Frunzele, rădăcinile și florile de păpădie oferă multiple beneficii pentru sănătate, mai ales pentru că acestea pot include îmbunătățirea sănătății ficatului sau combaterea inflamațiilor.
Deși este adesea respinsă ca o buruiană, oamenii au folosit păpădia, în medicina tradițională, de secole.
Dacă mulți nu știu, nu doar frunzele, ci și rădăcinile și florile pot adăuga culoare în farfurie, însă se găsesc adesea și în ceaiuri de plante și suplimente, unde sunt folosite ca remediu natural pentru a susține gestionarea zahărului din sânge și pentru a stimula sănătatea pielii, a ficatului și a inimii.
De la rădăcină până la floare, păpădia este o plantă foarte hrănitoare, plină de vitamine, minerale și fibre.
Frunzele de păpădie pot fi consumate gătite sau crude și sunt o sursă excelentă de vitaminele A, C și K. Ele conțin, de asemenea, vitamina E, acid folic și cantități mici de alte vitamine B.
Frunzele de păpădie furnizează mai multe minerale, inclusiv fier, calciu, magneziu și potasiu.
Rădăcina de păpădie este bogată în carbohidrați inulină, un tip de fibră solubilă care se găsește în plante și care susține creșterea și menținerea bacteriilor intestinale sănătoase în tractul digestiv.
Rădăcina de păpădie este adesea uscată și transformată în ceai, dar o puteți mânca, de asemenea, întreagă, ca și alte legume rădăcinoase.
Păpădia conține antioxidanți puternici, ceea ce poate explica multe dintre proprietățile sale medicinale.
Păpădia conține niveluri ridicate de antioxidant beta-caroten, care poate proteja împotriva deteriorării celulelor și a stresului oxidativ.
Sunt, printre altele, bogate într-un alt tip de antioxidanți numiți polifenoli, care se găsesc în principal în floare, dar apar și în rădăcini, frunze și tulpini.
Păpădia poate reduce inflamația datorită unor compuși precum polifenolii, conform Doc.ro.
Unele studii în eprubetă notează o reducere semnificativă a markerilor de inflamație în celulele tratate cu compuși extrași din păpădie.
Un studiu efectuat pe șobolani a determinat că o tinctură obținută din păpădie reduce stresul oxidativ și are efecte cardioprotectoare.
Acidul chicoric și acidul clorogenic sunt doi compuși bioactivi din păpădie care pot ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge.
Studiile efectuate în eprubetă și pe animale arată că acești compuși pot îmbunătăți secreția de insulină, un hormon care reglează nivelul de zahăr din sânge, și absorbția glucozei (zahărului) în mușchi.
Acest proces îmbunătățește sensibilitatea la insulină și reduce nivelul de zahăr din sânge.
Acidul chicoric și acidul clorogenic pot limita.
De asemenea, digestia alimentelor bogate în amidon și carbohidrați, ceea ce poate contribui și mai mult la capacitatea păpădiilor de a reduce nivelul de zahăr din sânge.
În cazul în care te simți balonat, ceaiul de păpădie ar putea să-ți ofere ușurare, deoarece acționează ca un diuretic și crește producția de urină.
Un studiu a arătat o creștere a debitului de urină după două porții de 1 cană de ceai de păpădie făcut din frunzele plantei.
Rădăcina de păpădie a fost considerată ca un „tonic hepatic” în medicina populară.
Studiile preliminare arată că acest lucru se datorează, în parte, capacității sale de a crește fluxul de bilă.
Naturopații cred că aceasta înseamnă că ceaiul de rădăcină de păpădie ar putea ajuta la detoxifierea ficatului, la problemele de piele și ochi și la ameliorarea simptomelor bolilor de ficat.
Un studiu din 2017 sugerează că polizaharidele din păpădie pot fi într-adevăr benefice pentru funcția hepatică.
Dacă nu știai, ceaiul de rădăcină de păpădie poate avea multe efecte pozitive asupra sistemului digestiv.
Din punct de vedere istoric, a fost folosit pentru a îmbunătăți pofta de mâncare, pentru a calma afecțiunile digestive minore și, eventual, pentru a ameliora constipația.