Patru hectare din Parcul Plumbuita au fost retrocedate recent. Potrivit România TV, povestea are însă iz de scandal, pentru că există voci care spun că cei care au deţinut acest teren ar fi fost expropriaţi în 1943, iar apoi ar fi fost despăgubiţi, astfel că acum nu ar mai avea niciun drept asupra terenului.
„S-a prezentat un tabel privind exproprierile făcute de Guvernul Antonescu în vremea celui de-al Doilea Război Mondial şi la numărul de ordine al familiei Bărbulescu lipsea această notificare de despăgubire. Toţi ceilalţi din zona respectivă, vecini, fuseseră despăgubiţi, iar în tabelul respectiv, exact la numărul lor nu mai figura această despăgubire„, spune Dan Trifu, de la Ecocivica.
Citeşte şi Senatul spune „Nu”: A respins propunerea ca Insula Plumbuita să treacă în administrarea sectorului 2
Nici Primăria de Sector şi nici cea a Capitalei nu au putut găsi în arhive documente care să lămurească situaţia unicului proprietar care nu fusese despăgubit de Mareşalul Antonescu. Procesul a durat 15 ani, iar moştenitorul care l-a câştigat are acum un teren pe care nu poate construi nimic. „Proprietarul trebuie să respecte legea spaţiilor verzi şi funcţiunea de parc şi are şi obligaţii suplimentare privind menţinerea destinaţiei de parc şi întreţinerea parcului„, spune Elena Niţă, director la Direcţia Juridică a Primăriei Secorului 2.
Acesta este al patrulea parc important din Bucureşti din care au fost retrocedate bucăţi imense. Din Parcul Titan au fost retrocedate 12 hectare, Parcul Verdi, cu o suprafaţă de 5,6 hectare, a fost retrocedat în totalitate, iar Parcul Tineretului a pierdut aproape 7 hectare. În alte două parcuri sunt solicitări de retrocedare în curs de soluţionare.