Parchetul General ridică astăzi documente de la sediul central al City Insurance din București. Instituția a confirmat acest lucru printr-un comunicat de presă. Sunt vizate documentele privind împrumuturile companiei de la bănci din Elveția, despre care procurorii bănuiesc că ar fi fost fictive.
”În cursul zilei de astăzi, 23 septembrie 2021, procurorii din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție procedează la ridicarea de obiecte și înscrisuri de la sediul ”City Insurance SA”.
Precizăm că ridicarea de obiecte și înscrisuri se realizează în contextul instrumentării unui dosar penal având ca obiect săvârșirea infracțiunilor de delapidare, prev. de art. 295 Cod penal, bancrută frauduloasă, prev. de art. 241 Cod penal, spălare de bani, prev. de art. 49 din Legea nr. 129/2019, fals informatic, prev. de art. 325 Cod penal, fals intelectual, prev. de art. 321 Cod penal, fals în înscrisuri sub semnătură privată, prev. de art. 322 Cod penal, și uzul de fals, prev. de art. 323 Cod penal.”
Valentin Ionescu, șeful Direcției Generale Asigurări din Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), a spus recent că, în urma unor controale făcute în România şi Elveţia, s-a descoperit că acţionarul majoritar al City Insurance – firma Vivendi International, cu peste 85 %, deținută de asociatul unic Dan Odobescu, ar fi acordat împrumuturi fictive companiei pentru care se plăteau dobânzi reale la o rată de 10-12%.
”City a plătit din 2017 până în primăvara acestui an 18 milioane de euro ca dobânzi la aceste împrumuturi, dar aceste împrumuturi erau fictive, banii nu au venit niciodată în România, conturile prezentate erau false. Din 2017 încoace, Vivendi a acordat trei împrumuturi de 50 mil. de euro, 25 mil. de euro, iar în primăvara acestui an de 50 mil. de euro. Noi am descoperit că City a plătit chiar în avans către Vivendi dobânzile pentru acest an”, a afirmat Valentin Ionescu.
Dosarul de la Parchetul General ar viza 20 de persoane din conducerea City Insurance. Cel mai important în acest caz este acționarul majoritar Dan Odobescu, dar sunt vizate și persoane din conducerea ASF din perioada 2016-2020, responsabili de sectorul supraveghere asigurări.
Prejudiciul estimat se ridică la peste 28 de milioane de euro.
Dan Odobescu a fost trimis în judecată în anul 2014 în dosarul Carpatica Asigurări. În același dosar fostul șef ASF, Dan Radu Rușanu, a fost arestat. Dan Odobescu a fost acuzat de grup infracţional organizat şi complicitate la folosirea influenţei de lider într-o companie, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite. Atât Rușanu, cât și Odobescu, au fost achitați trei ani mai târziu.
În urmă cu o săptămână, ASF a retras autorizația de funcționare, a declarat insolvența City Insurance și a solicitat falimentul companiei de asigurări. Fondul de garantare al asiguraților a preluat polițele, dar a fost nevoie de o ordonanță de guvern în acest sens pentru eliminarea unor obstacole de ordin legal. City Insurance a devenit lider pe piața RCA, având peste 3 milioane de asigurați.