Parcările de reşedinţă din centrul Bucureştiului, mai scumpe decât în Paris, Roma, Bruxelles sau Berlin. Când ar putea scădea preţurile

Primăria Capitalei a început de pe 15 august să elibereze trotuarele de mașinile parcate neregulamentar. Primarul general, Nicușor Dan și viceprimarul Stelian Bujduveanu au anunțat că șoferii nu vor mai putea parca gratuit pe trotuar sau neregulamentar pe carosabil, să încurce traficul și pietonii, în timp ce parcările publice stau goale.
Filip Stan
30 aug. 2022, 12:43
Parcările de reşedinţă din centrul Bucureştiului, mai scumpe decât în Paris, Roma, Bruxelles sau Berlin. Când ar putea scădea preţurile

Trotuarele de pe străzile din jurul Primăriei Capitalei, dar și câteva bulevarde din centrul orașului au fost eliberate de mașini, în prima săptămână. Această măsură este așteptată de multă vreme, însă au fost și mai multe scăpări, una fiind prețurile pentru parcările riveranilor fiind foarte mari.

Tarifele de parcare cu ora sunt asemănătoare în București și în alte capitale Europene, cel puțin pe zona centrală, aproximativ 2 euro/oră. Dar sunt capitale europene unde parcarea on street, în zona centrală, ajunge și la 5 euro/oră, tocmai pentru a descuraja oamenii să vină cu mașina în centrul orașului și a reduce poluarea.

Prețul abonamentelor pentru riverani și tarifele pentru parcare în zona centrală, pentru parcările gestionate de Primăria Capitalei, au fost stabilite prin HCGMB 517/17.09.2019.

Potrivit documentului, valoarea abonamentelor în zona centrală este următoarea:

– pentru loc rezervat, între 6.720 lei/an și 8.640 lei/an. Dacă abonamentul se face pe o lună valoarea este între 700 și 900 lei, în funcție de zonă, cel mai scump fiind în Zona 0.

– pentru loc fără rezervare, adică parchezi unde găsești loc într-o zonă, tarifele sunt între 100 și 200 de lei/zonă și între 1000 de lei și 2000 lei pe an.

Acesta tarife sunt însă numai pentru parcările publice gestionate de Primăria Capitalei, care sunt în principal în zona centrală și pe marile bulevarde. În paralel există și parcările de reședință de la Sectoare, care sunt cele din spatele blocurilor și unde pentru zona A taxa este de 600 lei/an, pentru zona B-500 lei/an, pentru zona C – 400 lei/an, pentru zona D- 300 lei/an. Zona A este în centrul Capitalei, iar zona D la periferia orașului. Aceste parcări sunt gestionate de Primăriile de Sector.

Până în 2022, parcările de reședință erau foarte ieftine, până în 100 de lei pe an, majorarea până la 600 de lei fiind făcută în 2021, de actuala majoritate din Consiliul General, la cererea primarilor de Sectoare, care au spus că nu mai pot construi alte locuri de parcare și le întreține pe cele existente, la acest tarif, scrie Hotnews.

Preţurile parcărilor pentru riverani în alte capitale europene

La Viena, un abonament lunar pentru riverani, indiferent de zonă, este de 10 euro/lună. Abonamentul se poate face pentru minim 3 luni și maxim 2 ani. Cine își face abonament pe un an întreg costă 120 de euro. Când aplici pentru abonament mai plătești o taxă federală de 13,30 euro și una administrativă de 35.70 euro. În schimb, pentru restul, parcarea este foarte scumpă, de la 1,10 euro/30 minute, iar timpul este limitat în foarte multe zone la două ore.

La Paris, parcarea pentru riverani costă 45 euro/an. Poți să cumperi și un abonament pe 3 ani, costul fiind de 90 de euro. În rest, taxa de parcare în zona centrală este de 4 euro/oră, iar în timpul zilei nu se poate parca gratuit.

La Bruxelles abonamentul pentru parcarea de reședință este de 10 euro/an. Pentru a doua mașină, abonamentul este de 110 euro/an. În Bruxelles, nu se poate parca gratuit în centrul orașului în timpul zilei, de la 8:00 la 18:00, tariful de parcare fiind de 1,50 euro/oră. Însă este greu să găsești ceva liber, iar în multe zone timpul este limitat la două ore. Duminica parcarea este gratuită.

În Berlin, abonamentul pentru parcarea de reședință este de 20.40 euro/an. Acesta dă dreptul beneficiarului să parcheze în parcările amenajate în zona unde locuiește. În rest, tarifele de parcare sunt între 1 și 4 euro/oră în centrul orașului, în majoritatea zonelor timpul fiind limitat la două ore.

La Roma, parcarea de reședință este gratuită pentru două mașini/persoană. Parcarea cu ora însă este foarte scumpă, 4-5 euro/oră în zona centrală.

La Sofia, permisul de parcare de reședință este între 100-150 leva/an (250-370 lei). Asta înseamnă undeva între 50 și 75 de euro/an

La Varșovia, parcarea de reședință costă 30 lei/an, chiar lângă casă (maxim 150 m) și 600 de lei/an într-o zonă mai mare (cartier).

Locurile de parcare nu sunt cu rezervare, ci se parchează în baza unui permis, în zona în care locuiești.

Când s-ar putea ieftini locurile de parcare pentru riverani?

Viceprimarul Capitalei, Stelian Bujduveanu, spune că în zona centrală a municipiului București se pot face abonamente de 100 de lei/lună, dar fără rezervare.

„Locurile de parcare atribuite Sectoarelor Municipiului București, acele locuri de parcare din spatele blocurilor și care se atribuie în baza unui contract, pe 1 an de zile, dacă locuiești în zona respectivă.

Iar la momentul redactării regulamentului din 2019, s-a oferit posibilitatea ca pe locurile albastre, gestionate de Primăria Capitalei, să se creeze acest beneficiu, dar la un tarif foarte mare pentru locurile cu rezervare, de care o persoană dispune 24 de ore din 24, pentru a descuraja ocuparea, fiindcă locurile albastre, cele pe care le administrează Primăria Municipiului București, marea majoritate sunt în zone centrale, unde sunt foarte puține locuri de parcare.

De exemplu, pe o stradă cu 35 de locuri de parcare, dacă ar fi atribuite toate cele 35 către locatari, nu ar mai exista parcare pentru restul pe acea stradă și nu ar ajunge niciodată pentru toți locatarii din acea zonă. Și atunci, această resursă a fost tratată ca atare.

Poți face un abonament fără rezervare, la un preț decent, sau atunci când vrei să dispui de un loc de parcare în acele zone tot timpul, costă foarte-foarte mult”, a explicat Bujduveanu.

Acesta spune că se discută micșorarea prețului la abonamentele fără rezervare pentru riverani și chiar scoaterea conceptului de loc de parcare cu rezervare, cel puțin în zona centrală.

„Luăm în calcul și scăderea acestui tarif de 100 de lei. Am făcut pași în această direcție. Cred că pentru a ajunge la uniformizarea tarifelor pe teritoriul Municipiului București, un preț asemănător celor de la sectoare, 600 de lei pe an în zona centrală, ar fi un preț rezonabil.

Asta ar însemna 50 de lei pe lună, dar până nu avem un consens în grupurile politice, nu putem să spunem exact. Dacă ne întoarcem la tarifele pe care le-ați spus, din alte orașe europene, sunt asemănătoare cu cele din municipiul București pentru parcarea fără rezervare sau parcarea de reședință de la Sectoare.

Dar trebuie să spuneți că aceste tarife pe care le-ați menționat sunt fără rezervare în alte orașe. Și municipiul București are un tarif redus pentru ocuparea unui loc de parcare fără rezervare”, a declarat Bujduveanu.

Citeşte şi: Copiii amărâţi trebuie să aducă dosar cu şină pentru a primi tichetele sociale. Banii de rechizite nu ajung înainte de începerea şcolii

 

DailyBusiness
ALERTĂ în România! Câciu: Îngheață pensiile pentru următorii patru ani și da angajaților români 60 de bani pe zi
Spynews
Roxana Blenche, schimbare de look. Ce și-a făcut la păr prezentatoarea de la Hello Chef / FOTO
Bzi.ro
Aroganță maximă a vedetei! Delia a decojit un ou fiert în geanta Balenciaga!
Fanatik.ro
Cine deține, de fapt, lanțul de farmacii Ana Maria. Rețeaua s-a extins mult în ultima perioadă și românii o preferă pentru prețurile mici. Puțini știu cine se află în spatele acestei afaceri
Capital.ro
Cutremur în România. Decizia anunțată acum de Ion Țiriac: Candidez!
Playtech.ro
S-a născut în închisoare, iar acum doctorii i-au mai dat o lună de trăit. Băiatul suferă de...
DailyBusiness
Românii vor da năvală la LIDL! ÎNCEP MARILE OFERTE
Adevarul
Secretul siluetei după 50 de ani: Trei alimente anti-inflamatorii care topesc kilogramele
wowbiz.ro
Mărturia sfâșietoare a vecinei celor trei români morți în Valencia. Ce s-a întâmplat cu doar câteva minute înainte ca Gabi, Dana și fiica lor să fie înghițiți de inundații
Spynews
Cum arată casa lui Sorin Brotnei de la Asia Express. Concurentul a renovat și două locuințe vechi în Maramureș / FOTO
Spynews
Când va naște Larisa Iordache. Fosta gimnastă și soțul ei, Cristian Chiriță, se pregătesc să devină părinți de fetiță
Evz.ro
Ziua în care toată lumea are ghinion. Nu se fac nunți și nici afaceri
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
kanald.ro
16 români sunt dați dispăruți în Spania, în urma inundațiilor! MAE verifică informațiile cu privire la cetățenii dispăruți
Cancan.ro
Vedeta din România pe care puțini și-o amintesc! Mama ei e disperată: fiica a renunțat la TV și a căzut pradă substanțelor interzise
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Se TAIE BANII. Românii care nu mai primesc nimic la final de an
StirileBZI
Investitorii români se tem de creșterea taxelor după alegeri!
Prosport.ro
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
stirilekanald.ro
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și a început scandalul. "Ce femeie sănătoasă la cap ar face așa ceva?"
substantial.ro
Președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, supus unei intervenții chirurgicale la coloană
MediaFlux
Lovitură pentru DONALD TRUMP! Poate PIERDE TOT! SONDAJ de ultimă oră
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
România introduce prima aeronavă pentru stimularea precipitațiilor, printr-un proiect inovator cu SUA