Rețeta de papanași din mămăligă a fost publicată în cartea „Îndrumări practice pentru tinerele gospodine” de Elena M. Herovanu, publicată în 1964. Nu este vorba, propriu-zis, despre un desert, căci cele mai multe ingrediente nu sunt dintre cele dulci. Papanașii din mămăligă pot fii consumați atât ca gustare, cât și ca masă principală, în special ca mic-dejun.
Rețeta este una extrem de simplu de preparat, din ingrediente ieftine și banale, putând fi pregătită chiar și de cei mai nepricepuți într-ale bucătăriei. Unul dintre ingredientele-cheie este untura. probabil că nu puțini sunt cei care strâmbă din nas atunci când aud de acest aliment, însă, înainte vreme, era unul dintre alimentele de bază, uleiul fiind un lux.
Cine nu-și mai amintește de gustul cornulețelor fragede pe care ni le pregăteau bunicile în copilărie? Sau de cel al cartofilor prăjiți pe care tot bunicile ni-i făceau rapid când veneam de la joacă înfometați? Sau de cel al micului-dejun încropit din două ouă și câțiva cârnați scoși din borcanul cu untură?
Sunt doar trei exemple de alimente în prepararea cărora, înainte vreme, se folosea untura. Pe atunci, nimeni nu își punea problema creșterii nivelului de colesterol sau al apariției bolilor cardiovasculare. Cât despre faptul că untura ar dăuna siluetei, asta chiar era ultima preocupare a înaintașilor.
Ingrediente necesare
Mod de preparare
Pentru început, se amestecă mămăliga cu brânza de vaci sau de oi și ouăle. Dacă brânza este prea moale, în compoziție se mai poate adăuga făină de grâu, astfel încât papanașii să poată fi modelați cu ușurință, potrivit Reteteistorice.ro. La nevoie, se adaugă puțină sare.
Se modelează între palme biluțe de mărime potrivită și se trec prin făină. Apoi, se aplatizează, iar în mijloc se creează o adâncitură.
Papanașii se prăjesc într-o tigaie în care, în prealabil, untura trebuie să fie încinsă. Aceștia trebuie lăsați la prăjit până devin rumeni.
Se servesc calzi, cu smântână peste ei. Smântâna adaugă un plus de cremozitate și echilibrează perfect textura ușor crocantă a exteriorului.