Părinţii să decidă dacă elevii fac cursuri online când incidenţa COVID-19 sare de 6 la mie. Propunerea unui senator USR

Senatorul USR Ştefan Pălărie propune ca, în cazurile în care rata de incidenţă COVID-19 depăşeşte 6 la mia de locuitori, colectivul de părinţi de la clasă să hotărască dacă elevii mai vin fizic la şcoală sau cursurile se desfăşoară în online. 
Alina Andrei
13 ian. 2022, 11:44
Părinţii să decidă dacă elevii fac cursuri online când incidenţa COVID-19 sare de 6 la mie. Propunerea unui senator USR

Părinţii ar trebui să decidă dacă elevii fac cursuri online când incidenţa COVID-19 sare de 6 la mie. Propunerea aparţine senatorului USR Ştefan Pălărie, cel care a prezentat şi situaţia testelor dezasamblate din salivă pentru depistarea COVID-19 în rândul elevilor.

Propunerea senatorului USR vine în contextul închiderii mai multor şcoli de săptămâna viitoare. Potrivit normelor actuale, dacă rata de incidenţă COVID-19 trece de 3 la mie unităţile şcolare – şcoli şi grădiniţe – cu rata de vaccinare mai mică de 60% a angajaţilor trec la cursuri online.

Citeşte şi: Lista şcolilor şi grădiniţelor din Bucureşti care ar putea intra în online de săptămâna viitoare după ce Capitala a intrat în scenariul roşu

Totodată, senatorul USR a criticat lipsa testelor de salivă pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2 pentru elevi, precum şi faptul că au fost reluate cursurile la două zile după Revelion

„Și avem oficial de astăzi patru (4) județe în scenariul roșu. Ne-am săturat cu toții să mai auzim de știrile legate de COVID, dar, din păcate, mai avem ceva până când ele vor rămâne doar o sumbră amintire.
Cluj, Suceava, Timiș, București sunt pe roșu. Trist este faptul că reprezentanții guvernului vorbesc încă în termeni de ipoteze – „dacă va mai crește numărul de cazuri”, „dacă incidența depășește 3 la mie săptămâna viitoare”… când toți specialiștii au avertizat că Omicron are rată de dublare a numărului de cazuri în comunități la fiecare 2-3 zile. Guvernanți, treziți-vă! Nu mai e nici o surpriză că cele mai mari centre urbane – alături de Suceava – vor continua să anunțe cifre record de infectare în valul 5. Dublarea înseamnă un lucru simplu – că 3-la-mie devine 6-la-mie în maxim 3 zile. Le vor veni din urmă județele care acum sunt pe galben – Constanța, Ilfov, Brașov, Sibiu, Hunedoara și centura județelor de la graniță – Arad, Bihor, Satu Mare, Maramureș. E posibil ca într-o săptămână să avem grosul județelor roșii.

Citeşte şi: Sorin Cîmpeanu anunţă ce şcoli trec de luni în online: „Durata de carantinare s-ar putea schimba”

Celebra măsura de protecție în cazul școlilor – testele de salivă – încă nu a sosit pe 2022. Am început pe 3 ianuarie școala (un cadru didactic mi-a spus într-o audiență că niciodată, în 27 de ani de carieră didactică, nu a văzut că la 2 zile de la revelion profesorii și elevii să fie în aliniați în bănci), iar de lunea aceasta s-au adunat în clase – cu minimă aerisire în aceste zile atât de friguroase – și elevii din preșcolar, și elevii din primar.

Normele date de ordinul comun Ministerul Educației și Ministerul Sănătății – fac ca la rata de incidență comunitară de peste 3 la mie simultană cu rata de vaccinare mai mică de 60% a angajaților școlii să ducă automat la trecerea școlii în online. În București, de mâine ar trebui ca 55-56 de școli să treacă cu forța în online din cauza ratelor de vaccinare de până în 59.99%. Dincolo de faptul că a fost și rămâne lipsită de logică epidemiologică această măsură pe care am mai criticat-o în trecut, mai avem o mare problemă: Ce se întâmplă peste 3 la mie? Din nou ordinul comun spune că doar la apariția unui caz în clasă, clasa trece în online. Dar problema majoră va fi în câteva zile faptul că vom sări de 6-la-mie în multe comunități. Acolo, părinții care au situații medicale complicate în familie vor ajunge să se roage să apară un caz în clasă pentru a se muta online, nemaiputând să suporte presiunea psihică a ratei uriașe de incidență din comunitate. Vor protesta violent.

O măsură mult mai logică și mult mai bună ar fi fost ca, la depășirea ratei de incidență de 6 la mie, printr-o decizie descentralizată, colectivul de părinți de la clasă să hotărască dacă trec în online cu toții sau rămân pe opțiunea cursurilor cu prezență fizică. De departe, o decizie descentralizată în aceste condiții va permite părinților să ia împreună cea mai bună decizie în funcție de situația medicală a familiilor, în funcție de prezența echipamentelor și a calității învățării online, în funcție de posibilitatea de a rămâne acasă pentru a supraveghea propriii copii sau nu. Această decizie comunicată învățătorului sau dirigintelui ar putea să constituie un mod de lucru în care părinții să aibă cu adevărat posibilitatea de a lua cea mai bună decizie pentru copiii lor. În lipsa acestei prevederi, tensiunea din rândul părinților aflați în comunități cu rate uriașe de incidență se va sparge cu un zgomot asurzitor. Cel mai probabil luni sau marți săptămâna viitoare”, a scris senatorul Ştefan Pălărie, pe Facebook.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Banca Transilvania, anunț pentru românii cu probleme urgente: 20.000 de euro în doar 10 minute, nu e nevoie nici măcar să te deplasezi la sediul băncii
Capital.ro
Statul vrea banii cetățenilor. Românii au termen limită până pe 25 iunie. Nu poți depăși
Playtech.ro
Papa Francisc, înmormântat cu pantofii uzaţi pe care i-a folosit ani de zile. Motivul acestei alegeri
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Un patron i-a revoltat pe tinerii din Generația Z: „Vă plângeți că luați 2.400 de lei și nici nu puneți bonurile în calcul”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Cronologia unei catastrofe care a lovit grav România. Efectele letale se resimt și acum
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Avertizări de Cod Galben în toată țara. Vremea se schimbă radical între 25 și 27 aprilie
Cancan.ro
Ce a putut găsi Piedone într-un Mega Image din Plaza România. Șefului ANPC nu i-a venit să creadă: „Fetelor!”
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
A murit cea mai mare și iubită actriță. A fost de o frumusețe rară. Nu va mai fi nimeni ca ea
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Cadoul din România primit de Papa Francisc, pus în sicriul lui. Detaliul neștiut până acum
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte