Părinţii şi-ar putea înscrie copiii în clasa I chiar şi la 5 ani, dacă evaluarea e favorabilă

Părinţii şi-ar putea înscrie copiii în clasa I chiar şi la cinci ani, dacă evaluarea psihosomatică este favorabilă şi, totodată, i-ar putea înscrie direct în clasa a II-a în urma unor teste, a anunţat, joi, secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Oana Badea.
Romania TV
23 feb. 2012, 12:57
Părinţii şi-ar putea înscrie copiii în clasa I chiar şi la 5 ani, dacă evaluarea e favorabilă

Secretarul de stat a spus că Legea Educaţiei creează premizele pentru ca părinţii să-şi poată înscrie copiii la şcoală la vârsta de şase ani, dar nu există restricţii pentru aceia care ar dori înscrierea chiar mai devreme de această vârstă, scrie Mediafax.

În 22 de state europene, legea stabileşte debutul învăţământului obligatoriu la şase, cinci sau chiar patru ani. Majoritatea au optat pentru vârsta de şase ani. România este a paisprezecea ţară europeană în care învăţământul obligatoriu va începe la şase ani„, a precizat Oana Badea.

Ea a subliniat că, potrivit legii, părinţii îşi pot înscrie copiii în clasa I la vârsta de cinci ani, dacă dezvoltarea psihosomatică este corespunzătoare. Secretarul de stat a precizat câteva aspecte legate de înscrierea copiilor în clasa pregătitoare şi în clasa I din anul şcolar 2012-2013.

Potrivit Oanei Badea, aproximativ 80 la sută din copii au fost cuprinşi în anul şcolar 2010-2011 în învăţământul preşcolar din România. Obiectivul european pentru 2020 este ca peste 95 la sută din copii să fie cuprinşi în această formă de învăţământ.

Badea a precizat că 20 % din copiii cu vârste între trei şi şase ani nu au fost niciodată la grădiniţă. „Statul are obligaţia să se ocupe şi de aceşti 20 la sută dintre copii care nu ştiu ce înseamnă grădiniţă„, a mai spus secretarul de stat.

Ea a adăugat că înscrierea în anumite unităţi de învăţământ suprasolicitate se face încă din 2005 în baza metodologiei foarte clare, potrivit căreia prioritate într-o şcoală au copiii arondaţi unităţii de învăţământ.

Acest lucru se întâmplă şi pentru anul şcolar 2012-2013, când în prima etapă în toate unităţile de învăţământ vor fi înscrişi copiii arondaţi circumscripţiei respective. În a doua etapă are loc înscrierea copiilor la alte unităţi de învăţământ decât cele la care sunt arondaţi.

Legat de această problemă, în Bucureşti este o situaţie particulară, întrucât 50 % dintre părinţi şi-au înscris copiii în anii anteriori la o altă unitate de învăţământ decât aceea la care au fost arondaţi. Unităţile de învăţământ pot stabili un criteriu de selecţie în cazul în care există foarte multe cereri pentru o şcoală, pe lângă criteriile generale prevăzute în metodologia MECTS. Totodată, există posibilitatea modificării planului de şcolarizare în limita capacităţii unităţii de învăţământ, astfel încât să fie cuprinşi copii care nu sunt arondaţi respectivei unităţi„, a mai spus secretarul de stat.

Oana Badea a subliniat că locul copilului în circumscripţia de care aparţine este păstrat, astfel încât, dacă nu va putea fi înscris la şcoala pe care a dorit-o părintele, să poată reveni în unitatea de circumscripţie.

Secretarul de stat a lansat o invitaţie sindicatelor pentru a participa la întâlniri privind implementarea clasei pregătitoare şi clasei I în anul şcolar 2012-2013.

Până în luna septembrie, Ministerul Educţaiei va dota unităţile cu mobilier adecvat vârstei copiilor din clasa pregătitoare. De asemenea, va fi pregătit un set complex de mijloace de învăţământ adaptate predării la această clasă. În plus, va fi organizat chiar un spaţiu de joacă pentru aceşti copii.

Copiii vor învăţa cu acelaşi cadru didactic din clasa pregătitoare şi până la sfârşitul clasei a IV-a.

DailyBusiness
Laptele e mai ieftin în Italia decât în România. Prețurile de la raft te vor lăsa fără cuvinte!
Spynews
Radu Vâlcan a plecat la Insula iubirii! Primele imagini din locul unde se va filma sezonul 9 / FOTO
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Planta pe care e bine să o ții la fereastra casei noaptea. Împrăștie un parfum plăcut odată cu lăsarea serii și arată deosebit
Capital.ro
Călin Georgescu nu dă înapoi. Anunț oficial pentru toți românii: Sunt împotriva...
Playtech.ro
Temperatura la care trebuie să setezi centrala dimineața, când pleci de acasă. Greșeala care îți poate dubla factura la gaze
DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Adevarul
Donald Trump ar putea închide o bază militară importantă din Europa de Est, în urma discuţiilor „pozitive şi productive” cu Rusia
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Alex Dobrescu și-a cunoscut fiul! Cum s-a afișat alături de Cristina Cioran, după aproape un an | FOTO
Spynews
Gestul mamei lui Andrei Perneș față de Sabrina, pe care puțini l-au observat! Ce s-a întâmplat la înmormântare. Ți se rupe sufletul! | FOTO
Evz.ro
Un telefon vechi costă o avere. Te poți umple de bani, dacă l-ai păstrat
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Doliu pe scena teatrului din România! Actrița Maria Andreea Raicu s-a stins din viață
Cancan.ro
Gestul făcut de mama lui Andrei Perneș față de Sabrina Imbrea la biserică, în ziua înmormântării fiului ei. Ți se rupe sufletul! 😢
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
A murit marea doamnă a României. A fost o actriță adorată de toți românii: Un talent înnăscut
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Donald Trump evită să-l numească pe Vladimir Putin „dictator”, dar îl acuză pe Volodimir Zelenski
MediaFlux
Informații de ultimă oră de la Vatican. Starea de sănătate a Papei Francisc se deteriorează de la o oră la alta
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Schimbare mare pentru pensionari. Toți cei care-și depun dosarul de pensionare în 2026 trebuie să știe