Papa Francisc, şocat de Patriarhul Kiril: „Nu poate deveni băiatul de altar al lui Putin. În 20 de minute mi-a recitat toate justificările pentru război”

Papa Francisc a dezvăluit într-un interviu acordat cotidianului Corriere della Sera că a solicitat să călătorească la Moscova pentru a se întâlni cu preşedintele rus Vladimir Putin, ca să-i ceară să pună capăt războiului din Ucraina. Totodată, el i-a adresat şi un îndemn Patriarhului Kiril.
Daniel Spătaru
04 mai 2022, 15:09
Papa Francisc, şocat de Patriarhul Kiril:

Papa Francisc a respins ideea că şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill, ar putea colabora pentru a-l opri pe Putin, deoarece în conversaţia prin videoconferinţă pe care cei doi au avut-o, ”în primele 20 de minute mi-a recitat toate justificările pentru război”. „Aveam programată o întâlnire cu el la Ierusalim la 14 iunie. Ar fi fost a doua noastră întâlnire faţă în faţă, nu avea nimic de-a face cu războiul. Însă acum chiar şi el este de acord că, dacă ne-am întâlni, ar putea fi un semnal ambiguu„, a explicat Suveranul Pontif, care consideră totodată că patriarhul Kirill „nu poate deveni băiatul de altar al lui Putin„.

Papa a explicat că, deşi a discutat cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, încă nu a vorbit şi cu Putin, care l-a sunat în decembrie, pentru a-l felicita de ziua lui. El spune că, după 20 de zile de război, i-a cerut cardinalului secretar de stat al Vaticanului, Pietro Parolin, să-i trimită preşedintelui rus un mesaj prin care să îl anunţe că papa este dispus să meargă la Moscova. „Desigur, era necesar ca liderul de la Kremlin să permită unele deschideri. Încă nu am primit răspuns şi continuăm să insistăm, deşi mă tem că Putin nu poate şi nu vrea să aibă această întâlnire chiar acum„, a mai spus Papa Francisc.

Citeşte şi Papa Francisc, scrisoare în limba rusă către Patriarhul Kirill. „Fie ca Sfântul Duh să ne schimbe inimile”

În acelaşi timp, Suveranul Pontif a subliniat că deocamdată nu va merge în Ucraina. „Simt că nu trebuie să merg. Mai întâi trebuie să mă duc la Moscova, mai întâi trebuie să mă întâlnesc cu Putin. Dar eu sunt un om al bisericii, ce pot face eu? Fac ce pot. Dacă Putin ar deschide uşa…„, a continuat Papa Francisc.

Potrivit Corriere della Sera, îngrijorarea Papei este că deocamdată Putin nu se va opri.

Citeşte şi Patriarhul Kirill prevede scindarea ortodoxiei. „Există pericolul ca religia noastră să fie scoasă din izvorul vieţii veşnice”

Papa Francisc a mai dezvăluit că, la recenta sa întrevedere cu premierul ungar Viktor Orban, acesta l-a asigurat că ruşii ”au un plan şi că la 9 mai totul se va fi terminat”. „Sper să fie aşa, doar astfel am înţelege graba escaladării din aceste zile. Pentru că acum nu este vorba doar despre Donbas, este Crimeea, este Odesa, (ruşii) le blochează (ucrainenilor) accesul la Marea Neagră, asta-i tot. Sunt pesimist, dar trebuie să facem toate gesturile posibile pentru a opri războiul„, a mai spus Papa, în interviul acordat Corriere della Serra.

Spynews
Care sunt cerințele lui Maluma pentru a cânta la Neversea. Artistul a venit însoțit de 40 de persoane
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Insula ieftină și superbă din Grecia. Marea e mereu limpede aici, iar multe dintre plaje sunt pustii
Capital.ro
TESTARE pentru șoferii din România. NOILE REGULI se vor aplica în toată țara
Playtech.ro
ȘOC! Lidia Buble, cea mai FIERBINTE apariție pe plajă. A lăsat TOT la vedere, a încins atmosfera
DailyBusiness
Vești bune pentru fermierii români! Aceștia vor primi mai mulți bani de la stat!
Adevarul
Ce părere aveau Hitler și comandanții germani despre români: „Cu românii nu se poate face nimic“
Spynews
CFR Călători, vești bune pentru români! S-au anunțat reduceri de 20%
Spynews
Star Matinal. Joaquin Bonilla, decizia care i-a schimbat viața. A lăsat Mexiul pentru a se muta în România: „Am primit un mail” / VIDEO
Evz.ro
Care sunt cele mai de succes melodii ale lui Celine Dion. ”My heart will go one” este pe locul doi
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?
Cancan.ro
Rezultate BAC 2024. 8.000 de elevi au picat examenul. Anunţ oficial de la minister
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
O femeie s-a aruncat cu propriul copil de pe acoperișul unui bloc! Mama și-a explicat gestul extrem într-un bilet de adio
Capital.ro
NU MAI POȚI avea permis dacă nu treci testul. Anunț de la Guvern astăzi, 6 IULIE: Se face ca în toată lumea
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Rassemblement National al lui Bardella, aproape de o victorie istorică în al doilea tur al alegerilor legislative franceze
MediaFlux
JOE BIDEN, ÎNLOCUIT! Cine îi IA LOCUL
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!