Fata a ajuns la un spital din Suceava acum câteva zile, în stare foarte gravă. Avea multiple traumatisme, iar medicii le-au spus părinţilor că trebuie operată de urgenţă. Când au auzit că intervenţiile presupun transfuzii, părinţii au semnat pe propria răspundere că refuză categoric administrarea de sânge, pe motiv că este împotriva convingerilor lor religioase.
Între timp, familia a decis tranferul fetei la un spital din Iaşi. Acolo, tânăra ar fi fost preluată de un medic ce face parte din acceaşi confesiune religioasă. În timp ce se pregătea transferul către elicopter, tânăra a murit.
Avocata familiei fetei susţine însă că tot demersul familiei a fost legal.
Totul s-a întâmplat după ce maşina în care se afla tânăra a fost izbită violent de un tren. Motorul s-a oprit chiar pe şinele de cale ferată şi nu a mai reuşit să-l pornească. În autovehicul se afla şi tatăl ei, care a reuşit să se salveze. Situaţia l-a intrigat şi pe avocatul poporului, care s-a autosesizat şi a deschis o anchetă în acest caz.
„Ancheta are în vedere posibila încălcare a art. 22 și art. 34 din Constituție privind dreptul la viață și la integritate fizică și psihică și dreptul la ocrotirea sănătății. (…) Din cele relatate în mass-media, rezultă că nu s-ar fi respectat dispozițiile imperative ale art. 15 și art. 17 , alin. 1 din Legea nr. 46/2003 privind drepturile pacientului care prevăd faptul că „în cazul în care pacientul necesită o intervenţie medicală de urgenţă, consimţământul reprezentantului legal nu mai este necesar, iar în cazul în care furnizorii de servicii medicale consideră că intervenţia este în interesul pacientului, iar reprezentantul
legal refuză să îşi dea consimţământul, decizia este declinată unei comisii de arbitraj de specialitate”, în concordanţă cu prevederile Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, art.2, 3 și 4 și Convenția europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale (Roma, 4.XI.1950), art.2.”, se precizează într-un comunicat al Avocatului Poporului.