„Azi luptati pentru compatriotii nostri din Donbas si pentru securitatea Rusiei. Avem spiritul de invingatori al inaintasilor nostri si trebuie sa ne asiguram ca un razboi mondial nu se va repeta. Am propus in decembrie un tratat de securitate, cu garantii reale, dar tarile NATO nu au vrut sa auda. NATO a inceput sa includa teritorii la granita cu Rusia si a adus arme la granita noastra. Aceasta amenintare crestea in fiecare zi, iar Rusia a facut singurul lucru posibil pentru a se apara. Rusia nu va abandona niciodata iubirea de patrie, respectul pentru inaintasi si pentru traditiile noastre. In vest, acestea au fost sterse, de aceea vedem si mistificari grosolane ale istoriei in ce priveste Al Doilea Razboi Mondial si un val imens de rusofobie. Luptam pentru a ne apara in fata nazismului si pentru a nu permite ca nazismul sa ridice din nou capul.”, a spus Putin in Piata Rosie din Moscova.
Ştirea iniţială
Parada de 9 mai. Toţi ochii sunt aţintiţi luni asupra Moscovei, unde tradiţionala paradă de 9 mai, numită „Ziua Victoriei”, are menirea, mai mult decât oricând, să transmită un mesaj de forţă întregului mapamond, în contextul războiului pe care Kremlinul îl poartă în Ucraina. În a 75-a zi de război, armata rusă nu are nicio mare victorie de raportat pe frontul din Ucraina, ba mai mult, a suferit cele mai mari pierderi din ultimii 77 de ani, de la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Vladimir Putin a sperat probabil că se va folosi de această mare sărbătoare pentru a prezenta poporului rus propria sa victorie în Ucraina. Dar cum invazia nu a decurs conform planului, el nu și-a atins încă nici măcar cel mai recent obiectiv declarat: acela de a cuceri regiunea Donbas.
„Toată lumea se așteaptă să se întâmple ceva (pe 9 mai), atât dușmanii lui Putin, cât și susținătorii săi”, spune expertul politic Abbas Galliamov, cel care cândva îi redacta discursurile lui Putin. „Aceste așteptări au creat un gol care trebuie umplut. Dacă nu va fi așa, Putin va pierde din punct de vedere politic”, spune analistul.
În ajunul marii parade de 9 mai, Putin a adresat un mesaj poporului rus duminică, cu ocazia Zilei Comemorării şi Reconcilierii, în care susţine în continuare teza „denazificării” Ucrainei.
Astăzi, soldaţii noştri, precum strămoşii lor, luptă umăr la umăr pentru eliberarea ţării lor natale de sub mizeria nazistă, cu încrederea că, la fel ca în 1945, victoria va fi a noastră”, a declarat Putin în mesajul transmis duminică ţărilor fostului bloc sovietic, din Asia Centrală, precum şi regiunilor separatiste din estul Ucrainei.
”Astăzi, datoria noastră comună este să prevenim renaşterea nazismului, care a provocat atât de multă suferinţă popoarelor din diferite ţări”, a adăugat el, pentru ca ” noile generaţii să fie demne de memoria părinţilor şi bunicilor lor”.
”Din păcate, astăzi, nazismul ridică din nou capul”, a subliniat preşedintele rus, într-un pasaj destinat ucrainenilor, potrivit News.ro.
”Datoria noastră sfântă este să îi împiedicăm pe moştenitorii ideologici ai celor care au fost învinşi” în ceea ce Moscova numeşte ”Marele Război Patriotic, ”să se răzbune”, a mai precizat liderul rus.
Toate reportajele tv care au prezentat repetițiile paradei de la Moscova au arătat unitățile de tehnică militară cu care se mândrește Rusia, inclusiv sistemul de rachete Iars cunoscut ca „scutul nuclear”. Aceste rachete sunt capabile să distrugă obiective aflate la 11.000 de kilometri distanţă.
„Mi se face pielea de găină de la atâta mândrie pentru forțele noastre militare”, a declarat un locuitor al Rusiei, intervievat de reporterul Pervîi Canal, într-unul din materialele prezentate în data de 7 mai la televiziunea respectivă.
Pentru prima dată, cu ocazia acestei parade va fi arătat publicului și modernul lansator de rachete „Tornado-G” , care are un sistem automat de ghidare și control al focului. La paradă vor participa și 77 de avioane și elicoptere.
La finalul evenimentului, nouă avioane ale echipelor de acrobație rusă vor desena pe cer culorile drapelului rus.
Citeşte şi: Război în Ucraina. Putin nu mai are răbdare, mişcare de ultimă oră pe front