Părinţii care îşi scurtează concediul pentru creşterea copilului vor primi bani de la stat

Persoanele care se află în concediul pentru creşterea copilului şi aleg să revină la muncă înainte de terminarea acestuia au dreptul la o sumă lunară numită stimulent de inserţie. Acesta poate fi obţinut la cerere, dacă sunt îndeplinite anumite condiţii.
Iulian Tudor
20 ian. 2016, 14:25
Părinţii care îşi scurtează concediul pentru creşterea copilului vor primi bani de la stat

Beneficiarii concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an (respectiv trei ani, în cazul copilului cu handicap) sau doi ani pot obţine lunar stimulentul de inserţie, dacă revin la muncă mai devreme decât trebuie, notează avocatnet.ro.

„Persoanele care în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediul pentru creşterea copilului (…) obţin venituri supuse impozitului (…) au dreptul la un stimulent de inserţie în cuantum lunar de 1 ISR (indicatorul social de referinţă – n. red.)”, scrie în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010, actul care reglementează acest drept.

Aşadar, cuantumul lunar al stimulentului de inserţie este echivalent cu valoarea indicatorului social de referinţă, a cărui valoare actuală este de 500 de lei. Cuantumul nu depinde de durata concediului de creştere pentru care au optat părinţii.

Mai exact, stimulentul de inserţie se acordă:

-pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de doi ani, pentru persoanele care sunt în concediul pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, dacă acestea obţin venituri impozabile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an;
-pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de doi ani, pentru persoanele care sunt în concediul pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani, dacă acestea obţin venituri impozabile după împlinirea de către copil a vârstei de un an;
-oricând, pentru toată perioada, pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creşterea copilului cu handicap în vârstă de până la trei ani.

Indemnizaţia aferentă concediului pentru creşterea copilului şi stimulentul de inserţie nu se pot cumula. În cazul persoanelor care beneficiază de indemnizaţie şi cer stimulentul, plata primului drept încetează.

Poate să beneficieze de stimulentul de inserţie, conform ordonanţei de urgenţă, oricare dintre părinţii fireşti ai copilului (adică ori mama, ori tatăl, nu amândoi), în raport cu opţiunea de concediu de creştere, dacă sunt îndeplinite condiţiile legale. Acest drept se cuvine pentru fiecare naştere.

„Beneficiază de aceleaşi drepturi şi una dintre persoanele care a adoptat copilul, căreia i s-a încredinţat copilul în vederea adopţiei sau care are copilul în plasament ori în plasament în regim de urgenţă, cu excepţia asistentului maternal profesionist care poate beneficia de aceste drepturi numai pentru copiii săi, precum şi persoana care a fost numită tutore”, prevede actul normativ.

Condiţiile ce trebuie îndeplinite, în mod cumulativ, pentru a obţine stimulentul de inserţie sunt următoarele:

-solicitanţii să fie cetăţeni români, cetăţeni străini sau apatrizi (adică fără cetăţenie);
-solicitanţii să aibă domiciliul/reşedinţa pe teritoriul României;
-solicitanţii să locuiască în România împreună cu copilul/copiii pentru care solicită drepturile şi să se ocupe de creşterea şi îngrijirea acestuia/acestora.

Beneficiarii cu drepturile stabilite de cel puţin şase luni sunt obligaţi să-şi plătească impozitele şi taxele locale pentru bunurile deţinute în proprietate. În caz contrar, plata stimulentului se suspendă. Această obligaţie nu este valabilă în cazul persoanelor singure care se ocupă de creşterea şi îngrijirea unuia sau a mai multor copii.
Ce acte trebuie depuse la primărie

Stimulentul de inserţie se acordă în baza unei cereri scrise, care trebuie să fie însoţită, potrivit OUG nr. 111/2010, de următoarele documente:

copia actului de identitate al solicitantului şi a certificatului de naştere al copilului pentru care se solicită dreptul ori, după caz, de livretul de familie, certificate pentru conformitate cu originalul de către persoana care primeşte documentele;
actele doveditoare privind calitatea solicitantului şi relaţia acestuia cu copilul/copiii pentru care solicită dreptul, după caz;
actele doveditoare care să ateste veniturile obţinute în ultimele 12 luni înainte de data naşterii copilului;
dovada eliberată de angajator sau organele competente privind veniturile realizate;
dovada privind suspendarea activităţii pentru perioada în care se solicită concediul pentru creşterea copilului;
orice alte documente care să ateste îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate.

Cererea şi documentele care atestă îndeplinirea condiţiilor de acordare a stimulentului trebuie depuse la primăria localităţii pe raza căreia solicitanţii îşi au domiciliul/reşedinţa, aceasta transmiţându-le apoi agenţiilor teritoriale pentru prestaţii sociale.

Cererile sunt soluţionate prin decizie în 15 zile lucrătoare de la înregistrarea la agenţiile teritoriale, aceasta fiind comunicată solicitanţilor în cinci zile lucrătoare de la emitere.

În principiu, dreptul la stimulentul de inserţie încetează, potrivit ordonanţei de urgenţă, în ziua următoare celei în care copilul împlineşte vârsta de doi ani, respectiv trei ani, în cazul copilului cu handicap. Printre situaţiile ce duc la suspendarea plăţii stimulentului se numără decăderea beneficiarului din drepturile părinteşti, abandonarea copilului sau internarea acestuia într-o instituţie de ocrotire publică sau privată.

DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Cele mai avantajate zodii în vara lui 2025. Patru nativi vor avea 3 luni pline de belșug
Capital.ro
Interzis pentru românii care stau la casă! Amendă de 5.000 de lei sau închisoare de la 1 la 5 ani. Este ilegal
Playtech.ro
De câte ori se încarcă voucherele de alimente până în 2027. Suma oferită de stat românilor cu venituri mici
DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Adevarul
Ce efecte produce puciul din USR. „Un partid care funcționează pe bază de interes. Elena Lasconi ar putea creşte”| ANALIZĂ
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
Prima înregistrare audio din istoria. A cui era vocea
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
kanald.ro
Familiile victimelor de la 2 Mai, față în față pentru prima oară cu părinții lui Vlad Pascu! Reacția părinților îndoliați: „Am simțit că îmi vine rău”
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Noi reguli pentru anvelope. Devine obligatoriu începând cu 15 Aprilie. Se dau amenzi usturătoare
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
stirilekanald.ro
O tânără de 17 ani s-a trezit cu boala "plămânilor popcorn" după ce a vapat în secret. Avertismentul disperat al mamei sale: "Este o afecțiune mortală și incurabilă"
Primul sondaj care ia în considerare și votanții din diaspora. Cine ar câștiga o finală Nicușor Dan – George Simion
MediaFlux
Ce se va întâmpla în România după ce se ridică plafonarea la energia electrică și gaze! Un expert a explicat exact: Va exista un impact semnificativ în facturile finale VIDEO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Victor Ponta și „Sistemul”: când Lupul strigă „Lupul!”