Părintele patriot Doru Gheaja, cel care a descoperit cântecul „Așa-i românul”, sare la gâtul lui Grigore Leșe! Părintele patriot, cel care împreună cu poetul Adrian Păunescu a lansat lansat melodia „Așa-i românul” a exclus această variantă și a subliniat că Grigore leșe poate să spună ce vrea, însă adevărul este cu totul altul.
„El poate să spună ce vrea (n.r. Grigore Leșe). Eu cântecul acesta nu l-am cules așa cum se culege folclorul, eu l-am auzit la Cluj. În anul 1954 am intrat la Seminarul Teologic și acolo am avut un coleg care era mai mare decât mine cu doi ani și care era de loc din Chirpăr, pe lângă Agnita. O cânta în pauze și mi-a plăcut melodia și mi s-a imprimat în minte și imprimată a rămas. De atunci, din ’54 eu știu melodia aceasta auzită de la acel coleg originar din Chirpăr. În acel sat, din câte știu eu, pentru că sunt născut lângă Mediaș și am fost preot lângă Sighișoara, în drum spre Agnita, cunosc acea zonă și eu știu că acolo nu au fost unguri, au fost sași. Că al meu coleg o fi auzit-o de la bătrânii din sat, că bătrânii de la altcineva, nu știu. Eu o știu din ’54”, a declarat preotul Doru Gheaja, Turnul Sfatului.
Totodată, părintele Doru Gheaja a povestit că a auzit pentru prima dată cântecul Așa-i Românul la Cluj, în anul 1954, de la un coleg din Chirpăr, județul Sibiu, iar ulterior l-a făcut celebru cu ajutorul lui Adrian Păunescu.
„În ’80 o cântam eu la Agapia, la mese, așa când eram cu episcopul Emilian. O cântau toți preoții, pentru că o învățaseră toți. Într-una din dăți eram cu Adrian Păunescu la mănăstirea Râmeț, la masă. El era cu familia și i-a plăcut melodia «Așa-i românul». Dimineața mi-a spus: «părinte, mai cântă-mi o dată cântecul ăla de aseară» și i-am cântat acolo pe prispă, la Râmeț. Și l-a chemat pe Alexandru Căpușneac de la Televiziunea Română, care era cu el, și i-a spus «înregistrează-l pe părintele cu cântecul acesta în bisericuța monument istoric». Și după aceea îl îmbrăcase în costum național și îl filmase el acolo sub stâncă, deasupra mănăstirii. Și din anul următor a fost dat acest cântec la Televiziunea Română chiar de Sfântul Ilie. Adevărul este că înregistrarea, așa cum am învățat-o eu, este așa cum se cântă acum, ultima strofă fiind «O rugăciune către Dumnezeu», dar în înregistrarea de atunci Păunescu a spus: «trebuie să o schimbăm, părinte. Trebuie să cânți spre Zamolxe Zeu, că altfel ne-o taie la cenzură». Vă dați seama că anii 80 la cenzură putea fi tăiat tot cântecul”, a mai spus preotul.
Mai mult, părintele patriot a ținut să precizeze că regretă că s-a ajuns la astfel de declarații pe care nu le înțelege.
„Sincer, îmi pare rău că astăzi s-a ajuns la astfel de polemici”, a conchis preotul Doru Gheaja.
Citește și Grigore Leșe critică Festivalul de Folclor din București: „Nu văd muzica, nu văd niciun instrument”