Este cazul superstiţiei potrivit căreia este păcat să te speli sau să îţi speli părul într-o zi de sărbătoare, dar mai ales în zilele în care preoţii sfinţesc apele, cum ar fi la Bobotează, când se sfinţeşte Agheasma Mare, sau la sărbătorile la care se sfinţeşte Agheasma Mică: 1 august (începutul postului Adormirii Maicii Domnului), 1 septembrie (începutul anului bisericesc), în Vinerea din Săptămâna Luminată (Izvorul Tămăduirii).
Nu este specificat clar nicăieri în învățătura de credință a Bisericii dacă e păcat sau nu să facem baie sau să ne spălăm părul la zi de sărbătoare. Totuşi, preoţii ne învaţă că duminicile și sărbătorile de peste an sunt zile în care trebuie să ne îngrijim mai mult de suflet, iar de trup doar cu strictul necesar. Doar în acest mod s-ar putea explica refuzul multor creştini de a face baie şi de a-şi spăla părul la zi de sărbătoare.
În contextul marii sărbători a Bobotezei, părintele Vasile Ioana a adus clarificări vizavi de modul în care unii credincioşi interpretează superstițiile din popor de Bobotează potrivit cărora nu trebuie să se spele pentru că „se spurcă apele„.
„Tot apare întrebarea dacă avem voie astăzi să consumăm, pentru uzul casnic, apa de la chiuvetă? Categoric da. Astăzi(de Bobotează – n.red.), firea apelor s-a schimbat în har. Apa acum are o putere dumnezeiască. Dar dacă mâncăm după-amiază, nu înseamnă că nu mai spălăm vasele. Sau diseară nu înseamnă că nu îmi fac duș. Nu este în regulă să nu te speli opt zile. Dacă nu ne-am spăla opt zile, ar fi o mare problemă mâine la slujbă când vom ajunge.
Ce vreau să zic este că noi am sfințit apa de aici, dar nu am sfințit toată apă de la Apa Nova, de la chiuveta de acasă. De aceea, puteți folosi apa liniștiți. Apa sfințită este agheasma în care s-a invocat harul Duhului Sfânt. Dar asta nu înseamnă să nu vă spălați opt zile, Doamne ferește!”, a spus Părintele Vasile Ioana, potrivit Antena 3