Roberto Linguanotto, cel care ar fi inventat tiramisu încă de la începutul anilor 1970, a murit la vârsta de 81 de ani după o luptă lungă cu o boală grea.
Pasionații de dulciuri primesc o veste proastă azi. Celebrul cofetar Roberto Linguanottoa murit. În perioada anilor 70′ lucra la Alle Beccherie, un restaurant din Treviso, nordul Italiei, acolo unde a învățat tainele cofetăriei. A lucrat și în mai multe cofetării din străinătate, unde și-a perfecționat tehnicile de preparate a dulciurilor.
Linguanotto a fost descris drept un om muncitor, pasionat, rezervat și timid, dar era cunoscut și drept unul dintre inventatorii variantei clasice a deliciosului desert tiramisu. Una dintre poveștile ce stau la baza apariției acestui desert celebru spune că Linguanotto ar fi reinventat rețeta din greșeală, într-un moment în care a scăpat mascarpone într-un castron în care se aflau câteva ouă și puțin zahăr.
Ulterior, acesta a pus aromă de cafea, dând un plus de savoare desertului. Acest lucru se întâmpla cu ajutorul Albei di Pillo-Campeol, soția lui Ado Campeol, care era proprietarul restaurantului în care lucra la acea vreme regretatul cofetar. Noul desert a fost servit pe o tavă rotundă cu pișcoturi înmuiate în cafea și două straturi de smântână și mascarpone.
„Câțiva ani mai târziu, în 1983, rețeta de tiramisu a fost publicată pentru prima dată într-o revistă gastronomică din Treviso. (…) Le Beccherie l-a dus apoi la Veneția și ulterior l-a răspândit în întreaga lume. Începând cu anii 1990, desertul a devenit celebru peste tot”, a transmis jurnalistul Gigi Padovani.
Oaspete frecvent al Cupei Mondiale Tiramisù, unde și-a făcut și ltimele apariții în cadrul competițiilor și ceremoniilor de premiere, Linguanotto a fost foarte popular printre colegii săi. Organizatorul competiției, Francesco Redi, i-a dedicat și câteva cuvinte: „Ne amintim de el cu afecțiune și cu acea dulceață care ne-a caracterizat mereu felurile. El și familia lui ne-au susținut încă de la început și îi suntem recunoscători. pentru că fără invenția lui această mișcare mondială a iubitorilor de tiramisu nu ar exista”.
Ingrediente
Mod de preparare
Într-un bol se bat gălbenușurile cu zahărul pudră, iar apoi se adaugă albușurile și frișca. Se amestecă întreaga compoziție cu mascarpone, după care se pune zahărul vanilat și esența de rom. Cafeaua nu trebuie să fie fierbinte, ci lăsată puțin la răcit în prealabil. Se trec ușor pișcoturile prin cafea și se așază în tavă. Ulterior se toarnă crema până se temrmină. Pentru un plus de savoare, la sfârșit se poate pudra cacao peste. Desertul trebuie lăsat la frigider timp de aproximativ trei ore, iar apoi este gata de servit.