Părintele Calistrat, despre depresie. Părintele Calistrat Chifan a spus într-o predică că depresia, boala secolului cu care se confruntă tot mai mulți tineri, are legătură strânsă cu oboseala.
Duhovnicul a subliniat faptul că nu este o rușine să ai depresie și îi sfătuiește pe credincioșii care se confruntă cu această boală să se adreseze medicului.
„Ce face cineva, atunci când un membru al familiei se află în depresie. Cum îl poate ajuta? În primul și în primul rând fără nicio rușine, trebuie să se adreseze medicului! Eu sunt considerat de multe ori aspru deoarece sunt mai direct, iar când vine cineva la mine și îmi spune: Părinte, cred că are vrăji! Îi spun direct: Doamnă, să nu exagerăm! Adresează-te unui medic și dă-i imediat tratament ca să nu nenorocim persoana! Că-i copil, că-i fată, că-i bătrân, că-i soț! Vai părinte, dar cum să spună lumea că-i nebun? Nu există nebun! Astea sunt termene inventate de noi oamenii de a spune despre cineva o vorbă rea, nu există nebun! Este un om care are probleme psihice și care la lumea în care trăim, pot fi tratate sub orice formă! Nu este o rușine! Oricine poate trece printr-o perioadă de surmenaj, printr-o perioadă de insomnie, de melancolie, de anxietate, ori o tulburare sufletească! Deci trebuie să te adresezi preotului și medicului. Cine nu crede în Dumnezeu și e ateu, trebuie să se adreseze medicului sau psihologului”, a spus părintele Calistrat.
De asemenea, părintele Calistrat a vorbit și despre blesteme. Duhovnicul a ținut să precizeze că biserica nu spune că nu există blesteme și a exemplificat cum arată unul, dar și cum se poate scăpa de sub influența lui.
„Eu nu fac nimic, ca preot, din voia mea. Am o carte care mă limitează strict de unde pot citi și până unde pot citi. Ce pot face ortodox și ce pot face cât ține de ortodox. Tot ce-i înafara spațiului cărții de cult se numește blasfemie. Nu se pune problema, nu spunem că nu există blesteme. Mama ta se supără într-o zi și spune: „Luate-ar dracu’!”. Deci, automat ăla e un blestem. Ea trebuie să-și ceară iertare și să-i spună preotului că și-a blestemat copilul și l-a dat diavolului. Copilul, când vine la spovedit, cere dezlegare de blestem din partea mamei, care a a fost furioasă. Aceea se dezleagă, dar este rugăciune expres de dezlegare a blestemului sau a jurămintelor grele”, a declarat părintele Calistrat Chifan, de la Mănăstirea Vlădiceni, din județul Iași, pentru BZI.
Mai mult, preotul a spus că de vrăji, blesteme și demoni se teme doar cel fricos, care nu L-a cunoscut pe Dumnezeu și care se lasă pradă necredinței.
„Dar ca să vii tu și să spui că ai un diavol în fundul grădinii… Poate-s mii de draci, eu de unde să știu? Dacă ai un bețiv în casă care înjură, ai o tonă de draci. Dacă ai o femeie ușuratică, care cunoaște tot satul, ai o tonă de diavoli de desfrânare, dacă ai un hoț sau un criminal sau un necredincios ai toată herghelia, nu-ți trebuie, stă Lucifer și te păzește. Cine se teme de vrăji? Cel curajos? Nu. Cel fricos! Cine se teme de demoni? Cel fricos”, a mai spus părintele Calistrat Chifan.