credincioși și laici”.
Până în prezent, ritualul prevedea ca pentru spălarea picioarelor din Joia Mare „să fie aleși 12 bărbați”.
Modificările publicate joi consfințesc o idee aplicată deja de Papa Francisc încă de anul trecut, când, în joia dinaintea Paștelui, a spălat picioarele a 12 deținuți, șase bărbați și șase femei, din închisoarea Rebibbia din Roma. Tot atunci, el a făcut același gest și cu picioarele bebelușului uneia dintre deținute.