Acest veritabil paradox al recalculării este urmarea aplicării stricte a legii, mai exact a prevederilor privind impozitarea pensiilor și acordarea cardurilor sociale pentru mâncare.
Concret, în cazul unui pensionar din Buzău, pensia înainte de recalculare a fost de 1.966 de lei (brut și totodată net, pentru că nu atingea pragul pentru impozitare). Întrucât acest venit era sub plafonul de 2.000 de lei, pensionarul respectiv beneficia de card social pentru alimente și mese calde, în valoare de 250 lei. Astfel, dispunea în total de 2.091 de lei (1.966 + 125) pe lună, întrucât cei 250 de lei ai cardului social se acordă o dată la două luni, notează mediaflux.ro.
După recalculare, pensia în cazul menționat a urcat la 2.223 lei pe lună, brut. Prin impozitare (cu 10 la sută), pensia scade cu 22,3 lei, ajungând la 2.200,7 lei net. Urmarea? Întrucât venitul său nu se mai află sub plafonul de 2.000 de lei, pensionarul nu mai primește card social pentru alimente.
Bilanțul recalculării, pozitiv
Chiar și așa, bilanțul recalculării în acest caz este pozitiv: 109,7 lei. Iar de luna viitoare va fi și mai mare, întrucât, după cum a anunțat Casa de Pensii, pensiile sub 3.000 de lei nu vor mai fi impozitate.
Potrivit autorităților, peste 82 la sută dintre pensii au crescut, din septembrie, datorită recalculării. Restul pensiilor rămân la nivelul anterior recalculării, astfel că niciun pensionar nu va avea pensia mai mică.
După ce mai mulți pensionari au observat discrepanțe între cuantumul pensiei recalibrate și suma primită efectiv în septembrie, Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a oferit clarificări importante. Pensionarii al căror cuantum brut al pensiei a depășit pragul de 2.000 lei după recalculare trecuie să ştie că impozitul de 10 la sută este aplicat doar pentru suma care depășește acest plafon. Astfel, pe talonul de pensie, vor vedea cuantumul brut al pensiei, valoarea impozitului reținut pentru suma ce depășește 2.000 lei şi cuantumul net al pensiei, după deducerea impozitului. Atenţie, începând cu drepturile aferente lunii octombrie, plafonul de impozitare va fi majorat de la 2.000 lei la 3.000 lei.
Pensionarii care au primit decizia de recalculare după ce drepturile de pensie pentru septembrie au fost deja comunicate ar putea ajunge în situaţia în care cuantumul pensiei recalibrate este mai mare decât suma efectiv încasată în această lună. Casa de Pensii a asigurat că diferențele cuvenite între pensia recalculată și pensia primită vor fi achitate ulterior, inclusiv pentru septembrie: „Decizia de recalculare a fost emisă după data comunicării la plată a drepturilor de pensie pentru luna septembrie. Prin urmare, persoanele afectate vor primi diferența cuvenită pentru această lună într-un termen ulterior”.
Astfel, pensionarii care se regăsesc în una dintre aceste situații nu trebuie să își facă griji, deoarece Casa de Pensii a ransmis deja că le va rezolva.