Părinţii nu cred că profesorii vor confisca telefoanele mobile ale elevilor, aşa cum prevede noul regulament şcolar: „Îl recuperează şi cu asta basta! Fără sancţiuni concrete nu disciplinezi pe nimeni”

Începând din acest an școlar, telefoanele mobile vor fi interzise în timpul orelor de curs. Cu câteva excepții: elevii le pot folosi în pauză, în scop educativ, cu acordul profesorului de la clasă, dar și în spații special amenajate în acest sens.
Filip Stan
26 aug. 2024, 10:24
Părinţii nu cred că profesorii vor confisca telefoanele mobile ale elevilor, aşa cum prevede noul regulament şcolar:

Dan Tita, președintele Asociației Părinților din sectorul 2 al Capitalei, observă contradicţii în statutul elevului şi crede că, din lipsă de claritate, profesorii vor evita să confişte telefoanele elevilor.

În noul Statut al Elevului se arată că, pe tot parcursul programului școlar, telefoanele mobile ale elevilor vor fi depuse într-un spațiu sigur, special amenajat în fiecare sală de clasă. La acest spațiu vor avea acces, pe lângă elevi, dirigintele, directorul unității de învățământ și profesorul de serviciu.

Ce se întâmplă cu elevii care nu se conformează? Rămân fără telefoane. Mai exact, profesorul care îi prinde cu telefonul la oră, le poate confisca dispozitivul. Acesta va fi predat directorului care îl va returna la sfârșitul orelor de curs din ziua respectivă. „Iar aici intervine marea contradicție. Pe de-o parte se spune că elevii au acces la telefon în pauze, în spații special amenajate și la clasă cu acordul profesorului, pe de altă parte telefonul confiscat se returnează  la sfârșitul zilei. Deci, ai sau nu ai acces cu telefonul în școală?” se întreabă părintele, în dialog cu Adevarul.

Dan Tita a mai spus că această regulă de a confisca telefonul pe tot parcursul zilei, de a preda dispozitivul conducerii școlii, va duce la un fenomen inversat. „Vor exista mulți profesori care vor evita să confiște telefoanele mobile ale copiilor, odată ce i-au prins cu ele la ore. E complicat să faci asta pentru că ar trebui întocmit un proces-verbal de primire-predare. Căci una e să iei telefonul și să-l ții pe catedră până la finalul orei, când îl înapoiezi, și alta e să-l duci la secretariat, iar dispozitivul să stea acolo toată ziua”.

Pe de altă parte, dacă elevul nu vrea să predea telefonul, ce se întâmplă? „Școlile ar trebui să prevadă sancțiuni”, este de părere părintele. Sancțiuni care, deocamdată, nu există.  „Profesorul ar putea să zică: te-am prins, ți-l iau și vine părintele la sfârșitul zilei să-l recupereze. A doua oară când te-am prins, ți-l iau din nou, dar primești și o mustrare. A treia oară ți se scade nota la purtare. Doar așa ar funcționa, cu adevărat, această măsură. Ce dacă i-l iei? Îl recuperează și cu asta basta! Deocamdată nu există sancțiuni. Iar fără sancțiuni concrete nu disciplinezi pe nimeni. Acestea ar trebui să fie stabilite la nivelul fiecărei unități de învățământ. Și, la fel, fiecare școală ar trebui să aibă propriile sale reguli. Să se descentralizeze sistemul acesta”.

Citeşte şi: Rezultate Bacalaureat de toamnă 2024, pe EDU.RO. Cum și până când pot depune contestații candidații nemulțumiți de note

Această regulă sau interdicție era și înainte respectată. „Am impus această regulă în urma unei ședințe cu părinții elevilor de clasa VIII-a”, a declarat, pentru sursa citată, Andreia Bodea, directoarea Colegiului Național I.L.Caragiale din București.

„La ședința respectivă au participat și profesorii care predau materiile de examen și care au spus clar: ei nu-i pot pregăti pe copii așa cum se cuvine pentru că elevii stau tot timpul cu ochii în telefon”, spune cadrul didactic.

Propunerea a fost votată de părinți, iar în scurt timp elevilor li s-au pus la dispoziție niște casete metalice unde își lasă peste zi dispozitivele mobile. „Aceste casete sunt încuiate. Când se termină orele de curs, cutiile sunt deschise, iar elevii își iau device-urile”, explică directoarea liceului. „Acolo unde s-a vrut, s-a putut”, comentează Dan Tita. „La școala copilului meu, de exemplu, de doi ani de zile există cutii unde elevii depozitează telefoanele”, a mai spus acesta.

Citeşte şi: Câți bani vor primi elevii care fac naveta pentru a ajunge la școală în anul școlar 2024 – 2025

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Lacrimi și durere la despărțirea de Andrei Perneș de la Mireasa. Imagini sfâșietoare de la înmormântare / FOTO
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
De duminică, 23 februarie 2025, de la ora 8, patru zodii intră sub protecție divină. Niciun ghinion nu se va atinge de ele
Capital.ro
Anunț pentru românii cu cont la bancă. NU vor primi toți banii înapoi. Statul a pus limită
Playtech.ro
Dezastru pentru Armata Română. Ce loc ocupă ţara noastră la capitolul trupe şi armament
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Fostul consilier parlamentar Avram Gal spune că e esențial ca România să aibă un nou ministru de Externe: „Avem nevoie de diplomație clară și asumată”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Ți se rupe sufletul! Tatăl lui Andrei Perneș de la Mireasa, în lacrimi! Nu s-a putut desprinde de sicriu / FOTO
Spynews
Top 10 cele mai sigure țări de vizitat pentru femei. Unde poți călători singură fără probleme
Evz.ro
O mie de lei în plus de la Guvern. Legea a intrat deja în vigoare
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș! Familia și prietenii sunt îngenunchiați de durere
Cancan.ro
BREAKING | Sănătatea Papei Francisc s-a deteriorat! Vaticanul vine cu cele mai proaste vești
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă majorată pentru mașinile de după 2001. Toți proprietarii vor plăti. Intră în vigoare în aprilie 2025
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Descoperire preistorică spectaculoasă în râul Steinhatchee din Florida
MediaFlux
Se dă a 13-a PENSIE în APRILIE! Cine primește BANII
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ucraina – trei ani de război: de la racheta de tenis la drona militară