Părintele Efrem, călugărul care știe toate tainele rețetelor mănăstirești! Părintele Efrem Bandarică știe toate tainele rețetelor mănăstirești și poate oricând să concureze cu chef Sorin Bontea, Cătălin Scărlătescu sau Florin Dumitrescu, ba chiar să le dea lecții foștilor jurați de la Chefi la Cuțite.
Părintele Efrem a dezvăluit recent că chemarea către Hristos și Biserica Sa a simțit-o încă de la vârsta de 11 ani. Iar decizia de a o lua pe calea Domnului a luat-o în primul an de liceu, când un verișor, care este ieromonah, a venit în vizită și, ulterior au mers împreună a doua zi la Sfânta Liturghie, la Mănăstirea Cocoș.
„De cum am intrat în biserica mânăstirii și am auzit cântările, răspunsurile la strană date de călugării tineri, am crezut pentru moment că sunt în Rai și mi-am spus:
La vârsta de 17 ani, atunci când era călugăr în devenire, tânărul Gelu (numele de mirean al părintelui Efrem) a fost trimis pentru prima dată în bucătărie, iar în urmă cu 10 ani a fost trimis, definitiv, să dea ascultare, ca bucătar la Dervent, unde face minuni.
Călugărul Efrem spune că îi place să gătească lucruri simple, colorate, dar gustoase, dar și sățioase.
„Indiferent de starea noastră interioară, atunci când gătim e bine să punem suflet și să ne purtăm cu legumele, fructele, lactatele, peștele și toate ingredientele ca și cum ar fi niște mari daruri primite de la Dumnezeu. Rugați-vă, atunci când gătiți, ca Domnul să binecuvânteze lucrarea și mâncarea pe care o preparați și să le sfințească și să le fie ca un tratament celor care vor gusta din bucatele voastre. Încercați să le găsiți folosință tuturor alimentelor, fără a face risipă, pentru că Domnul este bun cu noi și ne pune zilnic pe masă toate cele de trebuință. Mă îngrozesc când văd și aud despre diferiți bucătari câtă risipă fac și spun:
De regulă, preparatele sale sunt pe bază de legume, fructe, lactate , ouă, dar și peștele. Totodată, spune că îi place să pregătească și sărmăluțe.
Darnic din fire, dar și pentru că a primit numeroase cereri din partea credincioșilor, părintele Efrem a vrut să împărtășească cu ceilalți tainele bucătăriei mănăstirești. Acum, este la a doua carte de bucate, după ce prima a fost editată în mai multe tiraje.
Prima s-a numit „Secretele Bucătăriei Călugărești“, iar cea de-a doua a fost denumită „Savoarea Bucătăriei Mânăstirești”.
„Eu nu sunt un maestru renumit în arta culinară, ci doar încerc să fac ascultare de starețul meu Andrei Tudor, rugându-L totodată pe Dumnezeu să întregească această lucrare a mea. Iar atunci când gătiți după rețetele din carte, să pună și El un pic de gust și inspirație în preparatele frățiilor voastre! Este important este alimentele cât mai naturale, însă nu este posibil deoarece lumea această contemporană este inundată de falsuri și
Citește și Pește învelit în crustă cu gust de tacos! Rețeta de post ideală pentru tine și familia ta