Dosarul în care 39 de părinţi au formulat cerere de suspendare a ordinului Ministerului Educaţiei privind înscrierea în clasa pregătitoare şi clasa I a fost judecat luni, instanţa anunţând vineri soluţia, potrivit Mediafax. Curtea de Apel Bucureşti a respins acţiunea părinţilor ca neîntemeiată, astfel că ordinul rămâne în vigoare.
Instanţa a admis excepţia lipsei calităţii procesuale pasive invocate de Guvern şi a respins acţiunea împotriva acestuia ca fiind formulată în contradictoriu cu o persoană fără calitate procesuală pasivă. Decizia poate fi contestată la instanţa supremă.
Miercuri, într-un alt dosar, Curtea de Apel Bucureşti a respins o altă cerere formulată de mai mulţi părinţi de suspendare a ordinului ministrului Educaţiei privind înscrierea în clasa pregătitoare şi clasa I, care va înceape în 5 martie.
Mai mulţi părinţi au dat în judecată, în patru dosare, Guvernul şi Ministerul Educaţiei, cerând anularea Ordinului 3064/2012 referitor la procedura de înscriere a copiilor în clasa pregătitoare şi clasa I. Celelalte două dosare ale părinţilor împotriva Guvernului şi Ministerului Educaţiei privind acelaşi ordin urmează să fie dezbătute de instanţă în 2 martie şi, respectiv, 6 martie.
Părinţii au dat în judecată Guvernul şi Ministerul Educaţiei, nemulţumiţi că în urma acestui act normativ nu îşi vor mai putea înscrie copiii decât în şcolile de care aparţin cu domiciliul. În acţiunea depusă la instanţă părinţii arată că Ordinul 3064/2012 este neconstituţional, că le îngrădeşte mai multe drepturi şi libertăţi fundamentale prevăzute de Constituţie şi că pentru asumarea lui societatea civilă, părinţii şi cadrele didactice nu au fost consultaţi.
Mihai Radu a spus că aproximativ 80 de părinţi au acţionat deja instituţiile statului în instanţă, dar acestora li s-ar putea alătura mulţi alţii. „Acest ordin nemulţumeşte părinţii care trebuie să-şi înscrie copii în clasa zero, aşa zisa clasă pregătitoare, sau clasa I, din mai multe motive. Există discuţii privind procedura, metodologia aleasă”, a arătat avocatul Radu.
El a precizat că sistemul este foarte greoi şi, deşi nu este menţionat expres în ordin, în practică cele patru etape de înscriere prevăzute nu permit părinţilor decât varianta înscrierii copilului la şcoala de circumscripţie. „Prin orice altă alegere părintele riscă să-şi înscrie copilul în etapa a patra la şcolile rămase cu locuri libere, care vă daţi seama că sunt şcolile cele mai slabe din localităţi”, a spus Mihai Radu.
Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Oana Badea a declarat că prioritate într-o şcoală au copiii arondaţi unităţii de învăţământ. Ea a precizat că locul copilului în circumscripţia de care aparţine este păstrat, astfel încât, dacă nu va putea fi înscris la şcoala pe care a dorit-o părintele, să poată reveni în unitatea de circumscripţie.