Bill Gates este unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, dar, spre deosebire de alţi miliardari ai lumii, „pariază pe prăbuşirea totală” a Bitcoin, relatează Republic World. Valoarea criptomonedei a scăzut cu 15% în weekend.
Scăderea Bitcoin a venit după ce criptomoneda a atins un record de peste 64.000 de dolari pe 14 aprilie, după ce Coinbase Global Inc. a debutat pe piaţa bursieră, iar Elin Musk a făcut declaraţii favorabile pentru a eastă criptomonedă. Bill Gates crede că lucrurile vor continua să se înrăutăţească odată cu trecerea timpului.
Într-un clip intitulat „Bill Gates: Panica Bitcoin din 2021”, postat pe canalul de YouTube MHFIN, care analizează piaţa bursieră, este menţionat că „Bill Gates vorbeşte despre criptomonede de ceva timp. Este destul de evident că nu este un fan al acestora. Dar de ce este încă pesimist cu privire la monedele virtuale şi de ce pariază pe un colaps total?”
Clipul face referire la declaraţiile fostului CEO Microsoft din 2013, atunci când a numit criptomonedă „un tur de forţă” şi „o zonă în care guvernele vor menţine un rol dominant”. Ulterior, în clip este prezentată o altă declaraţie făcută de Gates, de data aceasta din prezent, în care el spune că nu deţine Bitcoin, dar are o părere neutră despre criptomonedă.
În acea declaraţie, Bill Gates mai spune că „Bitcoin poate merge în sus și în jos doar pe baza maniei. Nu există o modalitate de a prezice modul în care va progresa”. În urma declaraţiilor făcute de Bill Gates, concluzia este că miliardarul vede criptomonedele şi, în special, Bitcoin ca o „bulă speculativă”, care la un moment dat se va sparge.
Pe 13 aprilie, preţul unui Bitcoin a atins un nou record – 64.000 de dolari. În acest moment, Bitcoin a scăzut cu peste 15%, iar alături de el, alte criptomonede, precum Ether, s-au dus în jos.
Musk anunţă că vehiculele Tesla pot fi acum achiziţionate folosind bitcoin
Şeful producătorului american de automobile electrice Tesla, Elon Musk, a anunţat miercuri că un vehicul Tesla poate fi acum cumpărat folosind bitcoin, iar opţiunea va fi disponibilă în afara SUA ulterior în acest an, transmite Reuters.
Miliardarul a scris pe Twitter: „Puteţi cumpăra acum o Tesla cu bitcoin. Moneda virtuală plătită către Tesla va fi păstrată ca bitcoin, nu va fi convertită în monedă fiduciară”.
Cotaţia bitcoin a urcat luna trecută la un nivel record, după ce producătorul american de automobile electrice Tesla a anunţat că a investit 1,5 miliarde de dolari în cea mai populară criptomonedă.
Banca Angliei ia în considerare emiterea unei monede digitale, Britcoin
Banca Angliei (BoE) şi Trezoreria britanică au anunţat luni înfiinţarea unui grup operativ pentru a explora posibilitatea unei monede digitale bancare centrale (CBDC), denumite „Britcoin”, transmit BBC şi Reuters.
Ministrul britanic de Finanţe, Rishi Sunak, a explicat că grupul operativ ar urma să abordeze unele din provocările create de criptomonede, cum ar fi bitcoin.
„Înfiinţăm un grup operativ între Banca Angliei şi Trezoreria britanică pentru a coordona activităţile experimentale privind o potenţială monedă digitală bancară centrală (CBDC)”, a afirmat Sunak la o conferinţă a industriei financiare. Curând după aceea, el a răspuns cu un singur cuvânt – „Britcoin” – la mesajul de pe Twitter al Trezoreriei, care anunţa înfiinţarea grupului operativ.
Banca Angliei a precizat că o versiune digitală a lirei sterline nu va înlocui nici numerarul şi nici actualele conturi bancare.
Grupul operativ va analiza riscurile şi oportunităţile implicate de crearea monedei digitale emise de Banca Angliei şi va monitoriza evoluţii pe plan extern, „pentru a se asigura că Marea Britanie rămâne în fruntea inovării globale”.
Guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey, declara recent că bitcoin, cea mai cunoscută criptomonedă, nu a reuşit să fie percepută ca o rezervă stabilă de valoare sau ca un mod eficient de a realiza tranzacţii, fiind un pariu riscant pentru investitori.
Băncile centrale din întreaga lume analizează lansarea monedelor digitale bancare centrale (CBDC), ca răspuns la declinul folosirii numerarului şi ca un mod de a accelera plăţile interne şi externe.
Şi Banca Centrală a Japoniei (BoJ) a început experimentele pentru a studia fezabilitatea emiterii propriei sale monede digitale, alăturându-se eforturilor altor bănci centrale care vor să beneficieze de inovarea în domeniu realizată de sectorul privat.
Prima fază a experimentelor, care va fi efectuată până în martie 2022, se va concentra pe testarea fezabilităţii tehnice a emiterii, distribuirii şi răscumpărării unei monede digitale bancare centrale (CBDC). Apoi se va trece la faza a doua, prin care vor fi analizate mai multe funcţii detaliate, cum ar fi stabilirea unei limite privind nivelul CBDC care poate fi deţinută de fiecare entitate, se arată în comunicatul BoJ.