A venit primăvară şi pajiştile s-au umplut de păpădii. Păpădia înflorește primăvara, în lunile martie, aprilie, mai. Este o plantă rezistentă, cu frunze crestate și fără puf, cu zimți, care poate crește în înălțime aproape 12 centimetri. Tulpinile păpădiei au flori galbene, luminoase, iar florile se deschid dis-de-dimineață și se închid seara ori atunci când vremea este mohorâtă.
Deşi pentru agricultori este o pacoste, păpădia este o planta medicinală cu multe beneficii pentru organism. Beneficiile păpădiei sunt numeroase datorită proprietăților sale terapeutice.
Citeşte şi: Floarea banală care topește grăsimea de pe abdomen. Accelerează arderile și elimină toxinele din corp!
Păpădia este o excelentă sursă de minerale, fier, cupru, potasiu, fosfor ( conţine mai mult fosfor decât spanacul şi varza), calciu (1,6%) şi magneziu, vitaminele A, B1, C, D, un principiu amar, taraxacina, flavonoide, fitosteroli, acizi (cafeic, silicic, palmitic, oleic) şi taninuri.
Preparatele pe bază de păpădie sunt indicate în caz de dischinezii biliare, dispepsii, colopatii, hepatite acute şi cronice, ciroză hepatică, litiază biliară, microlitiază renală, detoxifiere, reumatism, ulcere aftoase, gastrită.
Păpădia este un diuretic puternic, curăţă sângele şi sistemul digestiv și ajută la eliminarea metalelor grele din ţesuturi. Ceaiul din rădăcină de păpădie are efect diuretic, eliminând constipaţia, transpiraţia abundentă, ajută la dizolvarea pietrelor la rinichi şi ceea ce este cel mai important subţiază sângele.
Păpădiile conţin foarte mult potasiu, iar acesta ajută la reglarea tensiunii arteriale.
Păpădia se culege primăvara devreme când frunzele sunt tinere, ori toamna târziu, atunci când apar fruze noi. După ce planta înfloreşte, frunzele devin amare și nu mai sunt sănătoase.
Florile de păpădie se rup cu mâna, dar se aleg în special florile intens colorate.
Rădăcina de păpădie se recoltează fie cu mâna, fie cu ajutorul unei lopeți se spală şi se pune la uscat.
Ceai de păpădie. Infuzia reprezintă un adevărat elixir pentru ficat şi rinichi, un depurativ natural al întregului organism, contribuind eficient la eliminarea toxinelor. Pentru prepararea lui ai nevoie de doua linguriţe de plantă uscată (partea aeriană alcătuită din frunze) şi 250 ml apă. După ce a dat în clocot apa, se toarnă peste planta uscata, se acoperă vasul şi se lasă la infuzat pentru 10 minute. Apoi se strecoară licoare şi poate fi băută.