Parchetul General dezminte existenţa unei anchete în curs în legătură cu acuzaţiile aduse de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, la adresa şefului SPP, Lucian Pahonţu.
„Având în vedere informaţiile apărute în spaţiul public referitoare la existenţa pe rolul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a unui dosar penal constituit ca urmare a declaraţiilor făcute de preşedintele Camerei Deputaţilor, Ministerul Public dezminte existenţa unei anchete în curs privind afirmaţiile făcute de preşedintele Camerei Deputaţilor la adresa directorului Serviciului de Protecţie şi Pază”, se arată într-un mesaj postat miercuri pe pagina de Facebook a Ministerului Public.
Anterior, Parchetul General a confirmat că a dispus efectuarea de verificări în legătură cu afirmaţiile lui Dragnea.
Miercuri, vicepremierul Paul Stănescu a afirmat că Lucian Pahonţu i-a transmis printr-un „prieten” că preşedintele PSD, Liviu Dragnea, va fi ‘executat’ şi că el ar putea prelua „şi partidul chiar”.
„A venit un prieten la mine din partea unui înalt funcţionar al statului român, am înţeles că Pahonţu îl cheamă, şi mi-a spus următorul lucru: să-mi transmită la două săptămâni după ce am fost numit vicepremier, ministru al Dezvoltării că e foarte bine să colaborez, pentru că o să am protecţie, pentru că Liviu Dragnea va fi executat până în martie cel târziu şi că eventual eu aş putea să preiau şi partidul chiar”, a susţinut Stănescu la Parlament.
Întrebat ce înseamnă să colaboreze, Stănescu a răspuns: „Nu ştiu. Am spus următorul lucru: te rog să-i spui că a greşit adresa total. Nu ştiu cine e Pahonţu, nu l-am văzut în viaţa mea. Niciodată nu m-am gândit să preiau partidul şi nici nu mă gândesc. Nu cred că SPP e de vină, cred că oamenii sunt de vină şi e impardonabil să se spună aşa ceva. Eram vicepremier, asta înseamnă un atentat grav la democraţie”.
Solicitat să precizeze ce înseamnă ‘executat’, Stănescu a răspuns: „Ce înţelege toată lumea”. Acelaşi răspuns l-a dat vicepremierul şi la întrebarea dacă e vorba de o ameninţare la integritatea fizică.
Ultima relatare legată de Lucian Pahonţu a fost făcută de Liviu Dragnea luni seara, după învestirea Guvernului Dăncilă.
„Este un coleg de-al nostru, Paul Stănescu – probabil că de aia are şi probleme acum sau poate că este o simplă coincidenţă – el a spus în mai multe întâlniri publice în ţară, la întâlniri ale CExN, că un bun prieten de-al lui a fost trimis de domnul Pahonţu care a spus că nu vorbeşte în numele dumnealui – eu cred că vorbea doar în numele dumnealui – şi a spus că undeva prin martie eu o să fiu executat şi că dumnealui să stea deoparte că o sa fie protejat şi chiar o să ajungă preşedintele partidului”, a relatat Liviu Dragnea luni seară într-o emisiune la Antena 3.
Liderul PSD a arătat că, în situaţia în care acelaşi tip de discuţie l-a avut Pahonţu şi cu Mihai Tudose sau cu Sorin Grindeanu, foştii premieri PSD, „putem începe să avem explicaţii” pentru relaţia tensionată a acestora cu partidul.
„Instituţional, orice premier trebuie să aibă contacte cu şefii unor astfel de instituţii – şi mă refer la SRI, la SIE şi puţin la SPP. Nu ştiu la ora asta dacă din partea acestor instituţii a fost o influenţă atât de mare care să-i fi determinat şi pe Sorin Grindeanu şi pe Mihai Tudose să evolueze într-o astfel de relaţie tensionată cu partidul şi cu coaliţia. N-avem de unde să ştim acuma, dar asta nu înseamnă că până la urmă nu vom afla. În schimb, mai mulţi colegi mi-au zis că şeful SPP a fost implicat mai mult decât e cazul. Şeful SPP-ului n-are de ce să interacţioneze cu premierul sau cu membri ai cabinetului”, a mai spus Dragnea.
După acuzaţiile lui Liviu Dragnea, premierul Viorica Dăncilă a anunţat miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, că nu vrea să beneficieze de serviciile de protecţie ale SPP şi că a anunţat deja conducerea Serviciului de această decizie. Mai mult, Dăncilă a spus că toţi miniştrii au fost de acord să nu beneficieze de serviciul de pază oferit de SPP.
„Pentru că au apărut speculaţii, aş vrea să precizez că am transmis Serviciului de Pază şi Protecţie încă de luni seară că nu vreau să beneficiez de protecţie. Înţeleg că toţi miniştrii au aceeaşi opţiune şi am comunicat deja acest lucru. Vom îndeplini formalităţile legale în acest sens”, a anunţat premierul Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de guvern.
Premierul a ţinut să precizeze că nu are nicio problemă cu ofiţerii SPP şi nici cu instituţia în sine.
„Nu am nicio problemă cu ofiţerii SPP a căror muncă o respect şi nici cu instituţia, însă aceasta este decizia mea. Nu sunt singurul demnitar care a optat în acest sens”, a afirmat Dăncilă.