Parisul şi Berlinul îşi retrag provizoriu agenţii din instituţiile afgane

Franţa şi Germania au anunţat duminică retragerea provizorie a agenţilor lor prezenţi în cadrul instituţiilor afgane, la o zi după o măsură similară a Marii Britanii, în urma asasinării sâmbătă a doi consilieri militari americani, relatează AFP, citate de Mediafax.
Romania TV
26 feb. 2012, 20:04
Parisul şi Berlinul îşi retrag provizoriu agenţii din instituţiile afgane

„Ambasadorul Franţei în Afganistan a procedat, cu aplicare imediată, la retragerea provizorie a tuturor agenţilor publici francezi din instituţiile afgane, pentru a le asigura securitatea”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului francez de Externe Bernard Valero.

Comunicatul lui Valero nu a precizat numărul persoanelor vizate.

Aproape simultan, un comunicat al Ministerului german al Cooperării Economice anunţa că „Biroul pentru gestionarea riscurilor a ordonat duminică dimineaţa retragerea tuturor experţilor germani şi internaţionali” care acţionează în numele Germaniei „în administraţiile şi ministerele din regiunea Kabul”.

Sunt vizaţi aproximativ 50 de agenţi. „Este vorba despre o măsură de precauţie rezonabilă”, a explicat ministrul Cooperării Economice Dirk Niebel.

Franţa şi Germania au precizat că măsura va fi anulată imediat ce situaţia o va permite.

La rândul lor, Cehia şi Slovacia nu au prevăzut nicio retragere, potrivit purtătorilor de cuvânt ai Ministerelor de Externe. Belgia şi Olanda au anunţat că nu au agenţi detaşaţi „în mod permanent” în cadrul organizaţiilor guvernamentale afgane.

Ministerul britanic de Externe a anunţat deja de sâmbătă retragerea temporară a consilierilor de pe lângă organizaţiile guvernamentale de la Kabul.

Aceste decizii urmează celei a generalului John Allen, comandantul Forţei NATO în Afganistan (ISAF) de a „retrage tot personalul” ISAF care activează în cadrul ministerelor afgane, în urma uciderii a doi ofiţeri americani în sediul Ministerului afgan de Interne.

Potrivit unei surse guvernamentale afgane, cei doi ofiţeri au fost ucişi din cauza unei dispute cu unul dintre colegii lor afgani pe tema exemplarelor de Coran arse miercuri într-o bază americană.

ISAF, din care fac parte cele două victime, a anunţat că „ancheta (sa) este în curs”. „Este încă prea devreme pentru a stabili o legătură” între moartea celor doi ofiţeri ai NATO şi incinerarea exemplarelor de Coran, a comentat ISAF.

În noaptea de luni spre marţi, exemplare de Coran, confiscate unor deţinuţi dintr-o închisoare a bazei americane din Bagram, au fost incinerate, provocând cinci zile de revolte antiamericane în care au fost ucise aproximativ 30 de persoane, iar alte peste 100 au fost rănite, pe teritoriul afgan.

Secretarul de Stat american Hillary Clinton a declarat duminică, la Rabat, că aceste violenţe „trebuie să înceteze”.

„Regretăm profund acest incident (cu privire la arderea unor exemplare de Coran) care a condus la proteste, dar noi credem, de asemenea, că violenţa trebuie să înceteze şi că este necesar să fie continuat efortul de construire a unui Afganistan mai paşnic şi mai sigur”, a declarat ea în cadrul unei conferinţe de presă în capitala marocană.

Deficitul de încredere dintre trupele străine şi forţele afgane de securitate a atins la un nivel important în ultimele luni, atacurile între soldaţi „prieteni” multiplicându-se.

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Horoscop rune 29 iulie – 4 august 2024. Mihai Voropchievici dezvăluie ce zodie e sub semnul Uraganului
Capital.ro
Viktor Orban a anunțat din România. Ungurii, obligați să recunoască: România e cea mai importantă
Playtech.ro
Gest superb! Cum a ”salvat-o” Nadia Comăneci pe Serena WIlliams la ceremonia JO de la Paris
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Viața de playboy a lui Petru Groza, în anii '50. Se fălea cu amantele de lux: „Îmi permit să fiu necredincios, dar numai cu ceva mai tânăr”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Ceaușescu a construit ilegal Casa Poporului. Mărturiile fostului arhitect-șef al Bucureștiului
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Ce studii are Marcel de la Insula iubirii? Lui 'Maluma' i-a plăcut mai mult 'şcoala vieţii'
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
UE a dat ordin. Se introduce un nou CARD. România va fi obligată să îl folosească
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
FSB DEJOACĂ ATACURI TERORISTE ÎN DAGHESTAN: TREI SUSPECȚI ARESTAȚI ÎN KASPIK
MediaFlux
TRUMP ÎNCEPE RĂZBOIUL dacă ajunge PREȘEDINTE: VA FI ȘTEARSĂ de pe HARTĂ
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!