În cadrul unei conferințe susținute la Alba Iulia, la Târgul de Carte „Alba Transilvana”, părintele Constantin Necula a adus în discuție una dintre marile provocări cu care se confruntă România în prezent: lipsa de meseriași. Subliniind această problemă într-un mod elocvent, el a oferit o analogie simplă, dar semnificativă: „Să nu vi se strice ceva la maşină, pentru că trebuie să cumpăraţi alta.” Această afirmație ilustrează nu doar lipsa de meseriași, ci și consecințele directe ale acestei deficiențe în viața cotidiană a oamenilor.
În timpul evenimentului, preotul Constantin Necula a dezvăluit preocupările sale nu doar pentru problemele spirituale, ci și pentru cele sociale și economice ale comunității. În plus, el a lansat și volumul „Taina risipirii în Lumină”, lucru ce demonstrează angajamentul său față de cultura și educația poporului român.
În contextul actual, în care România se confruntă cu provocări economice și sociale, lipsa de meseriași reprezintă un obstacol major pentru majoritatea persoanelor. Astfel, observațiile și mesajele preotului Constantin Necula au un impact semnificativ, atrăgând atenția asupra unei probleme cruciale.
„Eu cred fundamental că ţara, dacă duce lipsă acum de ceva, este de meseriaşi. Noi tot spunem că ducem lipsă de profesionişti. Nu, doar îi avem, au nişte patalamale de cade peretele pe ei. Nu mai avem sudori. Să nu vi se strice ceva la maşină, că trebuie să cumpăraţi alta nouă. Doamne ferește să aveți nevoie să reparați vreo instalație. (…) Poate că şansa unică pe care o avem acum este de a restarta un pic profesionalizarea meseriaşului (…) poate că o să ne prindă bine. Cred că undeva ne-am rupt”, a spus părintele Necula.
Acesta a făcut trimitere la o fabrică din Brașov, unde, în trecut, au lucrat numeroși oameni, însă în locul ei s-a construit un mall. Potrivit preotului, românii au devenit consumatori din producători.
„În locul fabricii Tractorul s-a construit un mall. Adică din producători am devenit consumatori, nu spun consumişti neapărat în sensul negativ. Marea artă a meseriaşului este să nu îşi piardă talentul. La noi, aici se vede mediocritatea. Tot ce cumpărăm se strică repede sau rezistă foarte mult, dar nu pe bază de muncă, ci pe bază de conservanţi. Aici este, de fapt, diferenţa între artă şi meserie. Dacă este vreuna, este faptul că arta conservă meseria, iar meseria arta”, a spus Constantin Necula.