Suveranul Pontif a vizitat la începutul dimineții Bozzolo, micul oraș lombard din nordul Italiei, pentru a se reculege la mormântul părintelui Primo Mazzolari, care a murit în 1959. Militant antifascist și un prelat care a ascuns evrei și partizani în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, pr. Mazzolari a marcat perioada de după război cu apeluri la pace și justiția socială, care au provocat adesea mânie în rândul ierarhiei. El a fost vizat chiar de o interdicție temporară de a predica în afara diocezei sale, iar unele dintre cărțile sale au fost puse la index.
În februarie 1959, cu trei luni înainte de moartea sa la vârsta de 69 de ani, pr. Mazzolari a fost totuși primit de papa Ioan al XXIII-lea, care a salutat în el un preot inspirat de Duhul Sfânt.
„Don Mazzolari a fost un preot convins că destinele lumii se joacă la periferie”, a declarat Jorge Bergoglio, care încearcă el însuși să iasă în întâmpinarea celor care sunt în general marginalizați de Biserică și de societate. El a salutat în acest om „un preot sărac și nu un biet preot, ceea ce nu este același lucru”.
Papa Francis s-a deplasat apoi la Barbiana, în Toscana, pentru a se reculege în fața mormântului părintelui Lorenzo Milani, cunoscut pentru angajamentul său în favoarea educației.
Provenit dintr-o familie agnostică și anticlericală, apoi convertit și instruit la seminar în 1943, Milani a fost trimis să slujească în acest orășel din regiunea Florența din cauza fricțiunilor cu ierarhia clericală.
El a înființat o școală pentru clasele sărace, cu metode de învățământ inovatoare. A murit în 1967 de cancer la vârsta de 44 de ani. El voia „să dea cuvântul săracilor, pentru că fără cuvânt nu există demnitate și deci nici libertate sau justiție”, a explicat papa.
„Înainte de a încheia, nu pot să trec sub tăcere faptul că gestul pe care l-am făcut astăzi vrea să fie un răspuns la cererea pe care pr. Lorenzo a făcut-o de mai multe ori episcopului său și anume să fie recunoscut și înțeles în fidelitatea sa față de Evanghelie și în rectitudinea activității sale pastorale. De la cardinalul Silvano Piovanelli (…) încoace, arhiepiscopii de Florența au acordat cu diferite ocazii această recunoaștere pr. Lorenzo”, a declarat Suveranul Pontif, potrivit ediției în limba română a Radio Vatican.
„Astăzi o face episcopul Romei. Aceasta nu șterge amărăciunile care au însoțit viața pr. Milani — nu este vorba de a șterge istoria sau de negarea ei, ci de a-i înțelege circumstanțele și umanitatea în joc — dar spune ca Biserica recunoaște în această viață un mod exemplar de a sluji Evanghelia, pe cei săraci și Biserica însăși”, a conchis papa Francisc.
După discursul său, Suveranul Pontif a salutat vreme de câteva minute preoții și credincioșii prezenți, după care s-a întors cu elicopterul în Cetatea Vaticanului în jurul orei 13:15, mai precizează Radio Vatican.