„Societatea Oil Terminal informează acţionarii cu privire la faptul că, în data de 7.10.2014, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti a transmis ordonanţa prin care dispune ridicarea măsurii asiguratorii a sechestrului asigurator asupra cantităţilor de 17.618,279 tone ţiţei deţinute de Petrotel Lukoil Ploieşti în spaţiile de depozitare – tank-uri, conducte de transfer şi rezervoare – ce aparţin sau se află în custodia Oil Terminal; aplicarea sechestrului asigurator asupra cantităţii de 23.817 tone ţiţei aparţinând Petrotel Lukoil Ploieşti, existente în spaţiile de depozitare ale Oil Terminal Constanţa, în valoare de 16.030.270 dolari”, informează un comunicat al Oil Terminal, transmis Bursei de Valori Bucureşti.
Anterior, tot marţi, Lukoil a anunţat că sechestrul instituit pe conturile sale bancare şi pe stocurile comerciale de ţiţei a fost ridicat în urma audierilor de luni, iar rafinăria a început procedurile de pregătire pentru repornire, potrivit unui comunicat, remis, marţi, AGERPRES.
„În urma audierilor avute în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, audieri desfăşurate în ziua de 6.10.2014 măsurile asiguratorii (sechestrul pe conturile bancare şi stocurile comerciale de produse ale societăţii) dispuse în data de 2 – 3.10.2014 au fost ridicate, prin urmare rafinăria Petrotel-Lukoil începe procedurile de pregătire pentru pornirea normală a instalaţiilor tehnologice”, se spune în comunicat.
De asemenea, conform unui comunicat emis, marţi, de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploieşti, faţă de directorul general al Petrotel Lukoil, Andrey Bogdanov, s-a dispus începerea urmăririi penale pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani şi s-a instituit măsura preventivă a controlului judiciar.
Rafinăria Lukoil Ploieşti, pe platforma căreia procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti au efectuat, joi, percheziţii într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciu de 230 de milioane de euro, şi-a întrerupt vineri activitatea.
Luni, premierul Victor Ponta a declarat că speră să fie găsită soluţia legală care să permită plata salariilor angajaţilor companiei şi, pe de altă parte, recuperarea prejudiciului şi sancţionarea celor care au încălcat legea.
„Eu am fost informat atât cât am acces. Evident că nu cunosc detaliile dosarului. Sunt nişte decizii luate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Prahova şi procurorul este suveran. Procurorul nici măcar nu cred că este interesat de faptul că Lukoil are 3.500 de angajaţi şi de faptul că, de exemplu, Oltchimul cumpără doar de la Lukoil şi de faptul că au blocat combustibil la Oil Terminal şi la Conpet, că nu ştie procurorul şi, probabil, că nu e treaba domniei sale. Ceea ce noi sperăm, nu avem niciun drept să intervenim în anchetă şi nici nu ne dorim acest lucru, ne dorim totuşi ca vineri să poată să plătească salariile. Şi ne dorim ca activitatea să continue normal, după care, sigur, în urma anchetei penale, să se recupereze prejudiciul şi să fie sancţionaţi oamenii care au încălcat legea”, a declarat premierul, întrebat despre ancheta procurorilor în cazul Lukoil.
Ponta a precizat că nu este vorba de niciun fel de conotaţie politică pe acest subiect.
Citeşte şi CSM ia în discuţie joi declaraţiile premierului Victor Ponta referitoare la dosarul Lukoil