Părintele patriot Doru Gheaja, cel care a descoperit cântecul „Așa-i românul”, sare la gâtul lui Grigore Leșe! ”El poate să spună ce vrea”

Părintele Doru Gheaja intervine în scandalul cu iz patriotic provocat de către Grigore Leșe, după ce acesta a declarat că melodia „Așa-i românul” provine din folclorul maghiar.
Alina Costache
05 dec. 2023, 19:15
Părintele patriot Doru Gheaja, cel care a descoperit cântecul „Așa-i românul”, sare la gâtul lui Grigore Leșe! ”El poate să spună ce vrea”
Părintele patriot Doru Gheaja, cel care a descoperit cântecul „Așa-i românul”, sare la gâtul lui Grigore Leșe!

Părintele patriot Doru Gheaja, cel care a descoperit cântecul „Așa-i românul”, sare la gâtul lui Grigore Leșe! Părintele patriot, cel care împreună cu poetul Adrian Păunescu a lansat lansat melodia „Așa-i românul” a exclus această variantă și a subliniat că Grigore leșe poate să spună ce vrea, însă adevărul este cu totul altul.

Citește și Grigore Leșe desființează melodiile patriotice din România! „Așa-i românul” este, de fapt, melodie ungurească

Părintele patriot Doru Gheaja, cel care a descoperit cântecul „Așa-i românul”, sare la gâtul lui Grigore Leșe!

„El poate să spună ce vrea (n.r. Grigore Leșe). Eu cântecul acesta nu l-am cules așa cum se culege folclorul, eu l-am auzit la Cluj. În anul 1954 am intrat la Seminarul Teologic și acolo am avut un coleg care era mai mare decât mine cu doi ani și care era de loc din Chirpăr, pe lângă Agnita. O cânta în pauze și mi-a plăcut melodia și mi s-a imprimat în minte și imprimată a rămas. De atunci, din ’54 eu știu melodia aceasta auzită de la acel coleg originar din Chirpăr. În acel sat, din câte știu eu, pentru că sunt născut lângă Mediaș și am fost preot lângă Sighișoara, în drum spre Agnita, cunosc acea zonă și eu știu că acolo nu au fost unguri, au fost sași. Că al meu coleg o fi auzit-o de la bătrânii din sat, că bătrânii de la altcineva, nu știu. Eu o știu din ’54”, a declarat preotul Doru Gheaja, Turnul Sfatului.

Totodată, părintele Doru Gheaja a povestit că a auzit pentru prima dată cântecul Așa-i Românul la Cluj, în anul 1954, de la un coleg din Chirpăr, județul Sibiu, iar ulterior l-a făcut celebru cu ajutorul lui Adrian Păunescu.

„În ’80 o cântam eu la Agapia, la mese, așa când eram cu episcopul Emilian. O cântau toți preoții, pentru că o învățaseră toți. Într-una din dăți eram cu Adrian Păunescu la mănăstirea Râmeț, la masă. El era cu familia și i-a plăcut melodia «Așa-i românul». Dimineața mi-a spus: «părinte, mai cântă-mi o dată cântecul ăla de aseară» și i-am cântat acolo pe prispă, la Râmeț. Și l-a chemat pe Alexandru Căpușneac de la Televiziunea Română, care era cu el, și i-a spus «înregistrează-l pe părintele cu cântecul acesta în bisericuța monument istoric». Și după aceea îl îmbrăcase în costum național și îl filmase el acolo sub stâncă, deasupra mănăstirii. Și din anul următor a fost dat acest cântec la Televiziunea Română chiar de Sfântul Ilie. Adevărul este că înregistrarea, așa cum am învățat-o eu, este așa cum se cântă acum, ultima strofă fiind «O rugăciune către Dumnezeu», dar în înregistrarea de atunci Păunescu a spus: «trebuie să o schimbăm, părinte. Trebuie să cânți spre Zamolxe Zeu, că altfel ne-o taie la cenzură». Vă dați seama că anii 80 la cenzură putea fi tăiat tot cântecul”, a mai spus preotul.

Mai mult, părintele patriot a ținut să precizeze că regretă că s-a ajuns la astfel de declarații pe care nu le înțelege.

„Sincer, îmi pare rău că astăzi s-a ajuns la astfel de polemici”, a conchis preotul Doru Gheaja.

Citește și Grigore Leșe critică Festivalul de Folclor din București: „Nu văd muzica, nu văd niciun instrument”

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!