Paradă cu 1.500 de militari de Ziua Naţională. România sărbătoreşte în pandemie 103 ani de la Marea Unire

Astăzi, de 1 decembrie, România aniversează 103 ani de la Marea Unire. Aproximativ 1.500 de militari participă miercuri la Parada Militară Naţională organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, în Piaţa Arcului de Triumf din Bucureşti.
Filip Stan
01 dec. 2021, 11:08
Paradă cu 1.500 de militari de Ziua Naţională. România sărbătoreşte în pandemie 103 ani de la Marea Unire
Update

Update. Comandantul Paradei Militare Naționale a deschis defilarea. Primul detașament la defilare este Batalionul 495 Parașutiști ”Căpitan Ștefan Soverth”. Și Forțele Aeriene Române au defilat, fiind urmate de detașamentul ”Afganistan”. Trei aeronave C27 J SPARTAN au survolat deasupra Piații Arcului de Triumf.

Update. Klaus Iohannis a depus o coroană în memoria eorilor căzuți pe câmpul de luptă.

Update. Parada militară din Piața Arcului de Triumf a început. Președintele Klaus Iohannis a ajuns la evenimentul din centrul Capitalei. Sunt prezenți și premierul Nicolae Ciucă, Florin Cîțu. Chiar în aceste momente se cântă imnul național.

Paradă cu 1.500 de militari de Ziua Naţională a României. Potrivit MApN, anul acesta, când ţara noastră aniversează 103 ani de la Marea Unire, aproximativ 1.500 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, la care se alătură militari străini, cu aproximativ 100 de mijloace tehnice vor participa miercuri la Parada Militară de la Arcul de Triumf.

Președintele Klaus Iohannis participă astăzi, de la ora 9.00, la ceremonia militară și religioasă de depunere de coroane şi jerbe de flori la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol, iar de la ora 11 se alătură Paradei Militare Naționale organizată cu prilejul Zilei Naţionale a României în Piaţa Arcului de Triumf, București.

Paradă cu 1.500 de militari de Ziua Naţională a României

Parada militară va începe la ora 11,00, iar defilarea se va realiza pe şoseaua Pavel D. Kiseleff, pe segmentul cuprins între Piaţa Presei Libere şi Piaţa Victoriei.

Citeşte şi Mesaje de Ziua Naţională a României, 1 Decembrie 2021. La mulţi ani, România!

MApN anunţă că, în funcţie de condiţiile meteorologice, vor evolua şi aproximativ 30 de aeronave. În zona Arcului de Triumf va fi organizată o expoziţie de tehnică militară, care va putea fi vizitată după încheierea ceremoniei oficiale, până la ora 14,00.

Tot în Bucureşti, începând cu ora 9,00, va avea loc o ceremonie militară şi religioasă de depunere de coroane şi jerbe de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol I, iar de la ora 19,00, militari ai Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul” se vor retrage cu torţe pe traseul Palatul Cercului Militar Naţional – Calea Victoriei – Palatul Parlamentului – Palatul Cotroceni – sediul brigăzii.

Cu ocazia Zilei de 1 Decembrie, în garnizoane în care sunt dislocate mari unităţi şi unităţi militare, reprezentanţi ai Armatei României vor participa, la solicitarea şi cu sprijinul autorităţilor locale, la pregătirea, organizarea şi desfăşurarea de defilări cu personal şi tehnică, precum şi de ceremonii militare şi religioase de depunere de coroane de flori. De asemenea, Drapelul naţional va fi arborat în toate instituţiile militare din ţară, iar la bordul navelor maritime şi fluviale se va ridica Marele Pavoaz.

Militarii aflaţi în misiune în teatrele de operaţii, precum şi cei aflaţi în misiune în Polonia desfăşoară ceremonii militare şi activităţi specifice cu ocazia Zilei Naţionale.

Miercuri şi joi, MApN organizează un maraton de vaccinare, acţiune menită să sprijine efortul naţional privind combaterea COVID-19. Maratonul se va desfăşura în centrele de vaccinare din cadrul a şase spitale militare din ţară, care sunt şi centre regionale de depozitare a vaccinurilor împotriva SARS-CoV-2.

Raed Arafat: Certificatul COVID-19 – doar pentru persoanele din zona oficială

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a precizat că obligaţia de a prezenta un certificat COVID-19 la parada de 1 Decembrie organizată în Capitală o vor avea doar persoanele din zona oficială.

„Interdicţia de a intra în zonă pentru cei care nu sunt testaţi şi permise doar pentru cei care sunt vaccinaţi şi trecuţi prin boală se aplică numai zonei oficiale, nu şi zona care este în apropiere unde de regulă stau oamenii şi urmăresc parada. Acolo singurele care se aplică sunt regulile de sănătate publică şi purtarea măştii care este obligatorie.

În rest, interdicţia de intrare decât celor vaccinaţi sau trecuţi prin boală se aplică zonei oficiale, unde vor fi invitaţii oficiali şi unde este o zonă limitată cu un număr de persoane limitat. Deci, pentru populaţia generală nu există interdicţie, există doar obligaţia de a respecta măsurile de sănătate publică – distanţarea şi purtarea măştii, care este obligatorie”, a declarat Raed Arafat la Palatul Victoria.

Potrivit Biroului de presă al Jandarmeriei Capitalei, participanţii pot veni în Zona principală – pe şoseaua Pavel D. Kiseleff, segmentul cuprins între Piaţa Victoriei şi Piaţa Arcul de Triumf (pe ambele sensuri), cu acces dinspre Piaţa Victoriei sau dinspre Piaţa Charles de Gaulle (cu restricţii), pe bulevardul Mareşal Constantin Prezan, cu acces în şoseaua Pavel D. Kiseleff prin strada Maior Gheorghe Şonţu şi strada Uruguay, sau în Zona secundară (cu restricţii) – dinspre Piaţa Presei Libere, pe şoseaua Pavel D. Kiseleff, cu acces prin Aleea Primo Nebiolo, către coloana organizată pentru defilare.

„Se permite organizarea ceremoniilor oficiale dedicate Zilei Naţionale a României în municipiul Bucureşti cu participarea a cel mult 400 de persoane în zona oficială delimitată de organizatori, cu asigurarea unei distanţe de minimum un metru între participanţi, cu purtarea măştii de protecţie şi cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecţiilor cu SARS-CoV-2.

Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2”, arată sursa citată.

Citeşte şi Parada militară de Ziua Naţională a României. Restricţii în trafic pentru repetiţii în mai multe zone din Bucureşti

Ziua Națională la Alba Iulia. Programul desfăşurării evenimentelor

Orele 8.00-10.00 Marșul Unirii – itinerant – Autogara Alba Iulia – Esplanada Catedralei Încoronării, tinerii basarabeni

Ora 11.00 Primirea Soliilor din Cetățile de Scaun. Proclamația Unirii – Citirea ”Rezoluțiunii Adunării Naționale de la Alba Iulia” – Sala Unirii; reconstituire istorică, discursuri

Ora 12.00 Te Deum – esplanada Catedralei Încoronării

Ora 12.00 Sala 67 – „Micii muschetari”, regia artistică: Teodora Popa – spectacol de teatru 3+ . Teatrul de Păpuși „Prichindel” Alba Iulia

Ora 13.30 Declarația de la Alba Iulia. Citirea Rezoluției Adunării Naționale de la Alba Iulia – Biserica Română Unită cu Roma, Greco-catolică. Lansare de baloane tricolore – Monumentul Unirii

Ora 15.00 Ceremonie militară – depunere de coroane și jerbe de flori – Monumentul Unirii. Parada Militară pe Bulevardul 1 Decembrie – ceremonie, defilare

Ora 16.00 Povestea Armatei Române 1918-1922 – Intrarea Armatei Române în Alba Iulia. Paradă de front. Citirea Proclamației Încoronării – animație culturală cu participarea Fanfarei Județului Alba

Centrul de Cultură ”Augustin Bena” – Poarta I – Poarta a III-a Sala Unirii

Ora 17.00 Vernisaj – Expoziție anuală UAP Alba Iulia – Galeriile municipale de artă

Ora 19.00 Concert extraordinar ”Alba Unește România”. Lansarea Orchestrei Române de Folclor (prima orchestră de uniune națională) – difuzare în premieră: ecranele din Cetatea Alba Carolina

Ora 20.00 La mulți ani, ROMÂNIA! Spectacol de drone – Parcul Unirii

Evenimente ICR de Ziua Națională a României

Ziua Națională a României este și anul acesta marcată de reprezentanțele Institutului Cultural Român și de partenerii acestuia, printr-o serie largă de evenimente, organizate în triplă variantă de format – hibrid, cu public sau online – prin care se continuă strategia de promovare a culturii și civilizației românești, atât pe 1 Decembrie 2021, cât și în apropierea acestei date aniversare.

Expoziţia de Fotografii „Istroromânii”, organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României de Ambasada României la Zagreb, Asociaţia Românilor din Republica Croaţia şi Institutul Cultural Român poate fi vizitată, în perioada 1 – 5 decembrie, la Galeriile Klovicevi Dvori din Zagreb. Realizată de artiştii fotografi Constantin Demeter, Gheorghe Petrilă şi Ovidiu Gabor, expoziţia se doreşte a fi un omagiu adus comunităţii lingvistice istroromâne, care mai numără doar câteva sute de personae, dar a reuşit să-şi păstreze limba după mai bine de un mileniu de la emigrarea în Peninsula Istria a strămoşilor lor. Expoziţia „Istroromânii” poate fi vizionată la Galeriile Klovicevi Dvori din capitala Croaţiei, dar şi online.

Compartimentul Comunități Istorice din cadrul Institutului Cultural Român publică miercuri, 1 decembrie, pe pagina sa de Facebook, înregistrarea concertului susținut de Corul Regal, alături de Corul Capela Moldova al I.P.N.A. (Compania Publică Teleradio Moldova), eveniment înregistrat la Sala cu Orgă din Chișinău. Acest concert a făcut parte din evenimentul „Capitalele Unirii”, care s-a desfășurat pe parcursul anului 2018 în București, Râmnicu Vâlcea, Cluj, Iași, Alba-Iulia și care, pe parcursul lui 2019, a continuat în Chișinău și Cernăuți. Repertoriul cuprinde creații ale unora dintre cei mai importanți compozitori români, din toate provinciile istorice ale României. Corul Regal este un ansamblu cameral, aflat sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principele Radu al României, format din tineri muzicieni, mulți dintre aceștia studenţi și absolvenți ai Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.

Accademia di Romania in Roma organizează un concert susținut de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” dirijat de Ana Ungureanu, luni, 29 noiembrie, ora 19:00, la Basilica din San Petronio din Bologna (Piazza Maggiore). Evenimentul este susținut și de Consulatul General al României la Bologna, Asociația culturală româno-italiană Propatria din Roma, cu patronajul Ambasadei României în Italia și al Festivalului Internațional „George Enescu”. Programul concertului cuprinde piese de Jacques Arcadelt, Hans Leo Hassler, Ola Gjeilo, Arvo Pärt, Anton Bruckner, Pelle Olofson, Florian Costea, Nicolae Lungu (solistă: Teodora Jaworski), Anton Pann (ar. Dan Mihai Goia), Francisc Hubic (solist: Denis Maxim), Filotei Monahul, Mircea Valeriu Diaconescu, Vytautas Miškinis, Knut Nystedt și Gordon Young. De asemenea, va fi prezentat și cel mai recent produs discografic al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” albumul Hora Staccato. Orchestra Facultății de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest din Timișoara, dirijată de Sebastian Felea și violonistul Alexandru Tomescu, susține miercuri, 30 noiembrie, ora 19:30, un concert extraordinar organizat de Ambasada României în Republica Italiană și Institutul Cultural Român prin Accademia di Romania in Roma. Evenimentul are loc la Auditorium Parco della Musica, una dintre cele mai cunoscute structuri culturale polifuncționale din Europa, proiectat de celebrul arhitect Renzo Piano. Programul cuprinde piese de Marțian Negrea, George Enescu, Ciprian Porumbescu, Constantin Dimitrescu, Bela Bartók, Tiberiu Brediceanu și Paul Constantinescu. Totodată, între 1 și 4 decembrie, cu ocazia a 75 de ani de la fondarea Institutului Francez de la Roma și a 50 de ani de la fondarea Organizației Internaționale a Francofoniei, Institutul Francez-Centre Saint Louis din cadrul Ambasadei Franței pe lângă Sfântul Scaun, în parteneriat cu Ambasada Republicii Burkina Faso, Ambasada Republicii Libaneze, Ambasada Republicii Socialiste Vietnam, Ambasada României în Italia și Accademia di Romania in Roma, Delegația Quebec la Roma și Ambasada Canadei în Italia, organizează retrospectiva dedicată filmelor premiate în cadrul FRANCOFILM – Festivalul Filmului Francofon de la Roma, în perioada 2015-2019. Retrospectiva se deschide miercuri, 1 decembrie, ora 19:30, în Sala Cinema a Institutului Francez-Centrul Saint Louis din Roma, cu „Un pas în urma serafimilor” (r.:Daniel Sandu). Filmul a obținut Premiul Publicului 2019 în cadrul celei de-a 10-a ediții a Festivaluliu Filmului Francofon de la Roma (FRANCOFILM).

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, Ambasada României în Republica Moldova, cu sprijinul Televiziunii Române și a Centrului Național de Artă „Tinerimea Română” invită publicul telespectator la un concert festiv, susţinut de Orchestra Română de Tineret sub bagheta maestrului Cristian Mandeal; soliști: Monica Bejenaru (voce) și Simina Croitoru (vioară). Concertul va fi difuzat pe data de 1 decembrie, de TVR Moldova, ora 21.00, și de TV Moldova 1, de la ora 16.00. Emisiunea de la TVR Moldova va fi precedată de discursul rostit de E.S. Daniel Ioniță, ambasadorul Românei în Republica Moldova cu ocazia Zilei Naționale a României.

Institutul Cultural Român de la Bruxelles organizează, alături de partenerii săi din Benelux, o serie de evenimente, transmise pe canalele oficiale de comunicare, recitaluri și intervenții artistice ale unora dintre cei mai tineri și mai talentați muzicieni români, dar și un interviu extrem de generos, oferit în exclusivitate de Cristian Măcelaru, unul dintre cei mai importanți muzicieni români ai momentului. Interviul online cu dirijorul român Cristian Măcelaru poate fi urmărit pe canalele de comunicare ale reprezentanței ICR Bruxelles, începând cu data de 28 noiembrie. Acesta continuă seria de interviuri, realizate cu Ruxandra Donose, Caterina-Cellia Costea, Roxana Constantinescu, George Petean, Ana-Camelia Ștefănescu, Zeno Popescu. Materialele video din cadrul acestui proiect al ICR Bruxelles sunt realizate de Marius Constantinescu, cunoscut prezentator și realizator radio-TV. Recitalul tinerei pianiste Ana Antonia Tudose, organizat în parteneriat cu Ambasada României în Țările de Jos, va fi prezentat pe canalele online ale Ambasadei României la Haga și ale ICR Bruxelles, miercuri, 1 decembrie. Recitalul tinerilor pianiști Ioana Andreescu și David Petre, organizat la inițiativa Ambasadei României în Marele Ducat al Luxemburgului în parteneriat cu reprezentanța din Bruxelles, va fi, de asemenea, prezentat pe canalele online ale Ambasadei României în Marele Ducat la Luxemburgului în data de 1 decembrie și ale ICR Bruxelles în data de 2 decembrie 2021.

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul prezintă, în marja celebrării Zilei Naționale, la 103 ani de la Marea Unire, Imnul Național al României – Deșteaptă-te române!, selecționat din cadrul concertului extraordinar de folclor – Alba unește România. Orchestra Română de Folclor, înregistrat la Palatul Cultural din Blaj. Evenimentul cultural a reunit peste 65 de artiști de folclor, atât din generația de aur, cât și din tânăra generație. Orchestra Română de Folclor își are nucleul la Alba Iulia și este constituită din artiști instrumentiști profesioniști. Aceasta va lua parte la proiectele de importanță națională și internațională ale Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, sub bagheta dirijorului Alexandru Pal. Totodată, Ambasadele României din Republicile Turcia și Bulgaria, în colaborare cu ICR „Dimitrie Cantemir” din Istanbul, vor promova filmul „Comorile României, obiective din Patrimoniul Mondial UNESCO”, cu lucrări fotografice realizate de Ilie Tudorel. Materialul video reflectă patrimoniul material, imaterial și natural aflat pe lista prestigioasei organizații internaționale. Filmul este completat sonor de Rapsodia Română Nr.1 (George Enescu), iar denumirile lucrărilor fotografice sunt traduse și subtitrate în limbile turcă și bulgară.

Institutul Cultural Român de la Lisabona și Ambasada României în Republica Portugheză celebrează Ziua Naţională a României joi, 2 decembrie, printr-un concert extraordinar susținut de mezzo-soprana Ruxandra Donose, acompaniată la pian de Cristian Niculescu. Recitalul va avea loc în auditoriul „Madre de Deus” al Museu Nacional do Azulejo. Biserica-auditoriu „Madre de Deus”, o adevărată bijuterie arhitectonică în stil gotic și renascentist, decorată cu azulejo și boiserii aurite, cu o acustică excepțională, a fost construită în secolul XVI, la dorința Reginei Leonor a Portugaliei. Programul cuprinde piese de George Enescu, Gustave Faure, Tiberiu Brediceanu, Nicolae Bretan, Gheorghe Dima, Vasile Donose, Constantin Silvestri, Johannes Brahms, Francesco Paolo Tosti, Gioachino Rossini. Repertoriul ales își propune să omagieze personalitatea lui George Enescu, de la nașterea căruia, în 2021, s-au împlinit 140 de ani. Evenimentul se va desfășura conform normelor sanitare impuse de către autoritățile portugheze, iar accesul în sală se va realiza pe bază de invitație nominală. Concertul va fi ulterior difuzat pe platformele de socializare ale Ambasadei României în Republica Portugheză și Institutului Cultural Român de la Lisabona.

Institutul Cultural Român de la Londra va difuza online, pe YouTube și pe pagina de Facebook, o selecție a lucrărilor lui G. Enescu din cadrul tuturor concertelor de anul acesta organizate de reprezentanță. Concertul include lucrări interpretate de muzicieni români și britanici și se dorește un omagiu adus moștenirii extraordinare lăsate de compozitorul român. De asemenea, din rațiuni legate de protocolul sanitar, o parte dintre aceste concerte s-au desfășurat cu public, însă o parte au fost difuzate online, iar un astfel de concert omagial este o dovadă de recunoștință pentru publicul ICR Londra și publicul general. Concertul va fi difuzat pe data de 1 decembrie, de la ora 21.00, ora României (ora 19.00, ora locală). În completare, concertul trupei româno-britanice Moses, indie-rock, unplugged, susținut cu public, în cadrul festivalului de literatură Romania Rocks și filmat de echipa ICR Londra va fi difuzat pe 30 noiembrie, de la ora 21.00, ora României (ora 19.00, ora locală) pe pagina de Facebook și pe canalul Youtube ale ICR Londra.

Institutul Cultural Român de la Madrid și Consulatul Onorific al României în Insulele Canare proiectează, pe 13 decembrie 2021, filmul „La Gomera”, în regia lui Corneliu Porumboiu, la sediul Real Club Nautico din Gran Canaria. Proiectul face parte dintr-o inițiativă a corpului consular local, prin care, în fiecare lună, consulatul unei țări este invitat sa prezinte un film artistic/documentar. Evenimentul cuprinde prezentarea filmului, realizată de consulul onorific Alina Râmaru, urmată de dezbateri pe marginea acestuia și a țării gazdă. Tot cu ocazia Zilei Naționale a României, ICR Madrid prezintă pe rețelele sale sociale Facebook, YouTube, Twitter și Instagram o serie de mesaje personalizate create de studenții la cursurile de limba română organizate online. Luni, 29 noiembrie, ICR Madrid, în colaborare cu Primăria orașului Coslada, localitate unde trăiește a doua cea mai importantă comunitate românească din Madrid, circa 18%, prezintă documentarul „România neîmblânzită” (2018, r.: Tom Barton-Humphreys). Pelicula este prezentată în premieră în Spania, în engleză, cu subtitrare în spaniolă. Evenimentul are loc la Teatro del Centro Cultural Margarita, ora 19.00, ora locală. „Un documentar minunat despre România nevăzută. Despre supraviețuire, despre miracolul naturii”, a spus, despre film, regizorul Tudor Giurgiu. Totodată, reprezentanța va prezenta pe paginile de socializare mesaje ale colaboratorilor și partenerilor institutului, în română și spaniolă, despre semnificația si importanța Zilei Naționale a României, însoțite de imagini reprezentative.

Institutul Cultural Român de la New York organizează, în parteneriat cu compania de impresariat Ra-Entertainment, un concert de gală al Ansamblului RARO, unul dintre cele mai apreciate grupuri muzicale de cameră din Europa, pe 2 decembrie, la celebra Carnegie Hall din New York. Evenimentul este sub semnul unei duble aniversări, marcând atât Ziua Națională a României, cât și 15 ani de la debutul Festivalului SoNoRo, unul dintre cele mai originale festivaluri de muzică de cameră din lume. Concertul de gală este anticipat, pe 1 decembrie, de un minirecital al RARO la sediul ICR New York, un eveniment special dedicat Zilei Naționale, la care sunt așteptați diplomați, membri ai diasporei româno-americane, dar și melomani americani. Ansamblul RARO este format din violonistul Alexander Sitkovetsky, violistul Răzvan Popovici, violoncelistul Bernhard Naoki Hedenborg și pianista Diana Kettler, iar programul de la Carnegie Hall cuprinde piese de George Enescu – Sérénade lointaine și Rapsodia română nr. 1 (aranjament pentru cvartet cu pian de Thomas Wally), Cvartetul cu pian nr. 1 în Do Major de Gabriel Fauré și Cvartetul cu pian nr. 2 în Mi Bemol Major, Op. 87 de Antonín Dvořák.

Institutul Cultural Român de la Paris propune evenimente inedite, un hapenning de modelare a sârmei, realizat de artistul Paul Cristian Cordoş, eveniment ce va avea loc loc la Galeria Amarica, pe 30 noiembrie, între orele 18.00-20.00. Paul Cristian Cordoş va realiza, timp de două ore, mai multe modelări din sârmă, cu referinţe româneşti şi franceze. Lucrările vor fi dăruite publicului prezent. Totodată, artistul franco-român Mircea Cantor va participa la un alt extraordinar experiment artistic, în cadrul festivalului OVNi din Nisa, începând cu 3 decembrie 2021. Timp de trei zile, până duminică, 5 decembrie, cinci mari hoteluri din Nisa pun la dispoziția artiștilor invitați la festival spațiile din unele camere, pentru ca aceștia să creeze în direct, opere care vor decora peren aceste spații. Este vorba de hotelurile Winsor, Rivoli, Splendid, La Malmaison, West-End. Organizatorii festivalului invită marele public să vizioneze în direct crearea operelor de artă din hoteluri în 4 decembrie, la orele 14. Hotelul Windsor invită institutele culturale străine în mod special, în timp ce artiștii emergenți din regiunea sud se vor instala mai ales la hotelul West End și la hotelul Splendid.

Institutul Cultural Român de la Praga și Ambasada României în Republica Slovacă prezintă un concert de muzică clasică românească al Cvintetului ARTE pe canalele de social media ale celor două instituții. Cvintetul ARTE este format din instrumentiști excepționali, cu un repertoriu vast și flexibil, de la muzică clasică și până la cea modernă, muzică de film, muzică românească şi internaţională. Componenţa cvintetului este Bogdan Postolache (violoncel), Marian Vasile Alexandru (vioară), Mai Antal Michael Carol (vioară), Cristian Preotu (vioară) și Iancu Gheorghe Marius (contrabas). Vor fi interpretate compoziții clasice românești, din repertoriile Bela Bartok și Ciprian Porumbescu.

Institutul Cultural Român de la Stockholm, Ambasada României în Regatul Suediei și Ambasada României la Oslo celebrează Ziua Națională a României miercuri, 1 decembrie, prin trei evenimente extraordinare, realizate în parteneriat cu unele dintre cele mai prestigioase instituții din România, Filarmonica „George Enescu”, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu și Muzeul Național „George Enescu” din București. ICR Stockholm va transmite, începând cu ora 18.00, pe canalele online, înregistrarea unui concert susținut de Filarmonica „George Enescu” la 30 noiembrie 2018, dedicat Centenarului Marii Uniri, în celebra serie „Concertele Centenarului de la Ateneul Român”. Tot pe rețelele de socializare ale ICR Stockholm, va putea fi urmărit, începând cu ora 12.00, spectacolul de teatru „Opinia Publică”, în regia lui Theodor-Cristian Popescu și scenografia semnată de Dragoș Buhagiar, cu subtitrare în limba engleză. Producția Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu va rămâne dispobilă, în Suedia, timp de 24 de ore. De asemenea, de Ziua Națională a României va putea fi vizitată, la sediul Ambasadei României la Oslo, expoziția outdoor itinerantă cu tema „Enescu 140″, dedicată compozitorului George Enescu. Expoziţia „Enescu 140″, realizată de Institutul Cultural Român din Stockholm, în parteneriat cu Muzeul Național „George Enescu” din București, include 20 de panouri fotografice – imagini şi texte privind viaţa şi opera lui George Enescu, în limba engleză.

Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția, în colaborare cu Consulatul General al României la Trieste, a organizat în data de 25 noiembrie, un concert de muzică de cameră dedicat Zilei Naționale a României, în interpretarea Quartetului Romanian Youth Orchestra, alcătuit din Rafael Butaru (vioara I), Iulia-Adriana Cazacu (vioara a II-a), Cătălina Filipescu (violă), Ștefan Cazacu (violoncel). Evenimentul a avut loc în Sala Capitolare din complexul Scuoala Grande di San Giovanni Evangelista din Veneția, reprezentativ pentru arhitectura și viața Renașterii, fondat în anul 1261, locul unde se desfășoară reuniunile plenare ale Comisiei de la Veneția. Programul concertului: Crisantemide Giacomo Puccini; Iarna din Anotimpuri de Antonio Vivaldi; Dans Țărănesc de Constantin Dimitrescu; Serenada Română de Constantin Dimitrescu; Divertimento in Re major, KV 136 de W.A. Mozart; Dansuri Românești de Bela Bartok; Balada de Ciprian Porumbescu (bis).

DailyBusiness
Se dau 200.000 de euro fonduri GRATIS pentru români
Spynews
Risc de tsunami în România! Fenomenul ar putea să apară din cauza cutremurelor care au loc pe fundul Mării Negre
Bzi.ro
Dana Budeanu a „sărăcit-o“ pe Andra! „Mi s-au înmuiat picioarele!”
Fanatik.ro
Ce se întâmplă dacă pui acetonă pe gresia din baie. Metoda prin care poți scăpa de o mare problemă
Capital.ro
Anunț trist despre Regina Camilla. Vestea venită azi: „Cu mare regret, Majestatea Sa...”
Playtech.ro
Detalii mai puțin știute despre Kamala Harris. Cum a schimbat a schimbat fața politicii americane o fată de imigranți
DailyBusiness
Ai planuri de concediu? Iată cum va fi vremea până pe 2 decembrie
Adevarul
Autostrada cu tuneluri, de zece ori mai scumpă decât ar fi fost în anii 2000. Urșii nevăzuți, „vinovați” de soarta autostrăzii
wowbiz.ro
Elodia trăiește?! Mama lui Cristian Cioacă șochează! Unde ar fi nora ei, de fapt?!
Spynews
Încă un român mort în inundațiile din Spania. Bărbatul, care fusese dat dispărut, a fost găsit fără suflare
Spynews
Jurnalistă din România, paralizată după ce a mâncat brânză! Ce bacterie conținea: ”M-am trezit și nu am mai putut să merg”
Evz.ro
A murit un mare jurnalist român. A scris istorie în mass-media
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
kanald.ro
Jurnalista Rodica Sărmaș Furnea a murit într-un tragic accident rutier, la Dumbrăvioara. Avea doar 54 de ani
Cancan.ro
Ce s-a descoperit la autopsia femeii care a murit în fața spitalului din Slatina. Rudele acuză medicii de malpraxis
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Mama lui Cristian Cioacă spune adevărul după 17 ani. Unde se află Elodia
StirileBZI
Vârsta la care trebuie să renunți la permisul de conducere! Legea se aplică în toată România
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
stirilekanald.ro
Rezultate alegeri prezidențiale SUA 2024: Când vom afla cine este noul președinte al Americii?
substantial.ro
Prim-ministrul Sanchez anunță ajutoare de 10,6 miliarde de euro pentru inundațiile din Spania
MediaFlux
LOVITURĂ în SUA! TRUMP ajunge PREȘEDINTE indiferent de VOT. CUTREMUR în AMERICA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ironia sorții. O comună din România are drumuri de pământ, dar piste de biciclete asfaltate