Peste 2.5 milioane de copii s-au întors din 8 februarie la şcoală. Cei mai mulţi elevii care s-au întors de cursuri în format faţă în faţă sunt fie de la grădiniţă, fie din ciclul primar, de la clasa pregătitoare la clasa a IV-a. Potrivit noilor norme prevăzute în ordinul comun al Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei, părinţii nu mai pot intra în şcoală. Cum mulţi copii învaţă în tura de dimineaţă, la prânz când se încheie orele, în faţa multor şcoli se formează aglomeraţie pentru că părinţii, bunicii sau bonele vin să-i ia pe copii de la şcoli.
Pe reţelele de socializare au apărut imagini cu aglomeraţia care se formează în faţa unor şcoli la terminarea cursurilor. Un exemplu este aglomeraţia surprinsă marţi în imagini la Scoala nr. 30 Grigorie Ghica Voievod din Sectorul 2 al Capitalei. Deşi şcoala are patru puncte de acces, doar unul a fost deschis astăzi.
Ministrul de Interne a avertizat că, în cazul în care la ieșirea dintr-o unitate de învățământ, când elevii sunt preluați de părinți, se produce aglomerație și nu este păstrată distanța, poliția este obligată să intervină. Mai mult, ministrul Lucian Bode a spus că, în astfel de situații, se pot da şi amenzi dacă nu sunt respectate măsurile anti-COVID-19 la ieşirea din şcoli.
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat că, la redeschiderea şcolilor, 14 unităţi şcolare nu au un sistem de încălzire funcţional. De asemenea, din totalul de peste 17.000 unităţi de învăţământ preşcolar, doar 6.000 beneficiază de un sistem propriu de pază. Lucian Bode a mai spus că 4.000 de clădiri, dintr-un total de peste 25.000 în care funcţionează unităţi de învăţământ, care nu au demarat procedura de autorizare la incendiu.
„Vineri aveam 14 unităţi de învăţământ care nu aveau un sistem de încălzire funcţional. Astăzi (luni – n.r.) mi s-a raportat că acolo unde nu s-a reuşit să se pună la punct acest sistem de încălzire, necesar, suntem în luna februarie, au decis să se realizeze cursurile online. De asemenea, am verificat mijloacele de transport şcolar, pentru că avem înregistrate 4.762 de astfel de mijloace de transport, microbuze, autobuze şcolare şi am identificat 538 dintre acestea nefuncţionale. Acestea astăzi nu au circulat, pentru că le-am transmis proprietarilor, primăriilor, şcolilor să-şi pună la punct aceste mijloace de transport şi doar după ce au remediat defecţiunile să le pun în circulaţie”, a declarat Lucian Bode, la Digi 24.
Citeşte şi: Ministrul Educaţiei anunţă că masca este obligatorie la orele de sport
Lucian Bode a mai precizat că există, la nivelul întregii ţări, 4.000 de clădiri, dintr-un total de peste 25.000 în care funcţionează unităţi şcolare, care nu au demarat procedura de autorizare la incendiu.
„În România avem 25.503 clădiri în care funcţionează unităţi de învăţământ. Din acestea, 4000 nu au demarat procedurile pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu. 15% au autorizaţie, 20% sunt în curs de obţinere a autorizaţiei şi 50% nu au nevoie de autorizaţie”, a mai declarat Lucian Bode.
De asemenea, conform ministrului de Interne, dintre cele peste 17.800 de unităţi şcolare din ţară, doar 6.000 au „o formă de pază”, restul având mijloace de supraveghere video.
„Din evidenţele noastre rezultă foarte clar că doar 6.000 de unităţi de învăţământ au un sistem de pază propriu”, a adăugat Bode.
Acesta a menţionat că, luni, la reluarea cursurilor, peste 10.700 de poliţişti şi jandarmi au fost mobilizaţi pentru a asigura ordinea în proximitatea şcolilor şi pentru fluidizarea circulaţiei, aceştia fiind sprijiniţi de 1.600 de poliţişti locali.