Alex Nicolau declara după aterizare că partenerii săi de salt s-au descurcat foarte bine la prima lor experienţă: ”Mi-a făcut plăcere să îi introduc în sportul pe care îl practic. S-a văzut că sunt oameni care au parte de multă adrenalină în disciplinele lor şi au înţeles foarte repede ce au de făcut. A fost primul salt pentru ei, dar ambii au spus că vor reveni. Nu ştiu încă dacă aş putea merge cu o motocicletă pregătită pentru Dakar, însă în monopost mi-ar fi frică să merg cu 200 de km/h. Paraşutismul este un sport mult mai sigur decât pare”, scrie Agerpres.
La rândul său, Emanuel Gyenes remarca cât de lungi i s-au părut secundele până la deschiderea paraşutei. ”A fost o senzaţie extraordinară, însă acele 50 de secunde până la deschiderea paraşutei mi s-au părut mult mai lungi. Am făcut saltul de la o altitudine pe care o atingem foarte des în raliul Dakar de când acesta a fost mutat în America de Sud, însă acolo este altceva, pentru că avem pământul sub roţi. În Anzi cea mai mare altitudine pe care am atins-o a fost de 4.726 m”.
Mihai Marinescu a adăugat că şi-a dorit să experimenteze un salt cu paraşuta. ”Mi-am dorit de foarte multă vreme să încerc această experienţă. A fost incredibilă căderea liberă şi nu se compară cu nimic din ce am trăit până acum. Cele 50 de secunde până la deschiderea paraşutei au fost lungi, însă le-am savurat la maxim”.
Cei trei sportivi se pregătesc pentru următoarele competiţii:
Alex Nicolau: Faza finală a Campionatului României la paraşutism precizia aterizprii – 8 septembrie Baia Mare;
Etapa a 6-a (ultima) din Cupa Mondiala de paraşutism – Locarno, Elveţia, 21-23 septembrie.
Mani Gyenes: International Six Days Enduro (cea mai veche competiţie de off-road din lume) 24-29 septembrie – Sachsenring, Germania;
Raliul Dakar 5-20 ianuarie 2013 – Peru, Argentina, Chile;
Mihai Marinescu: F.I.A. Formula 2: două curse pe Hungaroring (Ungaria), pe 8 şi 9 septembrie;
F.I.A. Formula 2: două curse la Monza (Italia), între 28 şi 30 septembrie.