Guvernul a adoptat joi un proiect de lege privind modificarea și completarea Legii 167 din 2014 privind exercitarea profesiei de bonă. Potrivit proiectului de lege aprobat în Guvern astăzi, bonele vor putea fi angajate nu doar prin agenții de specialitate ca până acum, ci și prin contract individual de muncă între părinte și bonă.
„Este o măsură prevăzută în Programul de guvernare 2021-2024. Prin această măsură Guvernul aprobând modificarea și completarea acestei legi pentru a facilita accesul familiilor la serviciile de îngrijire și supraveghere a copilului pe timp de zi, inclusiv la accesarea ajutorului financiar acordat familiilor pentru plata serviciilor oferite de bonă”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.
Citeşte şi: Cum arată acum Nuţi, bona lui Bebeto. A devenit celebră alături de Anamaria Prodan
Dacă proiectul de lege va fi adoptat de Parlament şi promulgat de preşedintele Klaus Iohannis, părinţii vor putea face contract direct cu bone. Tot ce au de făcut este să depună acte la ANAF și ITM.
Proiectul aprobat de Executiv propune introducerea unui punct a1 care prevede „furnizarea serviciilor în baza unui contract individual de muncă încheiat între bonă și părinte sau, după caz, alt reprezentant legal al copilului, în calitate angajator.”
De asemenea, proiectul prevede că angajatorul ( agenţia de babysitting sau părintele) are „obligația de a întocmi un dosar personal pentru fiecare dintre bonele încadrate cu contract individual de muncă, de a-l păstra în bune condiții la sediu/domiciliu, precum și de a-l prezenta inspectorilor de muncă, la solicitarea acestora”.
Dosarul personal trebuie să conţină contractul individual de muncă și actele adiționale referitoare la modificarea,
suspendarea și încetarea contractului individual de muncă, certificatul de calificare profesională al bonei, cazierul judiciar, adeverința medicală care atestă că este aptă din punct de vedere medical pentru exercitarea profesiei de bonă, o adeverinţă de evaluare psihologică, certificatul de integritate comportamentală.
Cei care angajează o bonă și nu întocmesc dosarul personal pentru aceasta riscă o amendă de la inspectorii de muncă, între 2.000 lei și 6.000 lei.
Cum se procedează dacă vrei să angajezi bonă
Părintele, în calitate de angajator, va obţine de la Inspectoratul Teritorial de Muncă un cont cu parolă de Revisal.
Se înregistrează la ANAF prin depunerea formularului 020 Declaraţie de înregistrare fiscală. Anexează o copie după contractul de muncă înregistrat la ITM. Ulterior, angajatul va depune declaratia 112.