„Cei doi bărbaţi în alb” (Joseph Ratzinger continuă să îmbrace sutana albă) se vor vedea departe de ochii presei, la Castelul Gandolfo, o reşedinţă pontificală situată în apropierea Romei.
Papa Francisc va sosi cu elicopterul la ora 11.15 GMT (13.15, ora României), însă data de întoarcere încă nu a fost anunţată. Ei vor lua masa de prânz împreună, iar discreţia le va fi asigurată.
Subiectele de discuţie nu lipsesc pentru o Biserică de aproximativ 1,2 miliarde de credincioşi. „Noua evanghelizare”, persecuţiile împotriva creştinilor, reforma Curiei, contestările, scandalurile financiare şi sexuale sunt unele dintre problemele actuale ale Bisericii Catolice. Cei doi Suverani Pontifi vor trebui să vorbească şi despre „Vatileaks”, scandalul scurgerii de documente confidenţiale.
Înainte de a demisiona, Benedict al XVI-lea l-a asigurat pe viitorul papă de „supunere necondiţionată” şi a spus că se va retrage din viaţa publică. El a anunţat că îl va asista pe succesorul său la rugăciune şi era pregătit să-i ofere Consiliul.
Cei doi bărbaţi au temperamente diferite. Joseph Ratzinger se comporta cu timiditate în faţa mulţimii, în timp ce Jorge Bergoglio este spontan, se îndreaptă către oameni, îi îmbrăţişează.
Chiar dacă noul Suveran Pontif argentinian se distinge printr-un stil informal şi pune un accent mai puternic pe apropierea de săraci şi simplitate, el nu a deviat până în prezent de la doctrină. De exemplu, în privinţa problemelor sociale, Joseph Ratzinger şi Jorge Bergoglio împărtăşesc poziţii conservatoare, fie că este vorba de căsătoria între persoane de acelaşi sex, avort sau eutanasie, care reprezintă atingeri la „creaţie”, potrivit Bisericii Catolice.
Referindu-se la semnele de smerenie (inel de argint, etc.) ale noului papă, specialiştii în problemele Vaticanului consideră că importanţa lor nu trebuie exagerată, precizând că Benedict al XVI-lea a vrut să păstreze unele tradiţii, dar a dus un trai modest.
În împrejurimile Vaticanului, afişe şi cărţi poştale cu chipul grav al lui Benedict al XVI-lea tind să eclipseze în faţa celor prezentându-i pe zâmbitorul Jorge Bergoglio sau mediatizatul Ioan Paul al II-lea. Karol Wojtyla, beatificat în 2012, la şapte ani după moarte, şi care ar putea fi canonizat curând, rămâne „titanul Domnului” în ochii a numeroşi catolici.
Popularitatea extremă obţinută de către Francisc într-o săptămână şi insistenţa asupra unor gesturi simbolice de ruptură cu tradiţiile vor lăsa un gust amar pentru unii la Vatican, unde papa german este considerat uitat pe nedrept, au anunţat surse informate.
Uitarea nu-i este caracteristică lui Francisc, care şi-a exprimat „afecţiunea” faţă de predecesorul său cu fiecare ocazie.
„Acest pontificat îşi va avea rădăcinile în învăţămintele lui Benedict al XVI-lea, care a fost cea mai importantă forţă intelectuală a Bisericii în ultimii 25 de ani. Moştenirea sa va continua să aibă influenţă asupra pontificatului”, afirmă Samuel Gregg, de la Institutul american de cercetare Aston.
Similitudini pot fi observate între discursurile lor, cum ar fi necesitatea de a privilegia aspectele pozitive ale doctrinei. Aceeaşi poziţie o păstrează în privinţa altor confesiuni creştine, evreilor, ateilor şi agnosticilor, pe care îi asigură de respectul lor.
Papa Francisc a lansat un avertisment faţă de reducerea omului la „ceea ce produce şi consumă”, într-o societate în continuă mişcare, individualistă, unde se pierd legăturile familiale şi de prietenie, acestea fiind laitmotive promovate anterior de către Joseph Ratzinger.
În opinia jurnalistului german Peter Seewald, un bun cunoscător al lui Joseph Ratzinger, „este limpede de la început că noul papă se înscrie în paşii predecesorului său”.
Pentru cotidianul Corriere della Sera, Seewald afirmă că „Benedict a pregătit calea (…) El este un admirator al Sfântului Francisc. După Sfântul Benedict (fondatorul monahismului occidental), vine Sfântul Francisc: doi reformatori ai Bisericii, fiecare în domeniul său, în felul său”.
„Ioan Paul al II-lea a stabilizat nava Bisericii pe timp de furtună, Benedict a purificat-o, a dat instrucţii echipajului şi i-a dat o cale. Acum, Francisc va reporni motorul pentru a pune Biserica în mişcare”, afirmă Peter Seewald.
În mai, atunci când se va stabili într-o fostă mănăstire, pe dealul Vaticanului, Papa emerit se va afla la câţiva paşi de birourile lui Francisc. Astfel, o vecinătate inedită va începe, iar întâlniri vor fi posibile între cei doi papi în grădinile micuţului stat.