Părintele Pimen: „Dumnezeu ne vrea smeriți. Uneori îngăduie să cădem în anumite păcate, doar să ne smerim. Preferă un păcătos smerit decât un drept mândru”. Care este cea mai puternică rugăciune şi cum arată Raiul

Episodul din această săptămână al podcastului „Altceva cu Adrian Artene” este o călătorie purtată pe aripi de credință și pace sufletească. Pentru episodul care a avut premiera sâmbătă, 24 februarie, echipa Altceva a poposit deasupra lumii, pe Muntele Athos, în vizită la Părintele Pimen, starețul Chiliei „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” de la Schitul Lac.
Filip Stan
26 feb. 2024, 10:11
Părintele Pimen:

Părintele Pimen a spus la podcastul ALTCEVA care este cea mai puternică rugăciune, a vorbit despre Dumnezeu, dragoste şi familie.  La un moment dat, Părintele Pimen a fost întrebat de gazda podcastului care este cea mai puternică rugăciune. „Vorbesc mulți despre rugăciunea inimii și despre puterea ei”, a precizat Adrian Artene. „Știți care e cea mai puternică rugăciune? Care pleacă din inimă. Deci dacă tu îi spui unui om un lucru din inimă… păi ăla se cutremură. Vorba la un bătrân: «Tătuțule, ce pleacă de la inimă… la inimă se duce»!. (…) De asta,  rugăciunea cea mai puternică să plece din inimă și dat deoparte grijile… Domnule, când stau de vorbă cu Dumnezeu, apoi stau de vorbă cu Dumnezeu, a răspuns Părintele Pimen, la Podcastul Altceva.

„Dumnezeu a îngăduit, astăzi, să filmăm de aici, de sub pleopa Athonului, de aici, din Gradina Maicii Domnului, unde Dumnezeu ne vorbește din fiecare fir de iarbă, din fiecare ram înflorit”, a spus Adrian Artene la începutul episodului de podcast.

Cea mai mare greșeală pe care o fac cuplurile în prezent! Părintele Pimen Vlad dezvăluie cum poți să ai succes în iubire cu adevărat: „Dacă este persoana potrivită o să accepte lucrurile astea”

Toate cele peste 80 de minute de discuție, sunt o lecție deschisă despre Bunătatea Sufletului, despre rigorile vieții trăită în cutumele Binelui, despre Nădejde și Ajutor Divin, despre Mulțumire și Rugăciune, despre Familie și Dragoste. „Dumnezeu este același tot timpul. El simte aceeași dragoste față de noi, vine în întâmpinarea noastră, este alături de noi tot timpul, dragostea lui nu scade niciodată, dar totul depinde de noi, de starea noastră. Orice rugăciune pe care o facem să se încheiem așa: „Să fie Doamne după voia Ta!”, spune Părintele Pimen.

Parintele Pimen de la Athos: Dumnezeu ne vrea smeriți

Părintele Pimen Vlad, starețul Chiliei „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” de la Schitul Lacu din Sfântul Munte Athos, este invitatul lui Adrian Artene din această săptămână. El a vorbit în cadrul podcastului ALTCEVA despre o temă foarte importantă pentru credincioși: „Cum dialogăm cu Dumnezeu?”.

„Ce facem atunci când nu găsim răspunsuri?? și, mai ales, „Cum putem avea un dialog cu Dumnezu?” – sunt două dintre întrebările la care a răspuns părintele de la Muntele Athos, în cadrul podcastului „ALTCEVA cu Adrian Artene”.

„În primul rând, trebuie răbdare. Noi întotdeauna vrem repede. Nu! Ne înarmăm cu răbdare și atunci începem să ne rugăm, ne rugăm, ne rugăm și nu trebuie să fim egoiști ca Dumnezeu să vină să ne dea răspunsul direct”, a explicat Părintele Pimen Vlad.

„Dumnezeu dacă știe că te-ai smerit de ajuns și e de folos, ți-a luat boala, ţia luat cancerul”

Dumnezeu ne vrea smeriți. Preferă un păcătos smerit decât un drept mândru. N-ai cum să fii și mândru, și drept. În momentul în care tu te socoți drept, tu deja ești căzut că te-ai înălțat pe mândrie. Noi devenim un fel de dușmani a lui Dumnezeu când ne înălțăm și avem încredere în noi. Dumnezeu ne vrea smeriți. Uneori îngăduie să cădem în anumite păcate, doar să ne smerim pentru că dacă vede că noi din cauza mândriei începem să ne înălțăm, să facem rău celor din jur, pentru că ne socotim drepți, atunci Dumnezeu ne îngădui o cădere, un necaz, o suferință, o boală, ceva ca să ne smerim.

Și atunci mergem la doctor și ne spune: cancer de gradul trei. Și atunci ai pe listă că mai ai o lună și te duci acasă, te uiți în dreapta, te uiți în stânga și după aia începi să spui «Doamne, am auzit că tu faci minuni». Și astfel începi să te smerești. Dumnezeu dacă știe că te-ai smerit de ajuns și e de folos, ți-a luat boala”, a spus Părintele Pimen Vlad.

Părintele Pimen Vlad explică ataşamentul „bolnăvicios” al oamenilor pentru animalele de companie: „Omul vrea doar să primească, nu e dispus să ofere nimic. Unii au câte doi câini şi două mâţe în casă şi 10 avorturi”

E vreodată prea târziu să ne întoarcem fața spre Dumnezeu? „Prea târziu e după ce am închis ochii și s-a terminat, dar până acolo tot timpul există. Au fost oameni care, indiferent cum și-au trăit viața, în ultimul moment și când și-au dat seama când nu mai au mult, s-au smerit. S-au spovedit și au fost împărtășiți și a doua zi au plecat senini. Dumnezeu ne așteaptă până ultimul moment.

Treaba e că nu știm când e ultima clipă. De asta nu trebuie să amânăm până la bătrânețe. Dar de unde știi că-n noaptea asta nu-ți stă inima? De unde știi că mâine n-ai accident din mașină? De unde știi că nu intervine ceva și s-a terminat? Și ce-ai făcut? (…)

Toate legăturile astea aici, pe pământ, materiale sunt ca niște rădăcini, ca niște frânge care țin de pământ și nu vrem să ne rupem de ele ca să ne ducem în bucurie. Atunci, cu cât avem mai multe legături, cu atâta ne este mai greu să ne desprindem”, a mai spus partenerul de dialog al lui Adrian Artene.

Părintele Pimen a vorbit la Podcastul ALTCEVA despre cum arată Raiul și pe cine vom reîntâlni pe lumea cealaltă

Printre altele, Părintele Pimen a explicat și cum arată Raiul, dar și pe cine vom reîntâlni pe lumea cealaltă. „O femeie, pentru că vorbeați despre un păcat, mai devreme, păcatul avortului… O femeie care renunță la o sarcină, cum găsește iertare de la D-zeu?”, l-a întrebat realizatorul podcastului Altceva, Adrian Artene, pe invitatul său.

„Tot prin spovedanie, prin căință, să nu mai repete lucrul ăsta. Se dezleagă, se iartă, dar o să mai aibă un hop la Dumnezeu, când e față în față cu Dumnezeu. Am citit undeva… sufletul ăsta care a venit pe pământ, chiar de nu a apucat să trăiască. Scânteia Dumnezeiască a fost trimisă în burta mamei… că a fost ucis și trupul ăsta, deci, l-a aruncat. Dar sufletul acela nu se mai duce, cum fac ăștia yoga și, asta, reîncarnare… că se duce în alt trup…. nu există! De asta îi zice microcosmos… fiecare om, deci, odată vine pe pământ și după aia se întoarce la Dumnezeu și asta-i. Și acolo rămâne în veșnicie.

Ei, sufletul ăsta se întoarce la Dumnezeu și spune că acolo, la Dumnezeu, toți o să fim la vârsta Mântuitorului, nu o să fim toti copii și bătrâni, toți la vârsta asta, adică de-asta Raiul o să fie într-o frumusețe și atunci ăsta care în burta mamei nici nu apucat să iasă, o să ajungă la vârsta de 30 de ani, vârsta maturității și tu o să-ți întâlnești acolo în fața lui Dumnezeu, când te duci la judecată, pe copiii ăia… 1,2,3… pe care i-ai avortat.

Și aceia ce o să facă? Pentru că ei nu au apucat să se bucure de viața asta pe pământ… o să zică: «Doamne, nu o ierta pe mama pentru ce a făcut, pentru că mie nu mi-a dat dreptul să mă bucur!» Și tu întâlnești acolo, la Dumnezeu pe copilul tău, care-i avocatul acuzării, și atunci depinde de Dumnezeu, de mila Lui și de pocăința pe care ai făcut-o ca să treci mai departe de hopul ăsta. De asta se spune că e unul dintre cele mai mari păcate (avortul-n.r.), pentru că ai oprit o viață (…)”, a răspuns Părintele Pimen, la Podcastul Altceva. „Dumnezeu a îngăduit, astăzi, să filmăm de aici, de sub pleopa Athonului, de aici, din Gradina Maicii Domnului, unde Dumnezeu ne vorbește din fiecare fir de iarbă, din fiecare ram înflorit”, a spus Adrian Artene la începutul episodului de podcast.

Toate cele peste 80 de minute de discuție, sunt o lecție deschisă despre Bunătatea Sufletului, despre rigorile vieții trăită în cutumele Binelui, despre Nădejde și Ajutor Divin, despre Mulțumire și Rugăciune, despre Familie și Dragoste. „Dumnezeu este același tot timpul. El simte aceeași dragoste față de noi, vine în întâmpinarea noastră, este alături de noi tot timpul, dragostea lui nu scade niciodată, dar totul depinde de noi, de starea noastră. Orice rugăciune pe care o facem să se încheiem așa: „Să fie Doamne după voia Ta!”, spune Părintele Pimen.

Moment fabulos cu Gigi Becali, povestit de părintele Pimen Vlad: „A scos o sacoşă, a numărat 30.000 de euro şi a zis: hai, ia de-aici şi Doamne ajută, ne auzim”

Părintele Pimen Vlad,  starețul Chiliei „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” de la Schitul Lacu din Sfântul Munte Athos, s-a născut în 1970, în comuna suceveană Cornu Luncii, din părinți creștini, care au avut nouă copii. Este, de metatie, de la Mănăstirea Sihăstria.

În 1993 a plecat în Muntele Athos. Și despre călugărie, și despre ajungerea în Sfântul Munte, părintele spune: „M-a luat Maica Domnului de mână și m-a adus” – recunoscând în toată viața sa ajutorul și mijlocirea Maicii Domnului.

Primii doi ani la Schitul Lacu au fost cu multe greutăți și neajunsuri, dar și cu multă liniște și împăcare. Au urmat doi ani petrecuți în Mănăstirea Sfântului Pavel, pentru a învăța limba greacă. Apoi, revenit la Schitul Lacu, părintele Pimen a reconstruit de la zero Chilia „Sfântul Artemie” – fără nici un ban strâns înainte. A viețuit acolo timp de 12 ani, alături de fratele său după trup, părintele Dosoftei, care i-a urmat în Sfântul Munte.

Apoi, pe locul unei foste mari biserici, tot cu hramul Intrării Maicii Domnului în Biserică, a ajuns să construiască chilia la care este acum stareț. A primit întotdeauna ajutor minunat și concret de la oameni, de la Dumnezeu și de la Maica Domnului.

Spynews
Răsturnare de situație în cazul crimei din Brăila! Ce s-ar fi întâmplat în cabinet
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Cât de sănătos e iaurtul grecesc din magazine, de fapt. Multă lume îl cumpără, dar puțini citesc eticheta
Capital.ro
Perfect legal pentru proprietarii de teren. Nu ții cont de vecini. E scris în lege
Playtech.ro
Carmen Iohannis, apariție de NOTA 10 în Paris! Câte MII DE EURO a costat ținuta ei: Geanta, mai SCUMPĂ decât rochia
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Sporuri și concedii medicale acordate abuziv pentru minerii din Valea Jiului. S-au întocmit dosare penale
Spynews
Cât costă un mic dejun la Eforie Nord, în plin sezon estival. Pentru o banală omletă cu șuncă plătești 30 lei
Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Evz.ro
Surpriza de la pompă. Cât costă un litru de benzină și de motorină
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Ce s-a descoperit în trupul lui Sorin Nazîru? Filmul morţii fostului portar de la Dinamo
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Ce a apărut pe contul de Facebook al Adrianei Bahmuțeanu la câteva zile după vestea divorțului de George Restivan! Mesajele care i-au pus pe toți pe gânduri
Capital.ro
Se dau bani de la stat direct pe card. Cerere până pe 31 iulie. Ce obligație ai pentru 5 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Filmul complet al măcelului din Padina! 'Băi, omule, îl omori!''- Ultimele clipe din viața lui Sorin Anghel
substantial.ro
Evgheni Serebriakov, acuzat de atentat la Moscova, declară că a cooperat cu servicii speciale din Ucraina
MediaFlux
TRUMP ÎNCEPE RĂZBOIUL dacă ajunge PREȘEDINTE: VA FI ȘTEARSĂ de pe HARTĂ
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!