Părintele Vasile Ioana le-a oferit credincioșilor mai multe sfaturi pentru un stil de viață echilibrat și sănătos. Acesta a vorbit, în primul rând, despre importanța ordinii și curățeniei în casă.
„Veți fi mai liberi cu mintea și vă veți simți mai bine când este curat în casă. Felul în care arată casa noastră este radiografia interiorului nostru”, a spus preotul, subliniind legătura dintre mediul extern și starea interioară.
Părintele a vorbit și despre impactul negativ pe care îl are excesul de social media, dar și obiceiurile alimentare nesănătoase.
„Nu cumva ne rugăm prea puțin? Nu cumva ne luăm cu mâncarea care ne ia jumătate din zi? Patru ore cu piață, cumpărat, gătit etc. Lăcomia pântecelui încă mai există. Și atunci haideți să mâncăm mai puțin. Desigur, dacă munca pe care o faci îți cere să mănânci mai mult nu este păcat.
Sfatul meu onest pentru voi este ceva ce fac și eu: Nu mai mănânc pâine după ora 16.00. Dacă este nevoie să mănânci pâine la micul dejun, este în regulă. Dar este prea multă pâine în poporul român! Și mulți dintre noi avem intoleranță la gluten. Mulți dintre noi nu suntem sănătoși, nu suntem bine pentru că mâncăm multă pâine”, a zis Vasile Ioana.
„De asemenea, mâncăm mult zahăr. Haideți să renunțăm la pâine și zahăr. Haideți să încercăm! Zahărul a distrus oamenii mai mult decât a făcut-o orice război. Haideți să reducem puțin cantitățile alimentare! Haideți să mâncăm mai puțin seara! Haideți să facem mișcare fizică! Românii sunt sedentari. Stăm cu fundul în birou, apoi ne punem fundul în mașină și apoi ne punem fundul acasă, pe canapea. Stai pe loc prea mult.
Și eu am început să fac mișcare fizică aproape în fiecare zi. Merg trei ore pe zi, într-un pas mai mișcat puțin. Nu este nevoie neapărat să alergi, poate ai probleme cu un genunchi etc. Dar mergi săltat! Dacă nu putem ieși afară, putem să facem 12 mătanii în fiecare seară”, a continuat acesta.
Vasile Ioana îi încurajează pe credincioși să adopte un stil de viață mai simplu și mai sănătos, atât din punct de vedere fizic, cât și spiritual, pentru a începe noul an bisericesc cum se cuvine.