Consumul de alcool este una dintre patimile pe care Biserica nu le încurajează, dimpotrivă. În acelaşi timp, însă, alcoolul, anume vinul roşu, este folosit la Sfânta Împărtăşanie. Să fie acesta un paradox?
Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni spune că Sfânta Împărtăşanie se face cu vin şi nu cu apă, deoarece vinul are trei calităţi deosebite.
„Oamenii fac abuz, Hristos a făcut din el Mântuire. De ce vinul? Are trei calități divine pe care noi nu le știm. Vinul crește din pământ, se hrănește cu apă și devine sânge Dumnezeiesc. Din ce a fost alcătuit omul? Din apă și din pământ.
Via nu are nevoie de altă întreținere. Omul duhovnicesc prin ce primește dulceața Dumnezeirii? Prin rugăciune, prin lumină, prin căutarea veșnică a luminii, de asta vinul”, a spus părintele Calistrat Chifan în cadrul interviului oferit bzi.ro
Părintele Calistrat reaminteşte de nunta din Cana Galileii, la care Mântuitorul a prefăcut apa în vin, dar şi de Cina cea de Taină, la care tot Mântuitorul le-a oferit Apostolilor Săi această băutură, spunându-le că este sângele Său care se varsă pentru ei.
În plus, duhovnicul subliniază faptul că viţa-de-vie este cultura cea mai accesibilă omului, aşa cum Sfânta Împărtăşanie cu vin şi anafură trebuie să-i fie accesibilă.
„Și Iisus când vine la Cana Galileii binecuvântează apa și o face vin, iar acum se duce la Cina de Taină, același pahar cu vin îl ia în mână și spune așa „Beți din acesta toți” și folosește acest element, vinul, pentru că este cultura cea mai la îndemână a fiecărui om de a avea accesibilitate la aceste taine, care să nu poată fi folosit sau traficat în actul de mântuire.
Vinul cum se produce? Curat, din mâna omului. Deci noi nu putem face vin din altceva, este făcut și cu esență, ce cumpărăm noi comercial, din alimentară, dar elementul cel mai simplu pe care ni-l dă pământul este vinul. Omul doar prășește pământul, leagă vinul, iar bobul îl zdrobește, care e simbolul ucenicii, și îl transformă în vin care crește prin puterea fermentației, prin focul pătimirii. Deci ea suportă o transformare, această transformare nu o face omul, ci Dumnezeu”, mai spune părintele Calistrat.