Părintele Calistrat Chifan a dezvăluit că există mai multe situații în care nu trebuie să iertăm.
Printre acestea se numără acţiuni premeditate, precum: furtul (excluzând situaţiile în care furi pentru că nu ai ce mânca), răzbunarea din invidie sau răul făcut cuiva doar ca să dovedeşti că ești deasupra lui Dumnezeu.
„Când nu putem ierta? Nu putem ierta niciodată păcatul premeditat. Când îți dorești să furi ceva de-a face rău, nu că-ți trebuie sau mori de foame, nu meriți iertat. Când dorești să faci rău din invidie, răutate sau răzbunare, nu meriți iertat. Când faci cuiva rău împotriva evidenței divine, de a arăta tu că ești deasupra lui Dumnezeu, nu meriți iertat. Deci sunt și momente când noi nu trebuie să iertăm.
De aceea și spunem: Dumnezeu să te ierte. De ce? Pentru că Dumnezeu, în judecata lui, știe dacă tu vei fi iertat sau vei plăti cândva o poliță pentru greșeala ta. Pentru că avem și noi, cei pământești o neputință. De exemplu, spunem așa: „Te iert, dar te țin minte” și este foarte des folosită această formulă.
Noi am iertat pe cineva dar, bineînțeles, ăla în casa noastră nu mai intră, noi cu el nu mai povestim, târg nu mai facem, relație nu mai avem”, a explicat părintele Calistrat Chifan, pentru BZI LIVE.
Părintele ne sfătuieşte, totuşi, să cerem de la Dumnezeu puterea de a putea ierta pe oricine. Chiar şi iertarea formală este bine-venită. În felul acesta, nu producem păcatul de moarte.
„Spune Mântuitorul Iisus Hristos: „Iertați și se va ierta vouă”. Adică în momentul în care tu nu mai porți ura și te-ai împăcat cu ideea măcar că ai iertat, tu nu produci păcatul de moarte. Că așa spune: „Ură de frate, păcat de moarte săvârșești”.
Deci tu deja, dacă ai pică pe cineva și vrei să te răzbuni și nu l-ai putut ierta din inimă, când ți-a picat la ocazie l-ai ucide. Dar faptul că ai iertat la modul formal este prima formă în care tu trebuie să te rogi seara întotdeauna: „Doamne, ajută-mă să pot ierta din toată inima”. Deci suntem obligați să ne rugăm așa”, a mai spus părintele Calistrat Chifan.