Părintele Calistrat a explicat ce se întâmplă, de fapt, atunci când blestemăm: ne substituim lui Dumnezeu, dăm „sentința” în locul lui, iar acest lucru se va răsfrânge în mod negativ asupra noastră.
“Să nu blestemăm ac, ață, fir de praf, animal, om, lucru, pom, stea, soare, picătură de apă, pentru că în clipă în care am bestemat, blestemul se întoarce peste noi. Când blestemi, Îl obligi pe Dumnezeu să oprească anumite sentințe, și le dai tu!
Și în momentul când ai blestemat tu și nu mai da El sentința, răspunzi tu de urmările sentinței pe care trebuia să le dea Dumnezeu. Așa că, mai ușor cu aruncatul vorbelor de clacă din gură noastră!„, spune părintele de la Mănăstirea Vlădiceni.
Nu puține sunt cazurile în care părinții își blestemă propriii copii care le fac necazuri, dar și reciproca este valabilă: copii care îi blestemă pe cei care le-au dat viață din pricina banilor, caselor, mașinilor sau terenurilor – acestea fiind subiecte de dispută foarte comune în zilele noastre. Nici cei care aruncă blesteme nu vor rămâne nepedepsiți, dar nici cei asupra cărora se răsfrâng blestemele nu vor avea o viață fericită.
Există un singur remediu împotriva blestemelor.
„Blestemele sunt foarte rele în casă, atât când sunt rostite asupra copiilor, cât și invers, de copii asupra părinților. Mulți copii nu se căsătoresc sau celor care se căsătoresc nu le merge bine în căsnicie din cauza blestemelor părinților. Remediul cel mai eficient împotriva acestor blesteme transmisibile este Taină Sfintei Spovedanii făcută atât de părinți, cât și de copii.
Adică să meargă împreună părinții cu copiii la preot pentru a le citi acea rugăciune de dezlegare. Foarte grav este când părinții mor fără să le fi citit în viață rugăciunea respectivă. Acele înjurături și blesteme asupra copiilor lor, dacă nu sunt dezlegate de către preot, când sunt în viață părinții, pot produce foarte mari necazuri asupra copiilor„, explică duhovnicul.