Parcul Național Retezat, suspendat din patrimoniul UNESCO. Care este motivul

Parcul Național Retezat a fost suspendat din patrimoniul UNESCO şi nu mai este Rezervație a Biosferei, asta din cauza faptului că nu are nicio așezare umană permanentă.
Alina Costache
30 aug. 2022, 10:53
Parcul Național Retezat, suspendat din patrimoniul UNESCO. Care este motivul
Parcul Național Retezat, suspendat din patrimoniul UNESCO

Parcul Național Retezat, suspendat din patrimoniul UNESCO. Cei de la administrația parcului arată că s-a modificat regulamentul, iar Strategia de la Sevilla cere noi criterii pentru ca o așezare să devină Rezervație, însă se caută soluții pentru a reîncadra parcul în zona de protecție.

Citeşte şi: Incendiu la Parcul Naţional Văcăreşti. Suprafața afectată de flăcări, aproape jumătate de hectar

Parcul Național Retezat, suspendat din patrimoniul UNESCO

Pentru cei care încă interpretează după cum doresc (fără să citească cu atenție) explicațiile date… repetăm – „(…) noile cerințe ale Strategiei de la Sevilla pentru Rezervațiile Biosferei care, de exemplu, prevede existența de comunități rezidente în zona de tranzitie a Rezervației Biosferei.”. Complexul turistic Râușor și alte cabane de pe teritoriul PNR nu au persoane rezidente, turiștii nu sunt considerați persoane rezidente și totodată, în explicația UNESCO (destul de clară după noi) se face referire la COMUNITĂȚI rezidente.

Totodată la pct. 131 din Raportul UNESCO (link în comentarii) scrie că Comitetul consultativ (Advisory Committee) a luat notă de informația că există un oarecare număr de persoane (aprox. 1000) care desfășoară activități sezoniere pe teritoriul parcului, dar n-au considerat că așa ceva este suficient pentru a îndeplini criteriul referitor la existența de comunități rezidente acolo.

Potrivit informațiilor inventate… dar mai ales neverificate… ale unor ziariști din online, Parcul Național Retezat a fost scos din patrimoniul UNESCO datorită defrișărilor ilegale. Dezastrul ecologic despre care se vorbește în articol este un fals grosolan, Raportul UNESCO fiind public și doar la un click distanță pentru cine are răbdare să verifice din minim două surse informațiile înainte de a da like&share.

În realitate, Parcului Național Retezat i-a fost suspendat statutul de rezervație a biosferei tocmai datorită SĂLBĂTICIEI sitului, explicația fiind foarte clar menționată și pe website-ul UNESCO (public și la un click distanță): “Unele țări și-au retras din Rețeaua Mondială de Rezervații ale Biosferei acele situri care au fost desemnate în anii 1970 și 1980, deoarece nu a fost posibil ca aceste situri să respecte noile cerințe ale Strategiei de la Sevilla pentru Rezervațiile Biosferei care, de exemplu, prevede existența de comunități rezidente în zona de tranzitie a Rezervației Biosferei.”. Iar Parcul Național Retezat nu are pe teritoriul său nicio așezare umană permanentă.

Chiar dacă, după cum se menționează în raportul UNESCO, un nou Plan de management al Parcului Național Retezat este așteptat în scurt timp, Administrația Parcului Național Retezat a demarat și o acțiune ce va repune zona pe harta siturilor UNESCO, astfel încât să se respecte noile cerințe ale Strategiei de la Sevilla pentru Rezervațiile Biosferei, deci și pe aceea care prevede existența de comunități rezidente în zona de tranzitie a Rezervației Biosferei, adică a identificat, a aplicat pentru și a câștigat finanțare pentru un proiect pe care a început deja să-l implementeze.

Dacă aveți nelămuriri nu ezitați să ne contactați. Nu în ultimul rând dorim să exprimăm înțelegerea și încurajarea APNR vizavi de orice acțiune civică derulată de persoane fizice sau ONG bazată pe dovezi bine documentate, cu mențiunea că Administrația Parcului Național Retezat rămâne deschisă la orice comunicare desfășurată în mod civilizat. Zile senine în teren vă dorim!”, este mesajul scris pe pagina Parcul Naţional Retezat National Park.

DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Spynews
Mihai Leu, transportat de urgență la spital. Fostul campion e în stare critică la Terapie Intensivă. A fost adus la Spitalul Fundeni cu elicopterul
Bzi.ro
Laura Cosoi, apariție neașteptată în costum de baie! Arată senzațional la 43 de ani, după 4 nașteri
Fanatik.ro
Cum să speli rufele negre ca să nu se decoloreze. Acesta e tipul de detergent pe care e bine să-l folosești
Capital.ro
Tragedie fără margini. Cel mai bun actor s-a stins mult prea devreme. Nu s-a mai putut face nimic...
Playtech.ro
Succesiune gratuită în România. În ce cazuri nu plătești nimic și cine poate beneficia
DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Adevarul
„Acea națiune va fi zdrobită foarte curând”. Trump spune că încearcă să salveze Ucraina
wowbiz.ro
România, fără curent în următoarele zile! Vestea vine după blackout-ul din Spania și Portugalia. Lista zonelor care nu vor avea electricitate. Ce se întâmplă, de fapt?
Spynews
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit infarct la 24 de ani. Care e starea de sănătate a tânărului / FOTO
Spynews
Mihai Mitoșeru, primele declarații despre noua iubită! Este prima relație oficială după divorț
Evz.ro
Ce a provocat blackout-ul. Concluziile oficiale
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Românii din acest oraș sunt sfătuiți să evite apa de la robinet! Primarul a făcut anunțul
Cancan.ro
BREAKING | Vești proaste de la spital despre Mihai Leu. Sportivul român a fost indus în comă pentru a nu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Breaking News. Când iese din închisoare Elena Udrea? Avocatul ei a spus data
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Cum a arătat prima dezbatere electorală între candidați. Crin Antonescu, Nicușor Dan și Elena Lasconi, atacuri politice și replici tăioase! George Simion a părăsit sala după doar câteva minute
Pană de curent în România. Autorităzile au făcut acum anunțul: zonele afectate
MediaFlux
E risc de black-out și în România! Avertisment de ultimă oră pentru români.
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri