Potrivit acestora, în document se precizează, ca alternativă la desecretizare, punerea la dispoziția părților din dosar a actelor rămase clasificate. În situația în care o astfel de cerere s-ar admite, cei care vor să analizeze documentele secrete trebuie să aibă un certificat special emis de Oficiul Registrului National al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS).
Accesul la documente este necesar pentru ca părţile vătămate să aibă parte de un proces echitabil, potrivit articolului 81, coroborat cu altele, din Codul de Procedură Penală (CPP), au mai explicat sursele citate de G4media.
Parchetul a mai cerut desecretizarea tuturor documentelor referitoare la intervenția din 10 august încă de anul trecut, însă MAI a desecretizat doar șapte din cele opt acte, și acelea doar parțial.
Într-o conferință de presă susținută pe 11 iunie, ministrul de Interne, Carmen Dan, a anunțat că documentul referitor la organizarea acţiunii jandarmilor pentru mitingul din 10 august rămâne secret. Actul a fost cerut de procurorii care investighează violenţele din Piaţa Victoriei. Ministrul de Interne spune că o comisie a stabilit că acesta conţine informaţii ce nu pot făcute publice. În schimb, Carmen Dan a declarat că va merge la audieri, dacă procurorii o vor chema.
”Nu ministrul dispune clasificarea. Am respectat întru totul prevederile HG atunci când s-a solicitat la minister, mă refer la documentele care s-au solicitat de la nivelul aparatului central al MAI şi au fost cerute opt documente. A fost o comisie care a analizat şi a propus declasificare totală sau partială. Ar fi un abuz din partea ministrului să nu respecte deciziile comisiei. MAI a făcut tot ce a trebuit pentru a ajuta ancheta, nu pentru a o bloca. Sunt la dispoziția organelor de cercetare penală”, a susținut Carmen Dan. Până acum, ea nu a fost citată la Parchet în acest dosar.