Fondul clasei rămâne, și în anul școlar 2024 – 2025, un subiect pe cât de controversat, pe atât de neclar din punct de vedere legal. Dincolo de ”tradiția” zecilor de ani de când părinților li se cere să adune bani pentru cheltuieli de la școală, rămâne fără răspuns marea întrebare – este legal ca diriginții, profesorii, învățătorii să solicite acest fond?
Din perspectiva elevilor, lucrurile par destul de clare. Statutul elevilor nu interzicea, la începutul anului, ca aceștia să strângă bani solicitați de școală. Capitolul IV al statului, care stipulează interdicțiile, nu pomenește absolut nimic despre fondul clasei ori despre activități prin care elevii strâng bani pentru școală/clasă. Din acest motiv, în februarie, organizația Salvați Copiii a inițiat un proiect de statut în care se menționează explicit interdicția privind fondul clasei. Elevilor li se interzice ”să colecteze fonduri de la alți elevi sau părinții acestora, în vederea acoperirii cheltuielilor funcționării unității de învățământ, cum ar fi fondul clasei sau fondul școlii”, prevede, la articolul 52, proiectul de statut, după cum reamintește edupedu.ro.
Citește și Data când cresc facturile românilor. Ce le recomandă specialiștii consumatorilor
Potrivit juriștilor, normele de funcționare a școlilor sunt prevăzute în regulamentul școlar. În anul școlar precedent, acest regulament încă elimina posibilitatea colectării de fonduri bănești de la părinții elevilor.
Dacă ne raportăm la legea de bază a țării, Constituția, aflăm că ”învăţământul de stat este gratuit”, ceea ce înseamnă, logic, refuz întemeiat din partea oricărui părinte, atunci când i se cere de la școală să contribuie la fondul clasei.
Gratuitatea este întărită de Legea Învățământului din 2023. Legea stabilește că participarea preșcolarilor și a elevilor la activitățile educaționale extrașcolare organizate de unitățile de educație extrașcolară și unitățile de învățământ, susținute financiar prin fonduri publice, este gratuită.
De interzis însă nu se interzice, explicit, ca părinților să li se ceară bani de la școală – bani pentru cretă și burete, bani pentru cumpărarea unei table noi, bani pentru materiale didactice, bani pentru ieșiri cu clasa la film sau la teatru și chiar bani pentru săpun lichid și… hârtie igienică, după cum reclamau, săptămâna trecută, părinți din Alba.
În februarie, Asociația Elevilor și Consiliul Județean al Elevilor Timiș au lansat un formular pentru descoperirea școlilor în care se strâng fondul clasei, al școlii sau alte taxe considerate ilegale. ”Fiindcă ne dorim să punem capăt acestui fenomen, am creat un formular destinat elevilor/părinților prin care ne pot înștiința privind această ilegalitate. Răspunsurile vor fi folosite în mod anonim în demersurile pe care le vom iniția în acest sens”, au explicat atunci inițiatorii.