Părinţii care se îngrămădesc la intrarea în şcoli ca să își ia copiii riscă să fie amendaţi

Părinții care stau buluc la intrarea în școli așteptându-și copiii să iasă de la ore riscă să fi amendați. Anunțul a fost făcut chiar de ministrul Lucian Bode care spune că, în astfel de situații, poliția trebuie să intervină pentru a se asigura că se respectă distanţarea socială și că se pot da şi amenzi.
Alina Andrei
09 feb. 2021, 14:53
Părinţii care se îngrămădesc la intrarea în şcoli ca să își ia copiii riscă să fie amendaţi
Părinţii care se îngrămădesc la intrarea în şcoli ca să ia copiii riscă să fie amendaţi

Peste 2.5 milioane de copii s-au întors din 8 februarie la şcoală. Cei mai mulţi elevii care s-au întors de cursuri în format faţă în faţă sunt fie de la grădiniţă, fie din ciclul primar, de la clasa pregătitoare la clasa a IV-a. Potrivit noilor norme prevăzute în ordinul comun al Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei, părinţii nu mai pot intra în şcoală. Cum mulţi copii învaţă în tura de dimineaţă, la prânz când se încheie orele, în faţa multor şcoli se formează aglomeraţie pentru că părinţii, bunicii sau bonele vin să-i ia pe copii de la şcoli.

Pe reţelele de socializare au apărut imagini cu aglomeraţia care se formează în faţa unor şcoli la terminarea cursurilor. Un exemplu este aglomeraţia surprinsă marţi în imagini la Scoala nr. 30 Grigorie Ghica Voievod din Sectorul 2 al Capitalei. Deşi şcoala are patru puncte de acces, doar unul a fost deschis astăzi.

Ministrul de Interne a avertizat că, în cazul în care la ieșirea dintr-o unitate de învățământ, când elevii sunt preluați de părinți, se produce aglomerație și nu este păstrată distanța, poliția este obligată să intervină. Mai mult, ministrul Lucian Bode a spus că, în astfel de situații, se pot da şi amenzi dacă nu sunt respectate măsurile anti-COVID-19 la ieşirea din şcoli.

Citeşte şi: Sorin Cîmpeanu: Dacă părintele refuză testarea anti-COVID, elevul va avea restricţionată pentru 14 zile participarea fizică în colectivitate

Lucian Bode, la reluarea cursurilor faţă în faţă: 4.000 de şcoli nu au demarat procedura de autorizare la incendiu şi unele unităţi nu au încălzire

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat că, la redeschiderea şcolilor, 14 unităţi şcolare nu au un sistem de încălzire funcţional. De asemenea, din totalul de peste 17.000 unităţi de învăţământ preşcolar, doar 6.000 beneficiază de un sistem propriu de pază. Lucian Bode a mai spus că 4.000 de clădiri, dintr-un total de peste 25.000 în care funcţionează unităţi de învăţământ, care nu au demarat procedura de autorizare la incendiu.

„Vineri aveam 14 unităţi de învăţământ care nu aveau un sistem de încălzire funcţional. Astăzi (luni – n.r.) mi s-a raportat că acolo unde nu s-a reuşit să se pună la punct acest sistem de încălzire, necesar, suntem în luna februarie, au decis să se realizeze cursurile online. De asemenea, am verificat mijloacele de transport şcolar, pentru că avem înregistrate 4.762 de astfel de mijloace de transport, microbuze, autobuze şcolare şi am identificat 538 dintre acestea nefuncţionale. Acestea astăzi nu au circulat, pentru că le-am transmis proprietarilor, primăriilor, şcolilor să-şi pună la punct aceste mijloace de transport şi doar după ce au remediat defecţiunile să le pun în circulaţie”, a declarat Lucian Bode, la Digi 24.

Citeşte şi: Ministrul Educaţiei anunţă că masca este obligatorie la orele de sport

Lucian Bode a mai precizat că există, la nivelul întregii ţări, 4.000 de clădiri, dintr-un total de peste 25.000 în care funcţionează unităţi şcolare, care nu au demarat procedura de autorizare la incendiu.

„În România avem 25.503 clădiri în care funcţionează unităţi de învăţământ. Din acestea, 4000 nu au demarat procedurile pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu. 15% au autorizaţie, 20% sunt în curs de obţinere a autorizaţiei şi 50% nu au nevoie de autorizaţie”, a mai declarat Lucian Bode.

De asemenea, conform ministrului de Interne, dintre cele peste 17.800 de unităţi şcolare din ţară, doar 6.000 au „o formă de pază”, restul având mijloace de supraveghere video.

Citeşte şi: Peste 8.000 de elevii şi 1.000 de profesori continuă cursurile în online şi după redeschiderea şcolilor în format faţă în faţă

„Din evidenţele noastre rezultă foarte clar că doar 6.000 de unităţi de învăţământ au un sistem de pază propriu”, a adăugat Bode.

Acesta a menţionat că, luni, la reluarea cursurilor, peste 10.700 de poliţişti şi jandarmi au fost mobilizaţi pentru a asigura ordinea în proximitatea şcolilor şi pentru fluidizarea circulaţiei, aceştia fiind sprijiniţi de 1.600 de poliţişti locali.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Acesta este cel mai puternic animal din lume. Poate ridica mașini și doborî copaci
Capital.ro
Simona Halep a fost EXCLUSĂ. Ion Țiriac a taxat-o: Uite că nu-l primește
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia desfășoară obuziere de pe vremea lui Stalin pe frontul din Ucraina. Moscova rămâne și fără stocurile din epoca sovietică
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Alimentul care te salvează în zilele caniculare. E mai eficient decât apa
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
ȘOCANT! Criminalul din Vaslui, care și-a băgat victima în valiză, a mai comis o crima. Audierile au scos la iveală detalii macabre
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Autostrada București-Ploiești, închisă! În ce zone este redirecționat traficul și când se va relua circulația pe A3
Capital.ro
Se confiscă banii în România. S-a dat lege astăzi, 18 Iulie. Te duci la închisoare între 2 și 7 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Condamnări dure pentru cinci activiști de mediu în Londra
MediaFlux
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI pentru ROMÂNIA! PUTIN a ANUNȚAT
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'