Păpușile Arădeanca – opulența în Epoca de Aur. Cum au ajuns de la „jucării” la „obiecte de lux” în casele românilor

Chiar și cea mai neagră perioadă din istoria României a avut parte de frumusețile ei. Copilăria în comunism nu semăna absolut deloc cu ceea ce trăiesc copiii astăzi. La momentul respectiv jucăriile nu erau accesibile, nu prea existau și în niciun caz cele care existau nu semănau cu cele din Occident. În acest peisaj, păpușile Arădeanca s-au decupat extrem de rapid. Frumusețea lor era una aparte, dar nici prețul nu era de ignorat, tocmai din acest motiv percepția asupra lor s-a modificat.
Irina Dumitrescu
05 iul. 2023, 13:30
Păpușile Arădeanca - opulența în Epoca de Aur. Cum au ajuns de la „jucării” la „obiecte de lux” în casele românilor
Păpușile Arădeanca - opulența în „Epoca de Aur”. Cum au ajuns de la jucării la obiecte de lux în casele românilor

Copiii din ziua de azi au o cu totul altă definiție pentru „lux”. Dacă în prezent, în pauze, printre băncile școlii, motivul de laudă este ultimul model de Xbox, cu ani în urmă acesta era reprezentat de păpușile Arădeanca. Dacă facem o excursie mentală în trecutul nu foarte îndepărtat descoperim că o astfel de jucărie era cea mai mare bogăție pe care un copil putea să o aibă.

Citește și: S-a vândut Noriel. Cine a cumpărat celebrele magazine de jucării din mall-urile din România

În așa zisa „epocă de aur” accesul la jucării și distracție era cât se poate de limitat. Mai mult de atât, părinții făceau eforturi uriașe pentru a achiziționa un astfel de obiect. Chiar și cei care puteau fi considerați „privilegiații” timpurilor respective trebuiau să facă un efort financiar pentru a-și putea permite să le dăruiască copiilor o astfel de jucărie. Pentru unele persoane, prețul acesteia putea să însemne chiar și un sfert de salariu, iar percepția asupra jucăriei s-a schimbat, tocmai din această cauză.

Dacă o păpușă ar trebui să fie un obiect care să îl distreze pe copil, cu care acesta să se poată juca fără prea multe griji, acest lucru nu mai era valabil în cazul păpușilor Arădeanca. Ele căpătaseră statutul de „bibelou”, ca un mic obiect de artă care trebuie privit și admirat fără să fie însă atins. Astfel de jucărie reprezenta atunci în mentalul colectiv cu totul altceva.

Păpușile Arădeanca au fost create pentru prima dată în Arad în anii ’30 ai secolului XX, când Gheorghe Țupa, un meșter popular talentat, a pus bazele acestei producții artizanale. În atelierul său modest, Țupa a transformat bucăți de lemn și material textil în păpuși unice, cunoscute astăzi sub numele de Păpușile Arădeanca.

Inițial, păpușile au fost create pentru a fi oferite ca cadouri copiilor din familii înstărite sau ca suveniruri turistice. Cu toate acestea, popularitatea lor a crescut rapid, iar cererea a depășit așteptările. În scurt timp, Păpușile Arădeanca au ajuns să fie prețuite în toată țara și să fie exportate în diverse colțuri ale lumii.

Fabrica de jucării Arădeanca – prima din România

Fabrica de Jucării Arădeanca a fost înființată în anul 1950 și a avut un rol semnificativ în dezvoltarea producției de jucării în România. Pe lângă păpușile tradiționale Arădeanca, fabrica producea și alte tipuri de jucării, precum mașinuțe, trenulețe, puzzle-uri și jucării din lemn. Această fabrică a jucat un rol important în promovarea meșteșugurilor tradiționale și a culturii locale. A contribuit la conservarea și perpetuarea tradiției confecționării păpușilor Arădeanca, asigurându-le accesibilitate și distribuție la nivel național.

De-a lungul anilor, fabrica a reușit să mențină standarde ridicate de calitate și autenticitate, păstrându-se fidelă stilului și designului tradițional al păpușilor Arădeanca. Producția era realizată în principal manual, cu atenție la detalii și cu materiale naturale. De la fețele expresive și ochii strălucitori până la hainele impecabile și părul fin, fiecare aspect al unei păpuși Arădeanca era conceput cu pricepere și profesionalism. Păpușile sunt create într-o varietate de stiluri și personaje – de la păpuși tradiționale, îmbrăcate în costume populare, până la păpuși moderne, reflectând tendințele actuale ale modei. Fiecare păpușă este unică în felul ei și are o personalitate aparte, ceea ce le face și mai speciale pentru cei care le dețin.

Din păcate, după Revoluția din 1989, piața a fost invadată de jucării venite din China, iar prețul extrem de scăzut al acestora afectat iremediabil fabrica de păpuși Arădeanca. Totuși, în prezent, păpușile Arădeanca continuă să fie produse în ateliere specializate din Arad și sunt căutate de colecționari și iubitori ai culturii românești din întreaga lume. Ele reprezintă o mărturie vie a bogăției și diversității tradițiilor populare românești și un mod prin care meșteșugurile tradiționale sunt păstrate.

Citește și: Mare atenție! Feriți-vă copiii de aceste jucării de pe piață, pot fi un adevărat pericol pentru viața lor

DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Spynews
Mihai Leu, transportat de urgență la spital. Fostul campion e în stare critică la Terapie Intensivă. A fost adus la Spitalul Fundeni cu elicopterul
Bzi.ro
Laura Cosoi, apariție neașteptată în costum de baie! Arată senzațional la 43 de ani, după 4 nașteri
Fanatik.ro
Cinci zodii încep luna mai în forță. Noroc cu carul în următoarele 20 de zile. Fecioarele, cele mai avantajate
Capital.ro
ANAF nu te lasă să păstrezi toți banii câștigați. Fiscul te taxează cu 40%. Românii sunt datori la stat
Playtech.ro
Cât e ajutorul social în Spania în 2025. Ce condiții trebuie să îndeplinească un român pentru a-l primi
DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Adevarul
„Acea națiune va fi zdrobită foarte curând”. Trump spune că încearcă să salveze Ucraina
wowbiz.ro
România, fără curent în următoarele zile! Vestea vine după blackout-ul din Spania și Portugalia. Lista zonelor care nu vor avea electricitate. Ce se întâmplă, de fapt?
Spynews
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit infarct la 24 de ani. Care e starea de sănătate a tânărului / FOTO
Spynews
Mihai Mitoșeru, primele declarații despre noua iubită! Este prima relație oficială după divorț
Evz.ro
Ponturi pentru desfundat scurgeri. Cum scapi de o mare problemă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Românii din acest oraș sunt sfătuiți să evite apa de la robinet! Primarul a făcut anunțul
Cancan.ro
BREAKING | Vești proaste de la spital despre Mihai Leu. Sportivul român a fost indus în comă pentru a nu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Permis de conducere pentru pensionari. UE ordonă control obligatoriu. Vin reguli noi din 2025
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Restaurant mistuit de flăcări. Cel puțin 22 de oameni au murit
Pană de curent în România. Autorităzile au făcut acum anunțul: zonele afectate
MediaFlux
ANAF are o nouă țintă. Informații pentru românii care merg la medic
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri